
Puukaupan tekeminen on yksinkertaista, eikä metsänomistajan Stora Enson kanssa asioidessaan tarvitse vaivata itseään turhilla paperitöillä. Puukauppaan liittyy kuitenkin monta vaihetta, joiden merkitys on hyvä tietää.
Puukauppatarjous
Kun ajatus tehdä puukauppa on syntynyt, voi metsänomistaja pyytää Stora Ensoa metsäasiantuntijaa vierailemaan kohteella. Mikäli myytävä kohde eli ns. leimikko on korjuukelpoisuudeltaan, tavaralajijakaumaltaan ja sijainniltaan tarpeisiimme sopiva, teemme siitä palveluesityksen. Esityksestä ilmenee suunnitellun hakkuun arvioidut puumäärät puutavaralajeittain, puutavaralajien yksikköhinnat ilman arvonlisäveroa (€/m3) sekä mahdolliset tarvittavat hoitotoimenpiteet. Puukaupan hinnat kerrotaan hakkuutavoittain ja metsänhoitotöiden hinnat työlajeittain. Esityksen liitteenä on kartta, josta selviää tarkemmin mitä aluetta esitys koskee.
Puukauppasopimus
Kun puukaupasta tai palvelumyynnistä on syntynyt yhteinen näkemys, kirjoitetaan varsinainen puukauppasopimus, joka viralliselta nimeltään on metsänhakkuu- tai hankintasopimus. Tällä sopimuksella vahvistetaan kaupan puumäärä, yksikköhinnat, hakkuuta koskeva alue sekä palvelumyynnit. Sopimukseen kirjataan myyjän tai edustajan perustiedot, Y-tunnus sekä käytettävä pankkiyhteys. Metsänhakkuusopimukseen liitetään kartan lisäksi luonnonhoitosopimus, sopimusehdot sekä muita liitteitä tapauskohtaisesti. Muita puukauppasopimukseen kirjattavia asioita ovat muun muassa:
- Metsänomistajan mahdollisen edustajan tiedot
- Leimikon rajauksen tekijä (ostaja, myyjä tai joku muu)
- Milloin leimikko voidaan hakata (kesä, talvi vai aina)?
- Mihin asti sopimus on voimassa, eli milloin hakkuu on viimeistään tehtävä?
- Voidaanko puiden kuljetus tehtaalle aloittaa heti hakkuun jälkeen vai vasta mittaustodistuksen hyväksymisen jälkeen?
- Maksaako metsänomistaja vapaaehtoisen menekinedistämismaksun metsäsäätiölle?
- Mahdollisen ennakkomaksun suuruus
- Tehdäänkö alueella kantokäsittely?
- Mikä on puutavaran mittaustapa?
- Valtuuttaako metsänomistaja puun ostajan tekemään metsänkäyttöilmoituksen?
- Haluaako metsänomistaja hyödyntää Tähtitiliä?
- Haluaako metsänomistaja puukaupparahat tilille nopeasti
- Mihin metsäsertifiointijärjestelmään kaupan kohteena olevat puut kuuluvat?
Vaikka kirjattavia asioita on paljon, metsäasiantuntija opastaa kaikissa kohdissa eikä asian monimutkaisuutta tarvitse murehtia yhtään. Asiat ovat luonteeltaan sellaisia, että usein päätös on varsin helppo tehdä.
Metsänkäyttöilmoitus
Lain mukaan on paikalliselle metsäkeskukselle annettava metsänkäyttöilmoitus tulevasta hakkuusta. Ilmoitus on tehtävä viimeistään 14 päivää ja aikaisintaan kaksi vuotta ennen hakkuun aloittamista. Poikkeustilanteessa tätä voidaan nopeuttaa, mutta siitä peritään erillinen maksu. Metsänomistaja on ilmoitusvelvollinen, mutta halutessaan hän voi valtuuttaa puun ostajan tekemään ilmoituksen hänen puolestaan ja näin toimitaankin miltei kaikissa Stora Enson kanssa solmituissa puukaupoissa. Pienistä kotitarvehakkuista metsänkäyttöilmoitusta ei tarvitse tehdä.
Mittaustodistus
Kun hakkuu on suoritettu, on aika hyväksyä mittaustodistus. Hyväksyessään mittaustodistuksen metsänomistaja hyväksyy puiden mittaustuloksen sekä muun hakkuuseen liittyneen toiminnan sopimuksen mukaiseksi. Samassa yhteydessä metsänomistajalla on tilaisuus tuoda esiin virheitä tai puutteita. Kun mittaustodistus on hyväksytty, maksetaan kaupan loppumaksu yleensä kuukauden kuluttua.

