
Istutin metsätilalleni kuusentaimia tänä vuonna. Nyt naapuri metsätilan omistaja väittää, että olen istuttanut puita ”suoja-alueelle” eli omalle puolelleni lähemmäksi kuin 75 cm rajalinjasta. Hän on nostanut kanteen hallinnanloukkauksesta minua vastaan. Onko laissa määrätty, ettei 75 cm rajaa lähemmäksi saa tehdä omalle puolelle istutuksia ? Hän ei väitä, että olisin tehnyt istutuksia hänen puolelleen.
Kiinteistön omistajalla on oikeus toimia kiinteistöllään niin kuin haluaa, ellei laissa ole erityisesti säädetty rajoituksia. Laki ei tunne kysyjän mainitseman kaltaista suojavyöhykettä, jossa omistajan toiminta olisi kokonaan kielletty. Vaikka erityinen suojavyöhyke ei olekaan laissa tunnettu, tulee kuitenkin ottaa tarvittaessa huomioon Eräistä naapuruussuhteista annetun lain seuraava pykälä:
”Metsämaalla asemakaava-alueen ulkopuolella sijaisevien kiinteistörekisteriyksiköiden omistajat saavat avata yksiköidensä välisen rajan, jos se on aikaisemmin maanmittaustoimituksen yhteydessä avattu eikä sen paikasta ole riitaa tai epäselvyyttä. Raja on avattava siten, että rajalinja on avatun raja-aukon keskellä ja selvästi havaittavissa. Raja-aukon saa avata enintään puolitoista metriä leveäksi, jolleivät omistajat toisin sovi.
Jollei rajan avaamisesta päästä sopimukseen, rekisteriyksikön omistaja saa avata rajan rajanaapurin suostumuksetta ilmoitettuaan tälle siitä ensin. Raja-alueelta kaadetut puut kuuluvat sen rekisteriyksikön omistajalle, jonka puolelta rajaa ne on kaadettu. Puiden omistajan on huolehdittava niiden talteen ottamisesta. Raja saadaan avata edellä säädetyllä tavalla myös ranta-asemakaavassa metsätalouskäyttöön osoitetulla alueella”
Eli naapurilla on lain mainitsemissa tapauksissa asemakaava-alueen ulkopuolella oikeus avata raja poistamalla puita myös rajan toiselta puolelta 75 cm etäisyydeltä rajasta. Kysymyksessä ei mainita, onko metsätila asemakaava-aluetta vai sen ulkopuolella.
Hallinnan loukkauksesta puhutaan silloin, kun on luvattomasti käytetty toisen aluetta tai omaisuutta. Lisäksi edellytetään, että aiheutunut haitta on vähäistä suurempi. Kysyjän tapauksessa puiden istuttaminen omalla maalle ei täytä hallinnan loukkauksen tunnusmerkkejä vaikka naapurilla mahdollisesti olisikin oikeus puiden poistamiseen edellä mainitun lainkohdan nojalla. Mikäli asiaa jouduttaisiin käsittelemään oikeudessa kysyjän kannattaa olla yhteydessä lakimieheen, joka voi auttaa häntä oikeudenkäynnissä.
Laki ei nykyisin velvoita pitämään kiinteistöjen välisiä rajalinjoja auki, se antaa siihen ainoastaan edellä kuvatun mahdollisuuden. Puun ostajan näkökulmasta on suotavaa, että metsäkiinteistöjen rajat pidettäisiin auki. Mikäli niiden annetaan kasvaa umpeen, on niiden löytäminen vaikeaa puiden varttuessa suuriksi. Tästä taas aiheutuu usein se, että hakataan vahingossa puita naapurin puolelta, mikä voi aiheuttaa riitoja naapureiden kesken. Tämä on siis myös metsänomistajan etu.

