
“Äiti, tässä on tää sun merkki”, ilmoitti lapseni tutkaillessaan Lego-pakkausta. Niinpä, siellä oli FSC-logo, jonka pian kuusivuotias jälkeläiseni on oppinut tunnistamaan hyvin.
Lapseni tekee FSC-havaintoja lähes viikoittain. Logo voi olla pillimehussa, puulelupakkauksessa, kaurajuomapurkissa, kirjan takakannessa, jalkapallossa, wc-paperipakkauksessa tai puuväripaketissa. Alle kouluikäinen ei toki täysin hahmota, mistä on kyse tässä äidin työpaikkaan liittyvässä merkissä.
Sen hän tietää, että kyse on hyvästä asiasta ja että merkki liittyy metsään. Mutta joka kerta sydämessäni lämpimästi läikähtää, kun lapsi tunnistaa logon. Hän oppii hahmottamaan, miten monet tuotteet tulevat metsistä. Hän myös näkee, että FSC on arkinen asia.
Näin FSC:n parissa toimivalle logohavainnointi on tietysti osa työtäni. Se kertoo siitä, miten moni yritys on jo ottanut FSC:n osaksi vastuullisuuslinjauksiaan. Yritykset näkevät FSC:n hyvänä keinona lisätä toiminnan vastuullisuutta ja bisneksen kannattavuutta. Erityisen merkittävää on isojen, kansainvälisten yritysten rooli FSC:n kasvussa. Se takaa myös meille suomalaisille metsänomistajille sen, että FSC:lle on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa.
Lego vaihtaa muovia kasvipohjaisiin materiaaleihin
Esimerkiksi mainitsemani Lego käyttää kartonkipakkauksissaan ja painotuotteissaan FSC-sertifioituja materiaaleja. Tulevaisuudessa Lego pyrkii vaihtamaan pakkausten pienet muovipussit muihin materiaaleihin. Tänä vuonna yritys tuo myyntiin ensimmäisen Lego-tuotesarjan, jonka valmistuksessa käytetään kasvipohjaisia materiaaleja.
Tulevaisuudessa lapseni siis varmasti havaitsee yhä enemmän hänelle tutuksi tullutta logoa eri tuotteissa. Vähitellen hän toivottavasti myös oppii ymärtämään, mistä on kyse, kun puhutaan vastuullisesta metsänhoidosta tai vaikkapa luonnon monimuotoisuuden ylläpidosta. Siihen otetaan askeleita nyt kesällä esimerkiksi havainnoimalla ötököitä.