
Jukka Kohonen on pitkänlinjan puutavarakuljetusyrittäjä ja puutavara-auton kuljettaja. Puita Jukka on kuljettanut sahoille ja tehtaille jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Tuossa ajassa myös kalusto on kasvanut ja kehittynyt paljon.
Toisen sukupolven puurahtari
Puita ryhdyin ajamaan jo reilut kolmekymmentäviisi vuotta sitten ja kyllä kalusto on siitä muuttunut. Tietotekniikkaa on tullut paljon avuksi, mutta monet asiat ja lainalaisuudet ovat kuitenkin samoin kuin ennenkin. Metsäautoteiden kunto on tällä hetkellä ainakin Etelä-Karjalassa asia, joka näin kuljetusyrittäjän näkökulmasta vaatisi ehdottomasti toimenpiteitä. Metsäautoteiden kuntoon pitäisi panostaa ja tätä kautta myös kausivaihteluja saataisiin vähemmäksi. Kalusto on myös kasvanut ja yhdistelmän pituus on nykyään huomattavasti pidempi kuin silloin työurani alkuaikoina.
”Metsäautoteiden kuntoon pitäisi panostaa ja tätä kautta myös kausivaihteluja saataisiin vähemmäksi.”
Aikaisemmat vaiheet ratkaisevat turvallisuutta puukuljetuksissa
Meille puutavara-auton kuljettajille työhön vaikuttavat puunhankintaketjun aikaisemmissa vaiheissa tehdyt ratkaisut. Ehkä tärkeimpänä asiana voidaan mainita puutavaravaraston sijainti. Se vaikuttaa todella paljon siihen, kuinka sujuvaa työmme on. Varaston sijainti määrittää myös kääntöpaikan millainen se on. Paras kääntöpaikka on niin sanottu pisaran mallinen lenkki, jossa mahtuu kääntymään kärryllä ympäri, mielellään jopa vajaalla kuormalla. Välillä puita joudutaan myös telaamaan eli siirtämään pelkällä rekan nupilla puita kärryyn paremmalle paikalle.
Vaikka nämä asiat tuntuvatkin itsestäänselvyyksiltä, tulee huomioida myös olosuhteet. Toimimme hyvin usein myös pimeässä ja hämärän aikaan, jolloin on tärkeää ennakoida ja jopa tarvittaessa käydä tutustumassa varastoon etukäteen henkilöautolla. Näin varmistetaan sujuva työskentely sitten itse suurella yhdistelmällä.
Rekan lastausta tienvarressa – toivomme malttia myös muilta tienkäyttäjiltä
Monesti olemme myös lastaamassa puutavara-autoa kyläteiden varsilla, joilla kohtaamme henkilöautoja, pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Näissä tilanteissa maltti on valttia. Kun puutavara-auton nosturin tukijalat levitetään ja nostetaan auto niiden varaan lastauksen ajaksi, ei näillä kapeilla kyläteillä juuri jää paljoa tilaa turvalliselle ohittamiselle. Samoin lastattaessa on aina riski, että nosturin kourasta tippuu puutavaraa ja tämä on aina vaaratilanne, jota haluamme välttää viimeiseen asti. Eli jos näet puutavara-auton lastaamassa kuormaa, malta hetki. Siinä menee harvemmin kahtakymmentä minuuttia pidempään.
”Meille puutavarakuljetusyrittäjille ja puutavara-auton kuljettajille liikenneturvallisuus on tärkeä asia ja haluamme vaalia sitä vuoden jokaisena päivänä”
Liikenneturvallisuutta – joka päivä
Meille puutavarakuljetusyrittäjille ja puutavara-auton kuljettajille liikenneturvallisuus on tärkeä asia ja haluamme vaalia sitä vuoden jokaisena päivänä. Kun olemme liikkeellä suurilla yhdistelmillä, pyrimme aina ennakoimaan ja ottamaan huomioon vallitsevat olosuhteet. Täydessä kuormassa oleva yhdistelmä ei pysähdy hetkessä, varsinkaan liukkaalla kelillä. Sama pätee luonnollisesti liikkeellelähtöön.
Meille ensisijaisen tärkeää on, että voimme hoitaa omaa työtämme luonnollisena osana muuta liikennettä.
Pidetään toisistamme huolta.
Jukka Kohonen
Kirjoittaja on kuljetusyrittäjä ja puutavara-auton kuljettaja Savitaipaleelta, Etelä-Karjalasta.