
FSC Suomen viestintäpäällikkö Mari Koistinen kirjoittaa blogissaan eri yritysten vastuullisista valinnoista, joissa puupohjaisilla tuotteilla on iso merkitys.
Arla Suomi ilmoitti helmikuussa uudesta pakkauksesta, kokonaan puuperäistä raaka-ainetta olevista jogurttipikareista. Materiaali on FSC-sertifioitua ja se valmistetaan Suomessa, vaikka itse pikarit tehdäänkin Ruotsissa.
Näitä erilaisia muovia korvaavia, puuperäisiä tuotteita tipahtelee nyt kovaa vauhtia. Se on tietysti hienoa. Hienoa on sekin, että vastuullisuus on tuotteissa mukana myös sertifioinnin kautta. Moni yrityshän mieluusti hehkuttaa vastuullisuuttaan, mutta ainakaan minä en kovin suuresti luota yritysten omiin vakuutteluihin. Tasokas sertifiointi sen sijaan täyttää korkeat kriteerit ja välttämätön osa järjestelmää on ulkopuolinen arviointi ja jatkuva parantaminen.
Tammikuussa Lidl Suomi kertoi FSC-linjauksestaan: yrityksen tavoitteena on, että vuonna 2025 kaikki heidän omien merkkiensä puupohjaiset pakkaukset ja kääreet ovat FSC-sertifioituja.
Maailmalta vastaavasta linjauksesta on viime aikoina kertonut esimerkiksi Samsung. Yritys aikoo vähentää muovin käyttöä esimerkiksi pakkauksissaan, mutta myös muutoin muuttaa toimintaa sellaiseksi, että muovia tarvitaan vähemmän. Puuperäisissä pakkausmateriaaleissa Samsumg luottaa vastuullisuuteen, ja FSC-sertifiointi on yritykselle yksi keino vastuullisuuden todentamisessa.
Myös tekstiiliteollisuuden puupohjaisten tuotteiden kehittelystä on puhuttu paljon. Tällä puolella varmasti pian saamme laajempaan käyttöön uusia, ekologisia tekstiilejä. Mutta toki puuta on käytetty pitkään kankaiden, kuten esimerkiksi Tencelin (lyocell) tai viskoosin, materiaalina. Myös vaatealalla näkyy halu vastuullisiin raaka-aineisiin. Esimerkiksi H&M on linjannut, että viskoosi sekä kaikki muut puupohjaiset tuotteet tulevat kokonaan FSC-sertifioiduista lähteistä viimeistään vuonna 2025.
Ja näin talven kääntyessä kohti kevättä voi ajatella hetken myös lumilautoja: tunnetun kansainvälisen valmistajan, Burtonin, lumilaudat ovat FSC-sertifioituja.
Suomalaisena metsänomistajana voin siis olla tyytyväinen. Vastuullisesti hoidetuissa metsissä kasvaneita raaka-aineita halutaan mitä erilaisimpiin tarkoituksiin jo nyt, ja tulevaisuudessa vielä enemmän.
Mari Koistinen
Kirjoittaja on FSC Suomen viestintäpäällikkö