
Stora Enson Imatran tehtailla tuotettaviin elintarvikekartonkeihin kohdistuu tiukkoja hygieniavaatimuksia. Myös niissä käytettävien päällysteiden laatua ja turvallisuutta seurataan herkeämättä.
Teksti:Ari Rytsy
Stora Enso tuottaa noin kolmanneksen maailman nestepakkauksista, joiden kokonaismarkkina on yli kolme miljoona tonnia. Merkittävä osa Stora Enson nestepakkauksista valmistetaan Imatran tehtailla, missä puuta tarvitaan paljon ja tuotantomäärät ovat suuria. Esimerkiksi yhden tukkirekan 50 kuution puukuormasta pystytään nykyteknologialla valmistamaan noin puoli miljoonaa maitotölkkiä tai 850 000 kierrätettävää kahvikuppia.
– Nestepakkaukset ovat suurin yksittäinen tuoteryhmämme. Niiden lisäksi valmistamme lähes kaikkia kartonkilaatuja, joita kuluttaja ostaa kaupan hyllyistä tai käyttää esimerkiksi pikaruokaravintoloissa ja kahviloissa, kertoo Stora Enson Imatran tehtaiden johtaja Mikko Nieminen.
Nestepakkauskartonki valmistetaan aina neitseellisestä puusta.
Elintarvikepakkauskartongit ovat osa elintarvikkeiden arvoketjua, joten niiden tuotantoon kohdistuvat hygieniavaatimukset ovat erittäin tiukat. Imatralla jokaisella elintarvikekartonkia valmistavalla koneella on oma elintarviketurvallisuudesta vastaava henkilö. Imatran tehtaiden muovipäällystekoneilla on myös Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston vaatima FDA-todistus.
Stora Enson laboratoriossa tehdään säännöllisesti tuotenäytteiden laaduntarkkailua, joka tarkoittaa muun muassa aistinvaraisten ominaisuuksien ja mikrobiologisen puhtauden seurantaa sekä haihtuvien aineiden kaasukromatografimittausten suorittamista. Näin varmistetaan, että elintarvikekartongit ovat turvallisia kuluttajalle, eivätkä vaikuta pakattavan tuotteen hajuun, makuun tai koostumukseen.
– Imatran tehtailla on käytössä sertifioitu elintarviketurvallisuusjärjestelmä, jonka puitteissa teemme riskikartoituksia, valvomme tuotantoa ja käytettäviä raaka-aineita sekä järjestämme henkilökunnan koulutusta, sanoo Stora Enson Packaging Materials -divisioonan tuoteturvallisuusjohtaja Päivi Harju-Eloranta.
Päällyste parantaa kartongin ominaisuuksia
Kartongin tuotantomenetelmien kehityksen ohella myös päällysteratkaisuissa on otettu suuria edistysaskelia, jotka parantavat lopputuotteen ominaisuuksia. Imatran tehtailla kartongin pinnoitteita ja päällysteitä on mahdollista räätälöidä eri koneilla, mikä tarkoittaa laajaa tuotevalikoimaa perinteisistä PE-päällysteistä biohajoaviin vaihtoehtoihin. Yksi vaihtoehto on PE Green -päällyste, joka valmistetaan uusiutuvasta, kasvipohjaisesta raaka-aineesta. Sen avulla koko pakkauksesta saadaan täysin uusiutuva. Lähtökohtaisesti kaikki Imatran tuotteet ovat kierrätettäviä.
– Nestepakkauskartonki valmistetaan aina nykyisten määräysten mukaisesti neitseellisestä puusta. Nestepakkausten kierrätettävyys mahdollistaa niiden uusiokäytön muiden tuotteiden raaka-aineena, muistuttaa Nieminen.
Yhden tukkirekan puukuormasta pystytään valmistamaan noin puoli miljoonaa maitotölkkiä.
Elintarvikepakkauskartonkia valmistetaan useisiin käyttötarkoituksiin, jolloin myös eri tuotteiden ominaisuudet eroavat toisistaan. Esimerkiksi mikroruokapakkausten on selvittävä korkeista lämpötiloista. Nestepakkauksien toiminnallinen käyttöaika on pidempi kuin juomakupeilla. Tätä ominaisuutta varten nestepakkauskartongin valmistuksessa käytetään raaka-aineita, jotka tekevät materiaalista kosteudenkestävän ja märkälujan.
Nestepakkauskartongin kohdalla on varmistettava, että kartonki on mahdollisimman puhdasta, eikä siihen päädy edes esteettisiä epäpuhtauksia, kuten puun kuorta. Valkoisessa kartongissa näkyvät mahdolliset tummat pisteet herättävät helposti kummastusta erityisesti Japanissa, missä tarkat kuluttajat avaavat maitotölkit veitsellä pesemisen jälkeen ja kuivaavat ne huolellisesti ennen kierrätykseen viemistä.
– Elintarvikekartongin raaka-aineeksi tulevasta puusta poistetaan prosessin alkuvaiheessa mahdolliset vierasesineet. Sellupumpun sihti ja pyöröpuhdistin pitävät huolen siitä, että lopputuotteessa ei ole mitään sinne kuulumatonta. Myös kartonkikoneen vianilmaisimet auttavat tunnistamaan ja poistamaan mahdolliset epäpuhtaudet ja viat, sanoo Harju-Eloranta.
Kevyempiä ja kestävämpiä tuotteita
Koronaepidemian aikana elintarvikekartongin kysyntä on kohonnut merkittävästi tietyissä tuotesegmenteissä, joihin kuuluvat muun muassa vähittäiskaupan hyllyltä löytyvät nestepakkaukset ja take away -ruokapakkaukset. Kriisitilanne on korostanut kestävien, turvallisten ja hygieenisten pakkausratkaisujen merkitystä koko elintarvikehuollolle.
Imatran tehtailla valmistetaan kartonkia myös lääkepakkauksiin, joiden saatavuuteen ei saa tulla katkoja edes normaalitilanteessa. Jotta yhteiskunnan elintärkeät pyörät pysyvät pyörimässä ja maamme huoltovarmuus säilyy riittävän korkealla tasolla, Imatralla on ryhdytty korona-ajan edellyttämiin toimenpiteisiin tuotannon jatkuvuuden varmistamiseksi.
Ympäristökysymykset ja kestävä kehitys ovat vahvistaneet kartonkituotteiden asemaa
– Suojelemme henkilöstöä koronatartunnalta muun muassa minimoimalla lähikontakteja ja tekemällä erilaisia fyysisiä rajauksia. Jos joutuisimme ajamaan tuotantoa alas sairastumisten ja niistä mahdollisesti seuraavien laajojen karanteenien vuoksi, saattaisi se näkyä nopeasti kauppojen hyllyillä ympäri maailmaa, toteaa Nieminen.
Kyky sopeutua uusiin ja haastaviin tilanteisiin on yksi Imatran tehtaiden elintarvikekartonkituotannon vahvuuksista, jonka varaan rakennetaan myös tulevaa. Ympäristökysymykset ja kestävä kehitys ovat vahvistaneet kartonkituotteiden asemaa ja muovin käytön vähenemisen myötä kasvua halutaan tavoitella muun muassa perinteisten muovisen leikkelepakkausten korvaajana. Suunnitteilla onkin jo kuluttajille tärkeän läpinäkyvän muovikannen syrjäyttäminen uusiutuvasta raaka-aineesta tuotettavalla kalvolla.
Nestepakkauskartongista vuosikymmenien käyttökokemus
Nestepakkauskartongin maailmanvalloitus alkoi 1960-luvulla, jolloin Imatran tehtaille investoitiin voimakkaasti. Yli viiden vuosikymmenen ajan jatkuneen sellun ja kartongin valmistuksen kehitystyön sekä kartonkipakkausten kehityksen ansiosta samasta puumäärästä saadaan nykyään noin kaksinkertainen määrä nestepakkauksia verrattuna 1960-lukuun.
Samalla kun nestepakkaukset ovat keventyneet, ovat pakkaukset edelleen lujia ja kestäviä. Parempi materiaalitehokkuus on saavutettu selluteknologian ja kartongin tuotantotekniikan edistysaskelilla sekä uusilla tuotantomenetelmillä, kuten kolmikerrostekniikalla, kemihierteellä (CTMP) sekä mikrokuituselluloosateknlogialla (MFC).
Nestepakkauskartongin tuotannossa käytetään pääasiallisena raaka-aineena sellupohjaista koivua ja mäntyä. Pitkäkuituinen mänty takaa kartongin lujuuden, lyhytkuituinen koivu puolestaan painettavuuden. Niiden väliin jäävä keskikerros tehdään CTMP-massasta, joka parantaa lopputuotteen jäykkyyttä. CTMP:n raaka-aineena käytetään kuusta. Litran maitotölkki sisältää kaikkia tärkeimpiä suomalaisia puulajeja, jotka on tiivistetty ohueksi, 450 mikrometrin vahvuiseksi pakkaukseksi.
– Suomalainen metsä sopii lajivalikoimaltaan erinomaisesti nestepakkauskartongintuotantoon. Olemme siinä mielessä erinomaisessa asemassa, että kotimainen puu on hyvälaatuista ja sitä on saatavilla riittävästi ja tarpeeksi läheltä, summaa Päivi Harju-Eloranta.