
Uudessa metsälaissa metsänkäyttöilmoituksen jättämisaika lyhenee 10 päivään. Hakkuuilmoituksessa ilmoitettava tähtääkö metsän kasvatus tasa- vai eri-ikäisrakenteeseen
Niin kuin nykykäytännönkin mukaan maanomistajan taikka hallintaoikeuden tai muun sellaisen erityisen oikeuden haltijan tai hänen valtuuttamansa on uuden metsälain mukaan tehtävä Metsäkeskuksen alueyksikölle metsänkäyttöilmoitus aiotusta kasvatushakkuusta, uudistushakkuusta, metsätuhon johdosta tehtävästä hakkuusta ja muusta hakkuusta sekä erityisen tärkeiden elinympäristöjen käsittelystä. Jos kyseessä on kasvatushakkuu, toteuttamistapa on ilmoitettava kuvioittain. Jos kyseessä on uudistushakkuu, on lisäksi ilmoitettava uudistamistapa, pyritäänkö tasa- vai eri-ikäisrakenteiseen metsään. Metsätuhon johdosta tehtävässä hakkuussa on ilmoitettava myös tuhon aiheuttaja.
Metsänkäyttöilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä seuraavista hakkuista, elleivät ne kohdistu erityisen tärkeään elinympäristöön:
- kotitarvehakkuusta;
- pienikokoisen puuston hakkuusta;
- sähkölinjojen reunavyöhykkeiden hakkuista eikä oja-, vesijohto- tai viemärilinjan hakkuusta eikä pienialaisista tie-, sähkö- tai muun vastaavan linjan hakkuusta.
Ilmoituksen toimittamiselle säädetty määräaika muuttuu uudessa laissa siten, että ilmoitus on toimitettava viimeistään 10 päivää ja aikaisintaan kolme vuotta ennen hakkuun tai muun toimenpiteen aloittamista. Alueyksikkö voi hakemuksesta myöntää poikkeuksen edellä mainitusta määräajasta.
Jos kyse on laajasta metsätuhojen torjunnasta annetun lain mukaisia merkittäviä tuhoja elävässä puustossa aiheuttaneesta metsätuhosta, metsänkäyttöilmoituksen tekemiselle säädettyä poikkeuksen hakemista ei edellytetä, ellei kyseessä ole erityisen tärkeä elinympäristö. Alueyksikön on tällöin osoitettava tuhoalue ja ilmoituksen kohteena olevalla käsittelyalueella korjataan pääasiallisesti metsätuhossa kaatunutta, vaurioitunutta tai tuhoissa kuollutta puuta.