
Puukaupan tuotto ei kerry vain sellupuusta ja sahatukeista, vaan myös energiapuusta. Energiapuun tarve on nopeassa kasvussa, sillä fossiilisista polttoaineista luopuminen lisää uusiutuvien energianlähteiden tarvetta.
Teksti: Juha-Pekka Honkanen
Kuva: Janne Skinnarla / Vastavalo.net
Päätehakkuissa arvokkaamman puutavaran jälkeen kerättävät hakkuutähteet eivät ole tukkien rinnalla erityisen komea näky. Latvukset, oksat ja arvokkaampaan jalostukseen liian pienet rungot ovat kuitenkin merkittävä osa koko valtakunnan ilmastotyötä. Niistä kertyy myös myyntituloa kuusikoiden omistajille.
Stora Enson Metsän metsäenergiapäällikkö Jorma Kaukoaho sanoo, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä suitsitaan energiamarkkinoilla, sillä hiilidioksidipäästöjä halutaan leikata nopeasti.
– Kivihiilen käyttö kielletään 2029, ja turpeen käyttö tulee vähenemään tiukentuneen verotuksen ja päästökaupan myötä. Kun ne jäävät pois, niiden tilalla poltetaan puuta.
Suomen metsistä kerätään tällä hetkellä noin kahdeksan miljoonaa mottia puuta poltettavaksi. Määrä kertyy metsäautoteiden varsilta tutuista valkoisella peitepaperilla peitetyistä ranka- ja havukasoista. Ne tuottavat vuositasolla lämpöä 16 terawattituntia. Kaukoaho laskee, että energiapuuta tarvitaan useampi miljoona mottia lisää turpeen korvaamiseksi.
– Energiapuun käyttö on tehokasta, sillä hehtaarin kertymällä lämmittää seitsemän omakotitaloa vuodessa. Jos puukaupoissa moto mittaa hehtaarilta 250 mottia kuusta, samalla syntyy 50 kuutiota haketta ja 100 megawattituntia energiaa.
Energiapuun arvo löytyy kauppasopimuksesta
Metsänomistajan tulo mitataan samalla, kun moto käsittelee kuusirunkoja. Energiapuun osuus lasketaan moton mittaamista kuusiainespuumääristä ja energiapuulle on kauppasopimuksessa kuutiohinta, kuten sellupuulle ja tukille. Mittausmenetelmän etu on selkeys ja nopeus. Metsänomistaja saa energiapuusta metsätulon kuten muistakin puutavaralajeista. Palstan minimikoko energiapuun keräämiseen on noin kaksi hehtaaria.
Metsistä kerättävä energiapuu tulee pääpuulajiltaan kuusikoista. Mäntyvoittoisten palstojen hakkuujätteet jätetään paikalleen maaperän vähäravinteisuuden takia. Kuusikoissakin energiapuut kuivuvat alkuun palstalla ja neulaset jäävät paikalle ravitsemaan maaperää.
– Kantojen kerääminen on käytännössä loppunut ekologisten arvojen korostuessa. Kanto sitoo hiiltä vuosikymmenien ajan.
Energiapuun käyttö on tehokasta, sillä hehtaarin kertymällä lämmittää seitsemän omakotitaloa vuodessa.
Metsäenergia on lähienergiaa
Leimikko saa sijaita korkeintaan noin sadan kilometrin päässä käyttöpaikasta, jotta energiapuun kerääminen olisi tehokasta. Se tekee metsäenergiasta todellista lähienergiaa. Hakkuun jälkeen hakkuutähdekasoja kuivatetaan aluksi palstalla kesäaikaan. Sen jälkeen hakkuutähteet kuljetetaan metsätraktorilla tien varteen, ja kasat peitetään kosteuden vähentämiseksi. Haketus ja toimitus voimalaitoksille tapahtuvat pääosin talvella.
Stora Enso pyrkii olemaan täysin fossiilivapaa jo tämän vuosikymmenen aikana. Valtaosa sen käyttämästä bioenergiasta syntyy tehtaiden sisäisessä raaka-aineen jalostuksessa mustalipeänä ja energiaksi käytettävinä sivujakeina, jotka ovat lähinnä kuorta ja purua.
Turpeen verotuksen kiristyttyä ja päästöoikeuden hinnan noustua korvaavia puupolttoaineita on myös tuotu ulkomailta Suomeen.
– Osaltaan tähän on vaikuttanut Ruotsin metsiä vaivannut hyönteistuhoepidemia. Ilmiö on tilapäinen, joten kotimaan energiapuulle riittää jatkossa kysyntää.
Artikkeli on julkaistu Terve Metsä 2/2021 lehdessä.