
Stora Enso räätälöi toimihenkilöilleen luonnonhoitokoulutuksen, jossa talousmetsien luonnonhoidon eri keinoihin tutustuttiin niin teoriassa kuin maastokoulutuksessakin. Uudenlaisen perehdytyksen tavoitteena oli syventää uusien toimihenkilöiden luonnonhoidon osaamista ja käydä läpi toimijoiden työssä kohdattuja konkreettisia haasteita.
”Tämä on parasta mahdollista vertaistukea. Vaikka apua saa omassa työyhteisössä, on korvaamattoman arvokasta päästä vaihtamaan kokemuksiaan laajemmin. Yhdessä miettimällä asiat selviävät ja haasteita saadaan ratkottua”, metsäasiantuntija Jaana Lindroos kuvailee.
Koulutusten toteutuessa verkkovälitteisenä, yhteys tuntuu kankealta, kun samassa paikassa ei olla yhtä aikaa. Teorian ja käytännön yhdistämisen roolia voidaankin pitää metsäalan työssä ja koulutuksissa tärkeänä.
”Kaikista arvokkainta maastokoulutuksessa on keskustelu, joka syntyy. Kaikki osallistujat voivat kysyä ja tarkentaa, mutta saadaan myös sellaista tietoa, mitä kouluttajat eivät ehkä tulleet ajatelleeksikaan koulutuksen näkökulmasta, Lindroos muistuttaa.
Monipuolisuus ja käytännönläheisyys koulutuksen keskiössä
Storan Enson Juvalla järjestämässä maastokoulutuspäivässä kerrottiin luonnonhoidon koulutuskokonaisuuteen liittyvistä teemoista monipuolisesti. Tärkeimpinä ja käytännönläheisimpänä kerrattiin, mitä kaikkia asioita arkityössä kannattaa ottaa huomioon jo ennen puukauppojen suunnittelua.
”Kävimme muun muassa läpi, miten paljon tietoa kartta-aineistoissa on olemassa esimerkiksi suojelualueista, ja jopa uhanalaiset lajit näkyvät kartoilla. Kävimme katsomassa paikan päällä myös kahta erilaista puroa ja tutustuimme metsän käsittelyyn metson soidinalueella”, Lindroos kertaa.
Webinaarien päätteeksi järjestetyssä käytännön koulutuspäivässä käsiteltiin muun muassa säästöpuiden jättämistä, riistatiheikköjen ja tekopökkelöiden tekemistä sekä vesiensuojelun toteutusta.
”Keskustelimme säästöpuista ja säästöpuuryhmistä sekä niiden sijoittelusta eli saimme oppia, miten säästöpuuryhmiä kannattaa hakkuualueille käytännössä sijoittaa. Toinen päivän aikana puhuttava teema oli riistatiheiköt ja niiden huomioiminen kaikissa metsän käsittelyn vaiheissa myös taimikonhoidossa. Lisäksi sivusimme tekopökkelöitä ja myös vesiensuojelusta puhuimme paljon vetisten luontokohteiden, kuten purojen äärellä ollessa”, Lindroos kertoo.
Takana kattava koulutuspäivä
Kaiken kaikkiaan maastokoulutus onnistui hienosti.
”Näimme monenlaisia asioita luonnonhoitoon liittyen ja pääsimme keskustelemaan niistä. Osallistujat saivat varmaankin vahvistusta omalle osaamiselleen ja kasvattamaan käytännön näkemystään”, Lindroos iloitsee.
Koulutuksia tullaan myös lähitulevaisuudessa toteuttamaan uudelleen. Koulutuksesta on tarkoitus tehdä vuosittainen, joka tarkoittaa, että joka vuosi uudet metsäasiantuntijat ja korjuun operaatioiden asiantuntijat koulutetaan.
”Koulutukseen kuuluu jatkossa webinaarit, joihin myös vanhat toimihenkilöt voivat tulla halutessaan kertaamaan asioita, ja maastokoulutukset on tarkoitettu uusille toimihenkilöille ja tiimien ympäristöyhdyshenkilöille. Webinaareihin tulee varmasti jotain muutoksia, voisimme esimerkiksi osallistaa kuulijoita enemmän, ympäristöpäällikkö Niina Partanen taustoittaa.