
Metsäkeskuksen metsävaratietojen avautuminen on tuonut uusia mahdollisuuksia ja digityökaluja omien palstojen hoitoon ja suunnitteluun. Stora Enson Virtuaalimetsässä voi samoilla mukavasti vaikka kotisohvalla, miettiä tulevia työkohteita sekä arvioida niiden vaikutuksia metsäluontoon ja puukauppatuloihin.
Suomessa on kerätty metsävaratietoja 1920-luvulta asti, ja kertynyt data on ainutlaatuisen laajaa ja monipuolista. Tietojen keräys sujui takavuosina asiantuntijoiden jalkatyönä, ja 2010-luvulla ryhdyttiin tiedonkeruussa hyödyntämään laserkeilausta. Nyt apuna ovat myös drone-lennokit.
Tiedot pidettiin ajantasalla aiemmin vuosittaisella kasvulaskennalla sekä metsänkäyttö- ja metsänhoitoilmoituksilla. Metsään.fi-palvelussa myös maanomistajat ovat voineet tehdä päivityksiä tietoihin.
Reaaliaikaista metsänhoitoa
Viime keväästä lähtien metsävaratiedot ovat olleet myös alan palvelutarjoajien ulottuvilla, mikä tuo Stora Enson neuvonta-asiantuntija Johanna Simanaisen mukaan metsänomistajille monia hyötyjä.
– Metsänomistaja-asiakkaamme voivat hyödyntää tätä tietoa palveluidemme kautta monin tavoin. Metsänhoidon suunnittelu ja palveluiden hankinta on helpompaa ja onnistuu vaikka kotisohvalta. Myös palstoilla tehdyt työt saadaan kirjatuksi nopeammin ja vaivattomammin, kun ne ovat sähköisessä muodossa, Simanainen kertoo.
Metsäsuunnitelman tekeminen sujuu nopeammin ilman perinteisiä palstakäyntejä. Lisäksi siitä tulee ajantasaisempi ja tärkeämpi työkalu, jota voi päivittää reaaliajassa ja metsässä tapahtuvien muutosten mukaan. Myös metsätilan todellisen arvon arviointi on helpompaa.
– Aiempi paperiversio tehtiin aina muutamaksi vuodeksi kerrallaan ja se saattoi joskus unohtua kokonaan pöytälaatikkoon.
Iso apu etämetsänomistajille
Suurin etu datapankista ja Stora Enson Virtuaalimetsän digipalveluista on etämetsänomistajille. Heillä ei aina ole metsänhoidon osaamista, eikä aikaa tai mahdollisuuksia käydä palstoillaan. Useimmat metsänhoitotyöt annetaankin suosiolla alan ammattilaisille.
– Aiemmin näiden palvelujen hankinta ja vertailu saattoi olla vaivalloista. Nyt palveluja tarvitsevat ja niitä tarjoavat löytävät toisensa verkosta, olipa kyse taimikonhoidosta, harvennuksista, metsäsuunnitelman laadinnasta tai perinteisestä puukaupasta, Simanainen toteaa.
Palaute on ollut positiivista ja innostunutta myös metsänomistajien puolella.
– Varsinkin nuorempi metsänomistajakunta on tottunut asioimaan verkossa. Heille metsäomaisuuden hoito tulee selvästi helpommaksi, kun asioita voi hoitaa aikaan ja paikkaan katsomatta. Parhaimmillaan lopputulokset näkee virtuaalimalleina. Toivottavasti myös oman onnensa nojaan jäävien palstojen määrä vähenee.
Virtuaalimetsä avaa uusia ovia
Stora Enso avasi kaikille metsänomistajille avoimen Virtuaalimetsä-sovelluksen viime syksynä.
Sovellus yhdistää peliteknologiaa ja digitaalisessa muodossa olevaa metsädataa kolmiulotteiseksi ja perinteistä karttaa selvästi havainnollisempaan muotoon.
– Karttoihin merkityt kuviot, kuutiot ja muut yksityiskohdat avautuvat helposti metsäalan ammattilaisille, mutta eivät ehkä kerro maallikolle juuri mitään. Omalla näytöllä oleva metsämaisema kertoo jo yhdellä silmäyksellä, miltä omilla palstoilla näyttää”, Stora Enso Metsän kehityspäällikkö Ossi Kokki selvittää.
Hoitotöiden saldo heti näkyviin
Tällä hetkellä sovelluksella on noin 3 000 käyttäjää, ja määrä kasvaa jatkuvasti.
Omia palstoja voi tutkailla virtuaalisesti sekä maanpinnalta että lintuperspektiivistä. Samalla niistä näkee, millaisia vaikutuksia jo tehdyillä, tulevilla tai rästiin jäävillä hoitotöillä on metsän tilaan ja tuottoon 5-20 vuoden aikajänteellä.
Juuri näiden ominaisuuksien Kokki uskoo avaavan monen metsänomistajan silmiä ja saavan heidät tarttumaan hoitotöissä tuumasta toimeen entistä ripeämmin sekä suunnitelmallisemmin. Lisäksi omassa metsässä voi surffailla ajasta ja paikasta riippumatta.
– Moni palvelun käyttäjä on jo nyt hämmästynyt näkymän aitoutta. Jos palstoilla vielä tehdään erillinen drone-kuvaus, oman metsämaiseman tunnistaa päätelaitteelta entistä paremmin, ja sieltä päästään erottelemaan myös puulajit ja niiden kunto. Virtuaalimetsän avulla metsänhoidossa voi ottaa monta pitkää kehitysloikkaa, Kokki selvittää.
Kaikki osapuolet samalla karttalehdellä
Käyttäjäpalaute on ollut kiittävää. Kehujien joukossa on ollut digipalveluihin tottuneen metsänomistajapolven lisäksi myös kokeneita konkareita, joille helppokäyttöinen sovellus on tuonut metsänhoitoon uutta kipinää.
Lisäksi 3D-havainnekuvien avulla hakkuiden ja harvennusten maisemalliset vaikutukset on helppo havainnollistaa. Virtuaalimetsä tuokin metsänhoidon kaikki osapuolet samalle karttalehdelle.
– Ensimmäisen isomman puukaupan tehnyt etämetsänomistaja voi yllättyä maisemanmuutoksesta ja miettiä tehdyn päätöksen järkevyyttä. Kun maiseman näkee virtuaalisesti etukäteen, ovat päätöksetkin vahvemmalla pohjalla, kehityspäällikkö muistuttaa.
Kaikille avoin työkalu
Stora Enson Virtuaalimetsä-sovellus on avoin kaikille metsänomistajille. Käyttäjän tarvitsee vain rekisteröityä maksuttomaan eMetsä-palveluun.
Metsäsuunnitelmapalvelussa on kartat ja tilakohtaiset metsävaratiedot. Virtuaalimetsä on lisäpalvelu, josta oman metsänsä näkee kuviokohtaisesti 3D-kuvana. Siitä näkee, miltä metsä näyttää nyt ja tulevaisuudessa, erilaisten hoitotoimenpiteiden jälkeen.
Palvelu löytyy osoitteesta www.emetsa.fi. Palveluun rekisteröitymiseen tarvitaan sähköpostiosoite ja verkkopankkitunnukset. Henkilökohtaiset tunnukset luodaan rekisteröitymisessä, jonka jälkeen sovellukset voi ladata myös puhelimeen.
Teksti: Timo Sormunen
Kuvat: Mikko Nikkinen