eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Metsäverotuksen ei tarvitse olla vaikeaa

Tutustu kattavaan verotusoppaaseemme ja löydä vastauksia kysymyksiin artikkeleistamme. Voit myös aina kääntyä oman metsäasiantuntijasi puoleen, sillä he tarjoavat tietoa ja neuvoja joilla metsäverotus sujuu vaivatta.

Metsäveroilmoitus yhdeltä istumalta, kätevästi verkossa

Metsäveroilmoituksen tekeminen eMetsässä on helppoa. Palvelussa voit huolehtia metsäverotuksen kirjanpidosta kokonaisuudessaan. eMetsän vero-osio arkistoi kirjaamasi metsäverotuksen muistiinpanot ja voit samalla tallentaa myös kuiteista kuvan. Lopuksi voit lähettää valmiin metsävero- ja arvonlisäveroilmoituksen sähköisesti suoraan verottajalle.

keyboard_arrow_right eMetsä-verkkopalveluun
Verowebinaari

Katso metsäverovinkit tallenteelta

Jäikö suosittu metsäverowebinaarimme väliin? Ei hätää, voit katsoa asiantuntijoidemme verovinkit webinaaritallenteelta. Tallenteen katsottuasi tiedät, mitkä ovat tärkeimmät metsäverotukseen vaikuttavat seikat, jotka sinun metsänomistajana tulee tietää saadaksesi veroilmoituksesi hoidettua helposti.

keyboard_arrow_right Lataa tallenne

Metsäveroasioiden kanssa et ole yksin

Tarjoamme metsänomistajille useita tapoja veroilmoituksen sujuvaan laadintaan. Mieltäsi askarruttaviin verokysymyksiin saat vastaukset:

Lataa metsänomistajan
vero-opas

Kokosimme yksinkertaistetun metsävero-oppaan kaikille metsänomistajille, jotka tahtovat tuntea metsäverotuksen tärkeimmät periaatteet.

Metsänomistajan vero-oppaasta löydät ohjeet ja vinkit metsäverotuksen hoitamiseen yhdeltä istumalta.

Täyttämällä lomakkeen saat ladattua uusimman metsävero-oppaamme. Lähetämme oppaan antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Otathan huomioon, että vero-opas uudistuu vuosittain niiltä osin kuin verottajan ohjeet muuttuvat. Antamalla meille sähköisen markkinointiluvan, voit varmistaa, että saat tiedon metsäverotuksen muutoksista.

Kysymyksiä ja vastauksia metsäverotuksesta
Lue kirjoitus
eMetsä veroilmoitus – usein kysyttyä
Lue kirjoitus
Metsävähennys – Huomattava veroetu!
Lue kirjoitus

Usein kysyttyjä kysymyksiä metsäverotuksesta

Puun myyntitulo on pääomaverotettavaa tuloa, jota verotetaan 30 000 euroon sakka 30 % ja sitä suuremmissa tuloissa 34 % pääomaverolla. Puun myyntituloverotuksessa veroa maksetaan tulojen ja menojen erotuksesta. Puun myyntituloa kertyy, kun omasta metsästä myydään puuta, polttopuuta, hakkuutähdettä koristehavuja tai joulukuusia. Mikäli puuta myydään hankintakaupalla, pääomatulona pidetään puun myyntituloa vähennettynä hankintatyön arvolla. Pääomatuloa on myös saadut vakuutuskorvaukset ja muut korvaukset, mahdolliset avustukset ja kemera-tuet.

Metsätalouden menot kannattaa ilmoittaa ja kirjata muistiin myös niiltäkin vuosilta, joilta tuloja ei ole. Tällöin menot vähennetään muista pääomatuloista tai ansiotulon veroista alijäämähyvityksenä.

Esimerkiksi matkakulut, metsävakuutusten maksut, tienhoitomaksut ja alle 600 euron arvoiset pienhankinnat vähennetään vuosimenoina. Sahojen osalta hieman kalliimmatkin hankintakulut voidaan vähentää kerralla. Sen sijaan isommat konehankinnat vähennetään poistomenettelyssä.

Konehankinnoissa poistomahdollisuus riippuu niiden käytöstä. Esimerkiksi klapikoneen hankintamenon voi vähentää vain, jos sillä tekee klapeja myyntiin. Samoin mönkijän hankintahinnan voi vähentää poistoina vain, jos mönkijän käyttö liittyy pääosin veronalaisen metsätulon hankintaan.

Metsän vastikkeellinen hankinta tuo metsänomistajalle mahdollisuuden metsävähennykseen. Metsän hankintamenosta 60 prosenttia muodostaa metsävähennyspohjan. Vähennystä voi tehdä enintään 60 prosenttia verovuoden puunmyyntituloista.

Metsänomistajan kannattaa olla arvonlisäverovelvollinen, koska metsätaloutta varten hankittujen tarvikkeiden ja palveluiden arvonlisävero on vähennyskelpoinen. Menojen arvonlisäverovähennyksen voi tehdä, vaikka verovuonna ei olisi tuloja. Silloin metsänomistaja saa arvonlisäveron palautuksen. Arvonlisäveroa tulee maksettavaksi, jos myynneistä kertynyttä arvonlisäveroa on enemmän kuin menoista kertyvää arvonlisäveroa.

Alv-rekisteriin voivat hakeutua kaikki metsänomistajat. Jos verovuoden metsätulot ylittävät 15 000 euroa, rekisteröityminen on pakollista.

 

Metsäveroilmoitus, mahdollinen alv-ilmoitus sekä puukaupan arvonlisäveron maksu on hoidettava helmikuun loppuun mennessä.

Tulojen ilmoittamatta jättämisestä seuraa verovelvolliselle sanktioita ja metsätalouden menot voivat jäädä vähentämättä. Verohallinto saa metsänomistajalle maksetut puukauppatulot tiedoksi metsäyhtiöiltä, mutta vähennykset on ilmoitettava aina itse. Kannattaa muistaa, että vähennyksiä voi tehdä, vaikka verovuonna ei olisikaan metsätuloja.