
Jatkossa metsänomistajat saavat metsäasiantuntijoiltaan yhä parempia vinkkejä metsätilan monimuotoisuuden tukemiseen ja kehittämiseen. Stora Enso käynnistää toimihenkilöilleen luonnonhoidon moniin mahdollisuuksiin keskittyvän koulutuksen.
Teksti: Tuomas I. Lehtonen
Kuva: Jani Riekkinen / Vastavalo.net
Stora Enson ympäristöpäällikkö Niina Partanen, mistä luonnonhoitokoulutuksessa on kyse?
Stora Enso järjestää touko–kesäkuun vaihteessa ensimmäisen luonnonhoitokoulutuksen, joka antaa toimihenkilöille kattavan osaamisen talousmetsien luonnonhoidosta. Koulutuksessa perehdytään luonnonhoitoon, sen avainhaasteisiin ja käytännön toimintamahdollisuuksiin. Tarkoituksena on keskittyä toimihenkilöiden työssään kohtaamiin konkreettisiin tilanteisiin ja metsissä toteutettaviin toimenpiteisiin. Jatkossa Stora Enso järjestää koulutuksen säännöllisesti osana yhtiön ympäristö- ja yritysvastuuseen liittyvää perehdytystä.
Koulutuksessa perehdytään talousmetsien käytännön luonnonhoitoon ja metsien monimuotoisuuden turvaamiseen.
Kenelle koulutus on suunnattu?
Luonnonhoitokoulutus on suunnattu ensisijaisesti Stora Enson uusille metsäasiantuntijoille, metsänhoidonasiantuntijoille ja operaatioasiantuntijoille. Koulutukseen kuuluvat webinaarit ovat avoimia myös Stora Ensossa pidempään työskennelleille yli 200 metsäasiantuntijalle ja -operaattorille.
Millaisista sisällöistä koulutus rakentuu?
Koulutuksessa käydään läpi keskeiset metsäalan ympäristönhoitoon liittyvät ohjauskeinot, kuten metsäsertifiointi, lainsäädäntö, metsänhoidon suositukset ja Stora Enson sisäinen ohjeistus. Tärkeää on myös hahmottaa mitä monimuotoisuuden turvaaminen tarkoittaa käytännössä. Käsitellään myös talousmetsänhoitoon liittyvää luonnonhoidon keinovalikoimaa. Käymme esimerkiksi läpi erilaisten luontokohteiden huomiointia, säästö- ja lahopuun merkitystä monimuotoisuudelle sekä uhanalaisten lajien ja vesistöjen suojelua.
Miten olette päätyneet valitsemaan kouluttajaksi juuri Tapion?
Tapion tietopohja luonnonhoidosta on erittäin kattava ja yrityksellä on myös vahvaa koulutusosaamista. Olemme tehneet myös aiemmin hyvää yhteistyötä Tapion kanssa. Yritys järjestää muun muassa kaikille Stora Enson metsäasiantuntijoille suunnatun Tunnista lehdot -koulutuksen.
Millaisia tavoitteita Stora Ensolla on luonnonhoitokoulutuksen suhteen?
Tavoitteena on, että Stora Enson metsäasiantuntijat saavat kokonaiskuvan talousmetsien luonnonhoidon merkityksestä, mahdollisuuksista ja toimenpiteistä. Jatkossa asiantuntijat pystyvät huomioimaan luonnonhoitoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvät näkökulmat yhä paremmin sekä tukemaan metsänomistajia luontoarvojen huomioimisessa.
Toivoisin, että lisääntyneen tiedon myötä metsänasiantuntijamme ja metsänomistajat kävisivät enemmän keskustelua luonnonhoidon mahdollisuuksista esimerkiksi puukauppojen yhteydessä. Olisi hienoa, jos avoin keskustelu innostaisi metsänomistajia tuomaan esiin luonnonhoitoon liittyviä toiveitaan. Esimerkiksi, jos metsätilalla on puro, niin monimuotoisuuden säilyttämiseksi voidaan jättää leveämpi suojavyöhyke ja keskittää säästöpuut puron yhteyteen. Petolintujen pesäpuiden ympärille voidaan rajata leveämmät suojavyöhykkeet, ja puunkorjuussa voidaan kiinnittää erityistä huomiota tiheikköjen jättämiseen.
Artikkeli on julkaistu Terve Metsä 2/2021 lehdessä.