
Imatralaiset ja muiden metsätehdaspaikkakuntien ihmiset voivat turvallisin mielin ihailla tehtaiden piipusta talviselle taivaalle nousevia komeita savupilviä. Ne ovat näkyviltä osin lähes pelkkää vesihöyryä.
Metsäteollisuuden ilmanpäästöt ovat vähentyneet vuosikymmenten varrella aivan dramaattisesti. Ensimmäinen taitekohta oli 1980- ja 90-lukujenvaihde, jolloin tehtaiden savukaasuja ryhdyttiin ponnekkaasti puhdistamaan. Tehtaiden prosesseihin tehdyt muutokset, savukaasujen suodattaminen,peseminen ja polttaminen ovat vähentäneet haitalliset aineet aivan minimiin.
Stora Enson yritysvastuupäällikkö (kuluttajapakkauskartongit) Juha Oksanen kertoo piipusta tulevien aineiden syntyvän mm. puun polttamisen tuloksena. Pitoisuudet ovat niin alhaiset, että ihmisten terveydelle niistä ei ole haittaa. Viihtyvyyden kannalta haittaa aiheuttavat lähinnä rikkiyhdisteet.
Hajurikkiyhdisteet tuoksuvat ihmisen nenään jo aivan pieninäkin pitoisuuksina. Toiset havaitsevat rikkiyhdisteet vielä herkemmin kuin toiset. Lisäksi syntyy hiilidioksidia, typen oksideja ja pienhiukkasia. Liikenne ja energiateollisuus aiheuttavat kuitenkin enemmän typen oksidi- ja hiukkaspäästöjä kuin metsäteollisuus.
”Jos tehdas haisee paljon, johtuu se poikkeuksetta häiriötilanteesta”
Murto-osaan 30 vuodessa
Oksanen kertoo hajurikkiyhdisteiden ominaispäästöjen olevan Imatran tehtailla enää alle puoli prosenttia vuoden 1987 tasosta. Typen oksidien ominaispäästöt ovat samaan aikaan vähentyneet noin 20 prosenttia ja hiukkaspäästöt ovat sähkösuotimien avulla tippuneet noin 96 prosenttia. Myös hiilidioksidipäästöt ovat pudonneet oleellisesti.
”Päästöt pyritään minimoimaan kaikin tavoin. Jos tehdas haisee paljon, johtuu se poikkeuksetta häiriötilanteesta”, Oksanen sanoo. Näitä häiriötilanteita on Imatralla viime vuosina ollut alle 10 tunnin ajan vuotta kohti.
”Parhaillaan menossa olevan investoinnin avulla pyritään rikkiyhdistepäästöihin vaikuttavista häiriötilanteista kokonaan eroon. Hajukaasujen käsittelyjärjestelmän uusinnan tavoite on myös, että typen ja rikin oksidien päästöt vähenevät edelleen. Reilun kymmenen miljoonan investointi valmistuu syksyllä 2018.”
Korkeiden piippujen tehtaat
Jos tehtaan piipusta tulevat vesihöyryt eivät aiheuta ongelmia ympäristölleen, niin miksi tehtaiden piiput ovat niin korkeita? Siihen on Oksasen mukaan osittain historialliset syyt ja tehtaiden ympäristöluvissa määritellään yhä myös piippujen korkeudet. ”Vaikka päästöistä ei olisikaan haittaa, niin ympäristöön laskeutuva vesihöyry voisi aiheuttaa sopivilla keleillä ongelmia näkyvyydelle. Sen takia piiput kannattaa jatkossakin tehdä korkeiksi.”
Julkaistu Terve Metsässä 1/2017
Teksti: Anita Illi

