
Kansainvälinen The Forests Dialogue -tapahtuma keräsi viime viikolla maailmalta lähes 50 metsä- ja ympäristöalan vaikuttajaa Suomeen. He tutustuivat suomalaiseen metsätalouteen ja -teollisuuteen sekä keskustelivat eri maankäyttömuotojen yhteensovittamisesta, ekosysteemipalveluista ja biotaloudesta. Dialogiprosessin tarkoituksena on tukea monitahoista ja avointa keskustelua näistä asioista maailmanlaajuisesti.
Ryhmä vieraili metsäteollisuuslaitoksilla ja metsäkohteilla Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Ensimmäisenä retkeilypäivänä ryhmä kävi Stora Enson tehtailla Imatralla, Metsä Fibren tehtailla Joutsenossa ja UPM:n tehtailla Lappeenrannassa tutustumassa puupohjaiseen bioenergiantuotantoon osana biotaloutta. Toisena päivänä osanottajattutustuivat Puumalassa ja Sulkavalla suomalaiseen yksityismetsätalouteen, puunkorjuuseen ja metsien monikäyttöön sekä luonnonsuojeluun Savonlinnassa. Varsinaiset keskustelut käytiin loppuviikosta Punkaharjulla.
”Metsätalouden ja ympäristönsuojelun intressit on hyvän suunnittelun avulla pystytty sovittamaan yhteen”
Stora Enson metsäympäristöjohtaja Antti Marjokorpi toteaa: ”Stora Enso on sitoutunut toiminnassaan kestävään metsätalouteen ja maankäyttöön ja näkee, että The Forest Dialogue tarjoaa hyvän globaalin foorumin oppimiselle ja tiedon jakamiselle. Suomessa meillä on annettavaa keskusteluun: maankäyttö- ja omistusolot sekä osallistavat päätöksentekoprosessit ovat luoneet vuosikymmenien saatossa pohjan metsien kestävälle käytölle.Antti on myös The Forests Dialoguen ohjausryhmän jäsen.
Stora Enso Metsän kehitysjohtajan Pekka T. Rajalan mukaan Suomesta välittyi dialogin osanottajille myönteinen kuva. ”Metsätalouden ja ympäristönsuojelun intressit on hyvän suunnittelun avulla pystytty sovittamaan yhteen. Metsäsodat ovat toivottavasti jääneet 1990-luvulle, sillä osapuolet kykenevät nyt hedelmälliseen vuoropuheluun”, Rajala toteaa tyytyväisenä.
The Forests Dialogue (TFD) on vuonna 1998 perustettu metsäalan maailmanlaajuinen yhteistyöfoorumi, joka toimii Yhdysvalloissa Yalen yliopiston yhteydessä. Sen tapahtumiin on vuosien varrella osallistunut 2500 metsäteollisuuden, metsätalouden, ympäristö- ja muiden kansalaisjärjestöjen ja julkisen sektorin vaikuttajaa.
Tapahtuman järjestämisestä Suomessa vastasivat Metsäteollisuus ry, Metsähallitus, Metsä Group, MTK, Stora Enso, UPM ja WWF Suomi.

