fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right
4.7.2024

Stora Enso ostaa kaikenlaista puuta, myös päätehakkuita, mutta nyt kaivataan erityisesti kasvatusmetsistä kesäharvennuspuuta. Puukauppaa tehdään myös lomakaudella.

Valoisa kesä on havahduttanut suuren osan suomalaisia puukauppojen tekoon, ja niin kutsutut Miljoonaviikot saavutettiin jo toukokuun puolessavälissä. Miljoonaviikoilla tarkoitetaan puukaupassa maagista rajaa, jolloin kotimaan kokonaismarkkinoiden ostomäärä ylittää miljoonan kuutiometrin.

Puukaupan vilkkaimmat viikot ovat perinteisesti toukokuussa, mutta vielä ehtii hyvin mukaan. Meillä on tarve tehdä puukauppaa läpi kesän.

Kaikki korjuut tukeista kuitu- ja energiapuuhun hoidetaan nyt nopealla aikataululla. Mitä aikaisemmin ryhdytään hommiin, sitä varmemmin saadaan isotkin urakat säiden salliessa maaliin vielä kuluvan vuoden aikana.

Kuitupuun hinta jatkanut nousua

Haasteelliset talousnäkymät eivät ole puukauppaa jarruttaneet. Sellun hinnoissa on viime viikkoina ollut ilahduttavaa nousua. Muutos perinteisesti indikoi yleisenkin talouden virkistymistä.

Stora Enso Suomen tehtailla tuotanto on normaalilla tasolla ja kotimaisen puun päivittäiset toimitusmäärät ovat suuret. Puunhankintamme nojaa yli 90-prosenttisesti kotimaisen puun käyttöön, ja puu halutaan tuoreena tehtaille. Tämän vuoksi puukaupan ja tehdastoimituksiemme tulee sujua häiriöttä. Tämä korostuu etenkin kesäkaudella, kun arvaamattomat säät ja raakapuun nopea kuivuminen pitävät logistisen ketjun kuumana kannolta tehtaalle.

Puun hinnat ovat kehittyneet yleistä kustannuskehitystä nopeammin. Esimerkkinä voi nostaa kuitupuun hinnannousun: Kuidun hinta oli maaliskuussa 15 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnannousua selittää etenkin kotimaisen puun lisääntynyt kysyntä, ei niinkään lopputuotteiden hyvä markkinatilanne.

Harvennukset tukevat metsän hyvinvointia

Erityisesti kesäkorjauskelpoisia harvennuksia ei ole koskaan yli tarpeen, vaan niitä kaivataan koko sulan kauden ajan.

Kasvatus- eli harvennushakkuulla voidaan tukea metsän hyvinvointia. Hyvin hoidettu terve metsä kestää tuhoja ja sen arvokasvu, eli metsän tuotto paranee.

Metsäasiantuntija auttaa kesäharvennuksen suunnittelussa lomakaudenkin ajan. Asiantuntijan avulla selviää, mitä metsän eri kuviot tarvitsevat ja miten myös metsäluonnon monimuotoisuus huomioidaan eri toimenpiteissä.

Metsäasiantuntijamme eivät ole vain puunostajia ja korjuun osaajia. He ovat puunkasvatuksen ja luonnonhoidon ammattilaisia ja pystyvät suunnittelemaan metsän hyvinvoinnin asiakaslähtöisesti. Lopulta metsänomistajan omat tavoitteet määräävät metsänhoidon keinojen valintaa.

Talous ja metsänomistuksen kannattavuus ovat edelleen tärkeä osa puukauppaa. Erityisen suosittu puukauppapalvelumme, Stora Enson Tähtitili, kerryttää puukauppatulolle 4,50 prosentin korkotuoton kiinteällä korolla. Jos esimerkiksi kasvatusleimikon puukaupasta saadaan tuloa vaikkapa 20 000 euroa, Tähtitilin vuotuinen korkotuotto on jo liki tuhat euroa.

Joko sinulle tulee puumarkkinakatsaus kuukausittain sähköpostiisi?

Täytä viereinen lomake ja saat säännöllisesti maksutta tuoreimman puumarkkinakatsauksen, hintatilastot, tarjoukset ja tapahtumakutsut sähköpostiisi. Halutessasi voit perua uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tunne oman metsäsi monimuotoisuus

Metsien monimuotoisuudesta eli biodiversiteetistä huolehtiminen kuuluu sekä vastuulliseen puunhankintaan että metsänhoitoon. Metsänomistajan eMetsä-verkkopalveluun on avautunut uutena luonnon monimuotoisuuspalvelu. Se on käyttäjille ilmainen palvelu.

Ottaessaan verkkopalvelun käyttöön metsänomistaja voi kätevästi käydä tutustumassa oman metsänsä tunnuslukuihin, kuten esimerkiksi sekapuuston määrään, puulajeihin ja mahdollisiin suojeltuihin alueisiin. Sovelluksessa on myös kartalle merkitty mahdolliset tilalla olevat, virallisesti tunnistetut harvinaiset eliölajit. Monimuotoisuuspalveluun kannattaa tutustua niin eMetsässä kuin itse tilallakin, kuin geokätköilynä.

Etäyhteydellä tai paikan päällä

Puukauppa ja metsänhoitotöiden suunnitelmat alkavat aina tilan karttoihin ja metsäsuunnitelmaan tutustumalla. Ensikeskustelu on näppärää toteuttaa vaikka eMetsässä verkkotapaamisena, siellä tämä lähtötieto on jo tukena keskustelulle.

Sami Honkanen 
ostojohtaja
Stora Enso Metsä

Kesä Stora Enso Metsällä – Markkinoinnin ja viestinnän harjoittelijoiden kesä tulee päätökseen
Lue kirjoitus
Historiaa: Kehityksen keihäänkärkeä – puunhankinnan digitalisaatio 1960-luvulta 2020-luvulle
Lue kirjoitus
Stora Enson Kaustisen toimipiste avattiin
Lue kirjoitus