75 -vuotias, puukaupassa kokematon vanhus pyysi 02.04.2014 Metsänhoitoyhdistyksen apua 9 ha palstan harvennukseen. Metsänhoitoyhdistyksen arvio oli 499m3 ja metsänhoitoyhdistys ehdotti parhaana vaihtoehtona puun myyntiä avoimella valtakirjalla ja ilman kilpailutusta. Minimi kantohinnat ja korjuuaikataulu sovittiin vain suullisesti. Vanhus heräsi todellisuuteen vasta kun korjatun puun määrä osoittautui tuplaksi arvioon nähden. Tukkia kaadettiin 92% enemmän ja kuitua 82% enemmän kuin kirjallinen arvio ja lisäksi polttopuuta ja energiapuuta.
Palsta on pikitien varressa ja 1000m3 leimikko olisi toki pitänyt kilpailuttaa. Vanhuksen piikki on auki metsänhoitoyhdistyksen kuluille ja hän kärsii tuhansien eurojen tulonmenetyksen. Vanhus luotti metsänhoitoyhdistykseen, kuten oli vuosia tehnyt eikä tiennyt lakimuutoksista. Metsänhoitoyhdistyksen kotisivuilla on ”Varteenotettava vaihtoehto” joka vastaa suunnilleen tapahtunutta, mutta tuskin soveltuu näin suureen leimikkoon. Harhautusta on vaikea osoittaa. Kantohinnoin n. 30k leimikosta vanhus saa ehkä n. 22-24k. Edellinen harvennushakkuu palstalla tehtiin 15 v. sitten reilusti ” Metsäjätille”. Suurin osa v.-14 korjatusta puusta on edelleen myyjän palstalla. Onko mitään tehtävissä? Onko tällainen ”vedätys” nykyisin yleistä? Vanhus on edelleen metsänhoitoyhdistyksen jäsen ja on pitänyt metsänhoitoyhdistystä edunvalvojanaan. Tämän kokemuksen perusteella metsänhoitoyhdistys toimii vastoin jäsenensä etuja.
Metsänhakkuusopimuksen määrät ovat aina vain arvioita ja lopulliset määrät selviävät vasta mitattaessa. Kyseisessä tapauksessa arvio on kuitenkin ollut poikkeuksellisen epätarkka. Kysyjän kannattaa olla välittömästi yhteydessä metsänhoitoyhdistykseen ja pyrkiä selvittämään syitä tapahtuneeseen Mikäli tämän jälkeenkin epäilee tahallista harhautusta, kannattaa olla yhteydessä lakimieheen ja selvittää asiaa hänen kanssaan. Jos kyseessä mahdollisesti olisi vilppi, kannattaisi tuon lakimiehen kanssa selvittää, voiko kaadetun puun osalta ryhtyä turvaamistoimenpiteisiin mahdollisen riidan ajaksi. Harhautuksen osoittaminen toteen voi toki olla epävarmaa, niin kuin kysyjä itsekin toteaa.
Ottaen huomioon, että puukaupassa on usein kyse kymmenientuhansien arvoisen omaisuuden myynnistä, tulisi kaupan ehdot sopia aina etukäteen kirjallisesti. Kysyjä kysyy myös onko tapahtuneen kaltainen yleistä. Metsäkaupoissa on totuttu toimimaan vakiintuneilla pelisäännöillä ja luottamaan toiseen osapuoleen. Ainakin oma työnantajani toimii puukaupassa lain ja eettisten sääntöjensä mukaisesti, eikä sillä ole varaa poikkeuksiin.

