
Jos päätös vuoden 2021 hoitotöistä roikkuu ilmassa, on aika ryhtyä rivakasti toimeen. Urakoitsijoiden kalenterit täyttyvät nopeasti.
Stora Enson metsänhoitoasiantuntijat Petteri Heikkinen, Piia Mikkonen ja Kari Jäppinen hoputtavat metsänomistajia kilauttamaan omalle metsäasiantuntijalle. Tämän vuoden metsänhoitotarpeiden päivitys ja metsänhoitotöiden sopiminen kannattaa hoitaa ajoissa.
– Suunnittelun työkaluna kannattaa ehdottomasti hyödyntää sähköistä eMetsä-palvelua.
Sen avulla muun muassa tilakohtaiset metsävaratiedot ja metsänhoitoon liittyvät suositukset ovat maksutta hyödynnettävissä, Mikkonen vinkkaa.
Metsänhoitotarpeet on tärkeä käydä läpi vuosittain. Kun työt tehdään ajoissa, metsä on aina kasvukunnossa ja metsästä saatavien tulojen sekä metsän hoitomenojen budjetointi pysyy hyppysissä. Kun päätökset hoitotöistä tehdään loppuvuonna, voidaan vaikuttaa myös metsätulojen verotukseen.
”Suunnittelun työkaluna kannattaa ehdottomasti hyödyntää sähköistä eMetsä-palvelua”
– Vuoden 2020 puukauppatulojen verotukseen voidaan tehdä menovaraus. Tämä kannattaa hyödyntää, jos tänä vuonna on saatu puukauppatuloja, mutta tälle vuodelle niitä ei ole luvassa. Monet eivät tätä aina hoksaa hyödyntää, Mikkonen sanoo.
Muista heiniminen
Laadukkaassa metsänuudistamisessa työvaiheet on tärkeää aikatauluttaa huolella. Hakkuu, mahdollinen hakkuutähteiden keräys energiapuuksi, muokkaus ja istutus vaativat oikea-aikaisuutta.
Etelä- ja Itä-Suomessa raivaussahatyöt ennätetään tekemään tulevalla maastokaudella, kun ne tilataan tammi-helmikuussa. Pohjois-Suomessa tulevan kauden metsänhoitotyöt voidaan tehdä vielä toukokuussa.
Metsähoitoasiantuntijat suosittelevat tilaamaan maanmuokkaus- ja uudistustyöt aina hakkuutöistä sopimisen yhteydessä. Näin koko työketjun aikataulutus voidaan optimoida. Puukauppojen yhteydessä Stora Enson metsäasiantuntijat muistuttavat näiden töiden tilaamisesta, joten asia ei helposti unohdu.
– Työn organisointi tehostuu, kun hakkuu- ja uudistamistöistä muodostuu tiivis ja toimiva työketju, Jäppinen sanoo.
Parin vuoden kuluttua maanmuokkauksesta ja taimien istutuksesta on aika heinimiselle. Työvaihe on erittäin tärkeä taimien hyvinvoinnin kannalta. Kun taimi kasvaa otollisissa olosuhteissa metrin mittaan, sen selviämismahdollisuudet ovat hyvät. Heinimisen voi ostaa palveluna, mutta useimmat metsänomistajat hoitavat työn itse.
”Työn organisointi tehostuu, kun hakkuu- ja uudistamistöistä muodostuu tiivis ja toimiva työketju”
– Erityisesti Etelä-Suomessa heiniminen on tärkeä, joskin aliarvostettu työvaihe. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Jos työ jää tekemättä, varsinkin kuusen taimet voivat tukahtua. Heinimättömän kuvion varhaisperkauskin on hankalampaa, mikä lisää kustannuksia. Jotta heiniminen ei unohdu, kannattaa työ tilata taimien istutusvaiheessa.
Työaikataulua voidaan myöhemmin siirtää vaikkapa vuodella, jos heinänkasvu ei edellytä välitöntä poistamista, Jäppinen toteaa.
Taimikon pituus määrittää hoitoajankohdan
Heinimisen ohella taimikon varhaisperkaus ja taimikonhoito on syytä ajoittaa oikein. Työvaiheiden viivästyminen johtaa helposti puuston merkittäviin kasvu- ja laatutappioihin. Varhaisperkauksen unohtuessa kokonaan metsänhoidon kokonaiskulut helposti tuplaantuvat myöhemmin.
Varhaisperkauksen sopiva ajoitus määritellään puulajikohtaisesti taimien pituuden ja havupuun kasvua haittaavan vesakon perusteella. Poistettavan puuston määrään vaikuttaa kasvupaikka ja maaperätyyppi. Otollisin ajankohta on taimien ollessa 1–1,5 metrin mittaisia.
Kuusen varhaisperkausaika uudistetussa metsässä ja ravinteikkaammissa kohteissa on Itä- ja Etelä-Suomessa 3–5-vuotiaana. Pohjoisessa sopiva aikaväli on jopa 7–10 vuotta. Sekapuustoa kasvatettaessa noudatetaan kuuselle annettuja varhaisperkausohjeistuksia. Männyn varhaisperkuu ei ole yhtä kiireellinen kuin kuusella, koska mänty kasvaa karummilla kasvupaikoilla ja laadukkaan mäntytukin kasvu edellyttää tiiviimpiä kasvuolosuhteita. Koivulle varhaisperkausta ei tarvita. Koivutaimikon hoito aloitetaan taimien ollessa 5–6-metrisiä.
Myös varhaisperkausta seuraavan taimikonhoitovaiheen otollinen ajoitus määritetään taimien pituuden perusteella.
– Taimikon päälajin ollessa havupuu taimikonhoito kannattaa tehdä kasvatettavan puuston ollessa 4-metristä. Näin hirvituhoriski pienenee huomattavasti männyntaimikoissa. Kun taimien ei anneta kasvaa liikaa, taataan niiden laadukas kasvu, Heikkinen sanoo.
– Kun varhaisperkaus on tehty ajallaan, voidaan etelässäkin selvitä yhdellä taimikonhoitokerralla. Tämä tulee paljon halvemmaksi kuin taimikonhoitovaiheen toteuttaminen kahdesti, Jäppinen lisää.
Heikkinen, Mikkonen ja Jäppinen kannustavat metsänomistajia aktiiviseen metsänhoitoon. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että oikein ajoitettuihin metsänhoitotöihin sijoitettu pääoma on erittäin kannattava sijoitus.
Teksti Tuomas I. Lehtonen
Kuvat: Matias Honkamaa ja Pertti Harstela / Vastavalo.net
Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehden 4/2020 numerossa