Saisinko vastauksen kinkkiseen asiaan, kiitos! Meitä on neljä osakasta metsäyhtymässä. Nyt haluaisin ostaa yhden osakkaan osuuden, mutta silloin tuleva metsävähennys menee kuulema kaikkien jäljellä olevien osakkaiden eduksi. Pitääkö ensin tehdä jakosopimus ja sitten ostaa yhtymäosuus? Meneekö myyjältä jakosopimuksen jälkeen tehdystä kaupasta luovutusvoittovero vaikka hän myisi siskolleen?
Kysymyksessä on neljän henkilön metsäyhtymä, joka omistetaan ilmeisesti murtolukuosuuksin. Järkevintä on ostaa kauppakirjalla yhtymäosuus toiselta yhtymän jäseneltä. Kaupasta syntyy metsävähennysoikeus. On totta, että yhtymän jäädessä olemaan voi metsävähennyksiä tehdä ainoastaan yhtymän verotuksessa. Yhtymän metsätalouden tulo tai meno jaetaan yhtymän osakkaiden henkilökohtaiseen verotukseen omistusosuuksien suhteen. Edellisestä johtuen verotuksessa tehty metsävähennyksen hyöty jakaantuu myös yhtymän osakkaille omistusosuuden suhteessa.
Yhtymän jäsenet, jotka eivät ole yhtymään hankkineet metsävähennysoikeutta, voivat kompensoida verotuksellista hyötyä rahallisesti metsävähennyksen hankkineelle yhtymän osakkaalle. Tuo verotuksellinen hyöty on suhteellisen helppo laskea rahallisesti. Asia kannattaa sopia yhtymän osakkaiden kesken ennen kiinteistön murtolukuosuuden ostamista.
Jakosopimus ei yleensä ole paras vaihtoehto, koska siitä seuraa lohkominen ja sitä kautta kustannuksia. Yksiselitteistä vastausta ei jakosopimuksen teon järkevyydestä voi sanoa ennen kuin tutustuisi kyseiseen tapaukseen yksityiskohtaisesti. Lisäksi kiinteistöllä voi olla kesämökki tai tonttimaata ja on mahdollista, että sen seurauksena voi syntyä luovutusvoittoveroseuraamuksia.
Metsäkiinteistön murtolukuosuuden eli metsäyhtymäosuuden kauppa on luovutusvoittoverovapaa, jos se myydään sisarukselle ja se on omistettu yli 10 vuotta (omistusaika lasketaan edellisestä vastikkeellisesta saannosta). Jos metsäkiinteistöllä on peltoa tai rakennuksia ja tonttimaata, niin kannattaa selvittää ammattilaiselta veroseuraamukset ennen kauppaan ryhtymistä.

