Maailmanmarkkinoiden epävakaudesta huolimatta kotimaista puuta tarvitaan jatkuvasti. Erityisesti kuitupuulle on jatkuva hyvä kysyntä, ja tämä näkyy myös puun hinnassa.
Maailman kasvaneet epävarmuudet, kuten kustannusinflaatio ja raaka-aineiden hintavaihtelut, ravisuttelevat yleisiä lopputuotemarkkinoita. Ennustaminen on nyt erityisen vaikeaa, mutta lähikuukausien puukauppatarpeet pysyvät korkealla. Kotimaiselle puulle on kova kysyntä.
Kotimaista puuta tarvitaan aina, sillä erityisesti kuiduttavien tehtaiden käyttömäärät ovat tasaisen korkeat läpi vuoden. Kesäkorjuukelpoisia harvennuksia ei ole ikinä liikaa.
Kotimaisen puun tarpeesta kielii sekin, että myös hankintapuun hinnan kehitys on ollut metsänomistajan kannalta erittäin myönteistä.
Ennen hankintapuun hinta tahtoi jäädä pystykorjuun jalkoihin, mutta nyt hankintapuukin on varteenotettava kauppamuoto omatoimiselle metsänomistajalle.
Syksyn suotuisat korjausolosuhteet näyttävät jatkuvan hyvänä, joten kesäharvennuksia ehtii vielä hyvin tehdä. Harvennushakkuut lisäävät metsän terveyttä ja antavat tilaa arvopuiden kasvulle. Harvennuspuukauppa tuo myös entistä paremman tulon metsänomistajalle.
Plus euron harvennuslisä kuutiolle
Juuri nyt kuitupuun hinta on hyvä, oikeastaan erinomainen.
Kuidun kysyntä on vakaampaa kuin suhdanneherkän tukin. Kuitupuun hinta on noussut yli 20 prosenttia vuoden aikana. Kuitupuu otetaan myös entistä tarkemmin hakkuissa, kun Stora Enson hakkuissa minimilatvaläpimitta on nykyisin 5 senttiä entisen 6 sentin sijaan.
Syksyn harvennuspuukaupoilla on tarjolla vielä lisäetuna euron harvennuslisä kaikille puutavaralajeille jokaiselta kuutiolta. Harvennuspuun oston syyskampanja on voimassa lokakuun puoliväliin saakka.
Euro kuutiometrille lisää voi kuulostaa ensin pieneltä, mutta jo keskimääräisessä 500 m3 leimikossa se tekee 500 euroa lisää.
Oman metsäasiantuntijan kanssa voi yhdessä laskea, paljonko lisätuloa euron harvennuslisä tuo omassa metsässä. Samalla kasvatusmetsien rästit saadaan hyvää kasvukuntoon.
Oulun tehtaalle miljoonan lisäkuution ostovolyymi
Stora Enson Oulun tehtaan uusi tuotantolinja otetaan ensi vuoden alussa käyttöön. Puunhankinnassa sen sijaan startti on jo tehty ja puuta ostetaan uutta lisääntyvää tuotantoa varten.
Oulun tehdas tarjoaa vuosittain noin miljoonan lisäkuution ostovolyymin.
Kerrannaisvaikutuksiltaan vuosittainen puunhankinta tuo monikymmenkertaisen tulopotin Oulun ja lähimaakuntien aluetalouteen vuosikymmeniksi eteenpäin. Työtä, metsätuloa ja verotuloja koko laajan pohjoisen Suomen alueelle.
Uudistuvan Oulun tehtaan tuotannossa käytetään mänty-, koivu- ja -kuusikuitupuuta. Oulun tehtaan tarpeet kasvattavat myös pysyvästi energiapuun ostamista, joka näyttäisi olevan kasvava trendi.
Nyt saa lisätuloa energiarangankin myynnistä pystykaupalla. Nyt pystymme entistä paremmin tarjoamaan palveluitamme oikeastaan kaikkiin metsänkasvatuksen tarpeisiin.
Runkohinnoittelu myös harvennuspuukauppaan
Kulunut vuosi on ollut vilkas, josta kiitos kuuluu metsänomistajien aktiiviselle yhteistyölle.
Puukaupan lisäksi tänä vuonna on myyty ennätys paljon metsänhoidon palveluitamme. Metsänomistajat satsaavat myös hyvään metsänhoitoon ja tulevaisuuteen.
Syksyn puukaupassa otimme käyttöön myös harvennuspuun ostoon runkohinnoittelumallin perinteisen puutavaralaji hinnoittelun rinnalle.
Noin viidennes puukaupoistamme käydään jo runkohinnoitteluna ja osuus on nouseva.
Kaikilla hinnoittelumalleilla tähdätään kuitenkin samaan lopputulokseen. Puukaupassa runkohinnoittelun puulajikohtainen yksi hinta voi olla monelle helpompi hahmottaa, kun yksityiskohtaiset kuitu- ja tukkipuukohtaiset hinnat ja mittavaatimukset.
Ympäristöasiat tärkeä osa puukauppaa
Stora Enso korjaa yli 15 000 leimikkoa vuodessa. Korjuun suunnittelun ja metsäkasvatuksen ratkaisujen lisäksi puukauppaan kuuluu myös luonto- ja ympäristöasioiden osaaminen, niiden huomioiminen.
Luontoarvot ovat keskeinen osa jokaista puukauppaa ja metsänhoidon toimenpiteitä. Yksikin virhe on liikaa.
Stora Enson Kainuun hakkuutyömaan ympäristövahinko on saanut syystäkin paljon julkisuutta. Puukaupan neuvotteluissa on myös tärkeää, että kaikenlainen ympäristötieto petolintujen pesistä herkkiin luontoarvoihin ja sertifioinnin ohjeisiin liikkuu avoimesti myös metsänomistajan ja metsäasiantuntijan välillä.
Yksiselitteinen tavoitteemme on, että minkäänlaisia ympäristövahinkoja ei tapahdu milloinkaan, missään Stora Enson työmaalla.
,
Sami Honkanen
ostojohtaja
Stora Enso Metsä