
Heinäntorjunta taimikossa tarkoittaa taimia kiusaavien heinien, horsmien ja muiden nopeasti pituutta venähtävien kasvien poistamista taimien ympäriltä, ennen kuin ne tukahduttavat pienet taimet.
Helposti heinittyviä kohteita löytyy yleensä kosteista ja lehtomaisista kangasmetsistä. Myös ravinteikkaat turvekankaat ja viljavat korvet heinittyvät herkästi puuston poistamisen jälkeen.
Heinät varjostavat taimia ja vievät niiltä vettä ja ravinteita. Talvisin heinikko myös lakoaa kasvatettavien puunalkujen päälle. Tämän takia taimien kasvu hidastuu, ja niiden ympärillä oleva runsas heinikko antaa myös myyrille ja muille siimahännille tilaisuuden rouskuttaa rauhassa taimien kuorta heinikon suojassa. Heinäntorjunta tehdään yleensä mekaanisesti eli tallaamalla tai niittämällä heinät taimien ympäriltä. Taimenalkujen apuun kannattaa rientää loppukesästä, sillä talvella lumi painaa helposti heinät taimia vasten tukahduttavalla tavalla. Heinäntorjunnan tarvetta voidaan vähentää onnistuneella maanmuokkauksella. Yleensä muokkausmenetelmät joissa muodostuu taimien istutuspaikkoihin ympäröivästä maastosta koholla olevia istutuspaikkoja, mättäitä, ovat taimien kasvuun lähdön kannalta parhaita.
”Heinäntorjunta tehdään yleensä mekaanisesti eli tallaamalla tai niittämällä heinät taimien ympäriltä”
Taimisuojat ja kemiallinen heinäntorjunta
Taimien avuksi rehottavaa heinäkasvustoa vastaan on saatavilla erilaisia taimisuojia. Markkinoilta löytyy esimerkiksi kartongista valmistettuja suojia, jotka asetetaan taimen juurelle siten, että taimi tulee kartonkilevyn keskeltä läpi. Näin heinikko ei pääse kasvamaan aivan taimeen kiinni, mikä poistaa tai ainakin vähentää heinän torjunnan tarvetta nuoressa taimikossa. Heinää voi torjua myös erilaisilla kemiallisilla aineilla. Torjunta-aineiden käyttö on helpompaa ja tehokkaampaa kuin pelkkä tallominen, mutta väärin käytettynä niistä voi olla haittaa ympäristölle ja kasvatettaville taimille. Kemialliseen torjuntaan kannattaa aina kysyä apua omalta metsäasiantuntijalta, jotta osaa valita kohteen, käytettävät aineet ja menetelmät oikein. Ota huomioon, että metsäsertifiointi rajoittaa torjunta-aineiden käyttöä monin tavoin!

