
Raivaussaha on yksi metsänhoidon perustyökaluista. Kun pitää sahan ja terän kunnossa sekä säätää sahan omiin mittoihinsa sopivaksi, on työskentely turvallista, mukavaa ja tehokasta. Tatu Bloigun (kuvassa) mukaan raivaussahalla työskentely on turvallista ja tehokasta, kun sekä valjaiden että sahan säädöt on mitoitettu käyttäjälle sopiviksi.
Stora Enson metsänomistaja-asiakkaille metsänhoitopalveluita tekevän Fourforest Oy:n työnjohtajan Tatu Bloigun mukaan raivaussahan päivittäisessä käytössä korostuu kaksi keskeistä asiaa.
Katso video Tatu Bloigu näyttää raivaussahan keväthuollon
ja valjaiden säädön youtube.com | storaensometsa-kanava
– Ensiksikin raivaussahan valjaat tulee säätää tarkasti omien mittojen mukaan. Muuten saa lihaksensa urakan aikana kipeiksi ja työturvallisuus sekä -teho heikkenevät. Perussäädöt tehdään kaikkiin valjaisiin samalla tavoin, mutta pieniä valmistajakohtaisia eroja valjaissa kuitenkin on, Bloigu kertoo.
Toisena tärkeänä asiana Bloigu nostaa esiin terän kunnosta huolehtimisen. Tylsä tai harituksensa menettänyt terä syö työtehoa. Terän rakenteelliset viat puolestaan lisäävät vahinkoriskiä merkittävästi.
– Kun aamulla aloittaa työt, kannattaa tarkastaa, että terä on kunnolla kiinni ja ehjä. Kunto tarkastetaan silmämääräisesti ja kopauttamalla terän kylkeen. Ehjästä terästä kuuluu kirkas kilahtava ääni. Jos terässä on pienikin halkeama tai särö, se pitää vaihtaa. Terästä työn aikana irtoavat osat aiheuttavat vakavan vammautumisriskin.
Valjaat kiinnitetään ensin vyötäröltä, jonka jälkeen säädetään olkahihnojen korkeus, kireys ja etäisyys. Säädöt tehdään valjaiden etupuolella olevista säätöhihnoista ja selkäosan säätökiekosta. Oikein kiristettyjen valjaiden keskuskappale asettuu keskelle rintakehää, valjaat istuvat napakasti ja sahan paino jakautuu tasaisesti molemmille hartioille.
Valjaisiin kuuluva raivaussahan koukku säädetään olkahihnasta noin 10 senttiä lantionpään alapuolelle. Koukkuun kiinnitettävä ripustin säädetään sahan runkoon niin, että vapaasti roikkuvan sahan terä asettuu vartalon keskilinjalle, noin 20 senttiä maanpinnan yläpuolelle.
Oikeaoppisessa sahausasennossa kyynärpäät ovat vartalossa kiinni, käsivarret asettuvat noin 135 asteen kulmaan ja ranteet ovat suorina. Työskentelyotetta voidaan muokata avaamalla kahvaston kiristysruuvi ja kääntämällä kahvoja haluttuun asentoon.
Terä on hyvä teroittaa jokaisen tankkauksen yhteydessä. Kuvassa on käytössä tavallinen viila, mutta maallikoille suositellaan viilanohjaimella varustettua mallia. Sen avulla oikea teroituskulma löytyy helposti. Markkinoilla on myös kovapalateriä, jotka teroitetaan noin 100 tankin välein työkonehuollossa.
Jos terä puree huonosti puuhun, eikä teroituskaan auta, syynä on usein terän hampaiden liian vähäinen haritus. Harituksen voi korjata vääntämällä terää haritusraudalla hampaan keskeltä haluttuun suuntaan.
Teksti: Tuomas I. Lehtonen
Kuvat: Matias Honkamaa
Stora Enson palvelut helpompaan metsän omistamiseen
Tarjoamme metsänomistaja-asiakkaillemme kattavat palvelut käytännön metsänhoitotöihin sekä kokonaisvaltaiseen metsäomaisuuden hoitoon.
Puukauppa
Täyden palvelun puukauppaa. Hoidamme kaikki puukauppaan liittyvät asiat puolestasi, sinä teet vain päätöksen.
Tähtitili
Tähtitililtä voit nostaa puukaupoista saamiasi varoja kuluitta. Tilille oleville rahoille saat 2,5 % kiinteän koron, joten puukauppatulosi jatkavat kasvuaan.
Stora Enson puukaupparahoitus
Rahoituspalvelumme avulla saat jopa 80 % puukauppatuloistasi viiden päivän sisällä.
Metsänhoito
Tarjoamme metsänhoitopalvelut takuutyönä ja ”avaimet käteen” -mallilla sisältäen taimet ja siemenet, metsän viljelytyön sekä taimikonhoidot.
eMetsä-verkkopalvelut
eMetsä-verkkopalvelussa hoidat veroasiat, seuraat puukauppasi edistymistä sekä suunnittelet metsänhoitotyöt ja hakkuut vaivattomasti.
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä Stora Enson paikalliseen metsäasiantuntijaan. Yhteystiedot ja lisätietoja palveluista saat osoitteesta storaensometsa.fi tai soittamalla palvelunumeroomme 02046 1478.