fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Sovi puukaupat 15.4.-31.5.2024 välisenä aikana ja saat 1000 €:n edun metsänhoitopalveluihin. Tutustu kampanjaan ja tee kevään paras puukauppadiili! keyboard_arrow_right

Onnittelut tuoreelle metsänomistajalle! Olet hienon polun alussa. Vaikka et tietäisi metsän hoitamisesta vielä korren vertaa, ei hätää. Stora Enson neuvonta-asiantuntijat opastavat alkuun pääsemisessä.

Vedä rauhassa henkeä. Kiirettä ei ole. Et ole yksin. Joka vuosi 10 000 metsätilaa vaihtaa omistajaa, 90 prosenttia niistä perhepiirissä, eli varsin moni sinun laillasi on uuden edessä. Valtaosa Suomen metsistä on perheiden omistamia. Metsän omistaminen onkin eräänlaista viestikapulan ojentamista edelliseltä sukupolvelta seuraavalle. Olet jatkamassa aiempien polvien työtä omien arvojesi mukaisin toimin, seuraavien sukupolvien hyväksi.

Tutustu metsääsi. Jos mahdollista, kysele edellisiltä omistajilta, mitä kaikkea metsässä on tehty ja mitä siellä on. Paras tietolähde löytyy yleensä omasta perheestä. Suunnatkaa yhdessä vaikkapa retkelle tutkailemaan metsää ja käymään läpi siihen liittyviä tarinoita ja käänteitä.

Tietoa ja apua on saatavilla paljon. Kirjaudu ensi alkuun vaikkapa kaikille metsänomistajille maksuttomaan eMetsä-verkkopalveluun. Sieltä löydät metsävaratietoa tilasi puustosta ja ehdotukset seuraavista hoitotoimenpiteistä, sekä kartat ja ilmakuvia. Metsäsuunnitelmaa ja sen ehdotuksia kannattaa tutkailla tasaisin väliajoin. Kun metsää hoitaa ja omistaa ennakoivasti, metsän arvo säilyy ja uusiutuu kannattavasti.

Jos termit eivät avaudu, kysele asiantuntijalta. Voit myös ladata maksuttoman oppaamme uudelle metsänomistajalle, oppaan avulla moni asia kirkastuu. Netistä löytyvät myös esimerkiksi Tapion julkaisemat ”hyvän metsänhoidon suositukset”, joista saat apuja ja vinkkejä käytännön toimiin.

Muista, että sinun ei tarvitse tietää kaikkea eikä opetella tekemään kaikkea. Esimerkiksi puukauppa on sinun kannaltasi sopimus, johon liittyvät käytännön toimet hoitaa asioihin perehtynyt joukko ammattilaisia. Samaan tapaan ammattilaisten työtä on olla perillä metsänomistukseen liittyvistä sertifioinneista, suosituksista, ohjeistuksista ja metsänhoidon suunnittelusta. Opastamme ja avustamme jopa veroilmoitusten tekemisessä, ja meiltä saat hyvät työvälineet kaikkeen tarvittavaan.

Metsänomistamisen ensiaskelten läpikäymiseen ja sopimiseen saattaa mennä hieman aikaa, mutta pian huomaat, että metsäasiat hoituvat melkein itsestään. Hyvällä hoidolla oleva metsä tuottaa sinulle ja tuleville sukupolville niin euroja kuin kestävästi valmistettuja tuotteita arjen ja juhlan iloksi. Kasvava puu sitoo kasvihuonepäästöjä eli toimittaa ympäristön kannalta elintärkeiden keuhkojen virkaa.

Turvaa metsätilan tulevaisuus hallitulla sukupolvenvaihdoksella

Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu – tilaa maksuton asiantuntijakeskustelu.

Tutustu palveluumme
keyboard_arrow_right
eMetsä veroilmoitus – usein kysyttyä
Lue kirjoitus
Metsäverotus: 5 vinkkiä metsäverotukseen
Lue kirjoitus
Hallintaoikeus voi olla riippakivi
Lue kirjoitus