fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Sovi puukaupat 15.4.-31.5.2024 välisenä aikana ja saat 1000 €:n edun metsänhoitopalveluihin. Tutustu kampanjaan ja tee kevään paras puukauppadiili! keyboard_arrow_right

Ennakkoraivaus

Koneellisen puunkorjuun laadukas toteuttaminen vaatii usein ennakkoraivauksen. Ennakkoraivaus toteutetaan hyvissä ajoin ennen hakkuuta, sen tarve on hyvä arvioida viimeistään puukaupan yhteydessä.

Ennakkoraivaus helpottaa merkittävästi koneellista korjuuta ja vähentää puustovaurioita. Huolella toteutettu ennakkoraivaus parantaa oleellisesti korjuujälkeä. Kaadettavien puiden tyvillä ja niiden välittömässä läheisyydessä oleva alikasvos haittaa konetyötä eniten. Runsas alikasvos estää kuljettajan näkyvyyttä poistettavien puiden valinnassa ja voi haitata hakkuukoneen ajolinjan valintaa. 

Ennakkoraivauksessa monimuotoisuus huomioidaan monin eri tavoin. Raivauskohteella jätetään raivaamatta pienialaiset painanteet, säästöpuuryhmiksi soveltuvat alueet, jokien ja purojen rannat sekä sertifioinnin määrittämät suojakaistat. Tiheikköjä jätetään eliöstölle suoja- ja ruokapaikoiksi. Puulajien monimuotoisuutta huomioidaan säästämällä jalot lehtipuut, puumaiset pihlajat ja raidat sekä katajat. Lakisääteiset suojelukohteet jätetään käsittelyn ulkopuolelle.

Hyödyt metsänomistajalle

  • Kasvatushakkuissa puunkorjuun laatu paranee ennakkoraivauksen myötä
  • Ennakkoraivaus ennen uudistushakkuuta parantaa maanmuokkauksen laatua ja helpottaa uudistamistöitä
  • Ennakkoraivauksen kustannuksen voi vähentää kokonaisuudessaan metsä­verotuksessa

Kyllä kiitos, haluan keskustella oman metsäasiantuntijani kanssa ennakkoraivauksen tarpeista metsätilallani.

Käyttämällä lomaketta hyväksyt tietosuojakäytäntömme.

Tiesitkö, että voit hoitaa kaikki metsäasiat myös verkossa?

eMetsä on kaikille metsänomistajille tarkoitettu maksuton verkkopalvelu. eMetsän kautta voit myös lähettää tarjouspyynnön puukaupasta tai metsänhoitopalveluista.

keyboard_arrow_right eMetsä-verkkopalveluun
Menekinedistämismaksut metsäalan tulevaisuustyöhön
Lue kirjoitus
10 kysymystä ennakkoraivauksesta
Lue kirjoitus
Uuden metsänomistajan starttipaketti
Lue kirjoitus
keyboard_arrow_right Lue lisää artikkeleita