Me kolme sisarusta omistamme useista metsäkiinteistöistä 1/3:n tilayhtymänä. Purkautuuko yhtymä jos myyntien jälkeen omistamme erisuuruiset osuudet kiinteistöistä. Mikä ero on osuuden ostamisella ja lunastuksella, onko verotuksellista merkitystä? Onko jokin myyntiajankohta verotuksellisesti edullisempi?
Verotusyhtymä muodostuu yleensä silloin, kun vähintään kaksi henkilöä omistaa maapohjan (esim. metsäkiinteistön). Sama verotusyhtymä voi hallita useita kiinteistöjä (rekisteriyksiköitä), jos osakkaat omistavat kiinteistöt yhtä suurin osuuksin. Jos omistusosuudet muuttuvat mutta kiinteistö omistetaan edelleen yhdessä muuttunein osuuksin, muodostuu uusi yhtymä.
Tässä yhteydessä lunastus termi on puhekieltä ja tarkoittaa käytännössä joko kauppaa tai lahjan vastaanottamista. Veroseuraamukset määräytyvät näiden jälkimmäisten luovutustapojen mukaisesti.
Mikäli kauppa tehdään sisarusten välillä tai rintaperillisten välillä, on kauppahinta metsän osalta luovutusvoittoverovapaata mikäli viimeisestä vastikkeellisesta saannosta on kulunut vähintään 10 vuotta. Mikäli kauppa tehdään aikaisemmin, menee mahdollisesta luovutusvoitosta vero. Tässä yhteydessä kannattaa selvittää myös mahdollisesti käytetyn metsävähennyksen vaikutus.
Mikäli kiinteistö tai sen osa myytäisiin ulkopuoliselle ja myyjän omistusaika on alle 10 vuotta, käytetään hankintameno- olettamana todellista hankintahintaa tai sitten 20 % hankintameno- olettamaa myyntihinnasta, riippuen kumpi on verovelvolliselle edullisempi. Mikäli omistus aika on yli 10 vuotta hankintameno- olettama on 40% myyntihinnasta.

