
Kuolinpesä muutetaan metsäyhtymäksi. Voiko joku yhtymän osakkaista (4×1/4 sisaruksista) ottaa hoitaakseen yhtymän kokonaisuudessaan yhteisellä sopimuksella ja lunastaa sisarusten osuudet sovitulla hinnalla (perukirjan arvot) myöhemmin? Ko. metsien puun myynti ei vielä järkevää ja ne aiheuttavat lähivuosina pääasiassa taimikonhoidon ja harvennusten kustannuksia, joihin siis muut eivät enää haluaisi osallistua.
Yhtymää voi hoitaa osakkaiden tekemällä sopimuksella yksi osakkaista. Verokirjanpito ja tehdään yhtymän aikana yhtymän lukuun ja tulos tai tappio jaetaan osakkaiden henkilökohtaiseen verotukseen omistusosuuksien suhteessa.
Murtolukuosuuksien kaupasta voi tietysti tehdä keskinäisiä sopimuksia jo etukäteen, mutta niiden juridinen sitovuus ei ole taattu tilanteen mahdollisesti muuttuessa. On esimerkiksi mahdollista, että yksi osakas kuolee ja yhtymäosuus siirtyy perintönä tai testamentilla tämän perillisen haltuun. Tällöin kiinteistöstä keskinäisen sopimuksen sovitut ehdot eivät välttämättä sidokaan seuraavia omistajia. Selvintä siis olisi, että omistusjärjestelyt hoidettaisiin välittömästi. Tällöin ei kukaan osakkaista pety lopputuloksen tilanteiden muuttuessa matkan varrella.
Jos tähän ei päästä on syytä laatia yhteishallintosopimus, missä sovitaan pelisäännöistä ja korvauksista, varsinkin, jos joku osakkaista käyttää metsänhoitotöihin omaa työpanostaan.
Perukirjan arvo on verovelvollisen näkemys metsäkiinteistön arvosta. Verottajan lähettämän perintöveropäätöksen arvo on kiinteistön arvo, jolla normaalisti kannattaa kauppa käydä. Tilan käypä arvo voi olla muukin kuin perintöveropäätöksen arvo, joko korkeampi tai alhaisempi. Jos metsäkiinteistöstä on tehty tila-arvio, niin silloin ”käypä” arvo on tiedossa tuon perusteella.

