
Työstään ja sen kehittämisestä innostunut metsäpalveluyrittäjä, inkoolainen Alessia Oy Ab:n Niclas Boström ei ole vanhoihin kaavoihin kangistunut vaan uusia tuulia puhaltaa taimien istutuksessakin.
Ammattilainen on aina ammattilainen, mutta Stora Ensolle metsäpalvelutöitä tekevän Alessian Niclas Boström panee vielä paremmaksi: uusia ideoita, vanhojen terästämistä, ammattiylpeyttä ja kaiken päälle halu näyttää osaamistaan myös somessa. Alessia Oy Ab:lla on omat facebook-sivut.
”Ammattiylpeyttä on oltava, että kehtaa näyttää mitä tekee”, Niclas sanoo. ”Tämä on taidetta!” hän jatkaa ja vinkkaa iloisesti silmää. Työmaalla mukana olevasta tablettitietokoneesta hän voi tarkistaa istutustyömaiden perustiedot, seurannan, varastotilanteen ja taimisiirrot työmaalta toiselle. Kännykällä voi kuvata vaikka videoita.
Varusteet ja ohjeet
Aloitetaan ensin varusteista. Niclas esittelee uudenlaiset ”taimivakat” eli kankaasta tehdyt laukut, jotka ovat istuttajan kummallakin kyljellä. Yhteen laukkuun mahtuu taimilaatikollisen verran taimia eli keskimäärin 72. Selässä on reppu letkullista juomapussia varten. Letkusta voi työn lomassa hörppiä juotavaa. Asianmukaiset hanskat, sillä tukkimiehentäin torjunta-aineella käsiteltyjä taimia ei saa koskea paljain käsin. Tukevat kengät ja lippis sekä nelimetrinen teleskooppiongenvapa. Sillä voi lisää taimia hakiessaan pyörähtää pari koealaa ja tarkistaa oikean taimitiheyden. Kuusella se on tällä alueella 1 800 tainta hehtaarilla, joten pyörähdysalalla tulisi olla 9 tainta.
”Muokkaus ja istutus samana keväänä ei ole viisasta, sillä tukkimiehentäit tulevat sellaisella joukolla, että voi yhtä hyvin heittää taimet roskiin ja lähteä Karjaan Shellille kahville”
”Vichyhörppy silloin tällöin ja kunnon eväät, sillä ravinnosta ja kivennäistasapainosta on istuttajan pidettävä hyvä huoli. Työt aloitetaan keväällä hitaasti. Ammattilaisenkin pitää ensin lämmitellä, jotta lihakset eivät kipeydy.”
Niclaksella on aina mukana laminoitu ”istuttajan käsikirja” toimintaohjeineen, siitä voi tarkistaa oikeat menetelmät ja hakea tietoa vaikka tukkimiehentäistä. Alessian työntekijöiden on oltava perillä mitä tehdään ja miksi.
Alessian yksi erikoisuus on taimien kuljettamista varten modifioitu mönkijä. Mönkijän kuljetustilassa on kehikot, joihin mahtuu 12 taimilaatikkoa eli yhteensä noin 900 tainta. Pulkkamainen alusta liukuu kevyesti kivien ja kantojen yli.
Taimi riittävän syvälle
Ja sitten itse työ. Taimet on istutettava riittävän syvälle. Maata on tultava juuripaakun päälle vähintään 3 senttimetriä. Kuusen taimesta ei tarvitse näkyä kuin pieni latvatupsu. Riittävän syvälle sen takia, että juurten on ulotuttava mättään humuskerrokseen. Maatuessaan humuskerros vapauttaa taimen juurille ravinteita.
”Mätäs on kuin kinkkukerrosvoileipä”, Niclas näyttää ja laittaa kädet yhteen. ”Hanskojen valkoinen osa kuvaa kivennäismaata ja kämmenpuoli kunttakerrosta. Taimen juuripaakun on päästävä kunttakerrokseen.”
Taimi istutetaan keskelle mätästä, jolloin se on parhaiten suojassa tukkimiehentäiltä.
”Tukkimiehentäi on taimien vihollinen numero 1! Onneksi se potee ”torikammoa”eikä mielellään lähde kävelemään aukealla kivennäismaalla lintujen syöttinä”, Niclas havainnollistaa.
Stora Enso lupaa taimet maahan vuoden sisään hakkuun päättymisestä tai hakkuutähteiden korjuusta. Tukkimiehentäin tuhoriskin takia maanmuokkaus pyritään aina ajoittamaan syksyyn ja istutus vasta seuraavaan kevääseen tai syksyyn. Pihkan tuoksu houkuttelee tukkimiehentäitä, jolloin liian nopea uudistamisketju ei ole järkevä.
”Muokkaus ja istutus samana keväänä ei ole viisasta, sillä tukkimiehentäit tulevat sellaisella joukolla, että voi yhtä hyvin heittää taimet roskiin ja lähteä Karjaan Shellille kahville”, Niclas selittää.
Muokkaajan rooli tärkeä
Maan muokkaaja on avainhenkilö. Istutuksen onnistuminen riippuu paljolti siitä, miten hyvin maanmuokkaus tehdään. Mättäiden tulee olla kunnollisia, riittävän korkeita ja oikeassa paikassa. Kun kuusta istutetaan 1 800 tainta hehtaarille, on muokkaajan tavoite 2 000 mätästä hehtaarille. Hieman ylimääräistä siis.
Inkoon seudun maapohjat ovat usein savimaita. Istutustyöt alkavat niiltä, sillä savimaat kuivuvat muita maapohjia nopeammin. Ammatti-istuttaja istuttaa 1 000–2 000 tainta päivässä. Yrittäjä hakee välivarastolla sulatettuja taimia päivän tai parin tarpeen kerrallaan.
”Metsänomistajalle sanoisin, että käykää vähintään kerran kesässä tarkistamassa onko taimikossa kaikki hyvin. Ja hoitakaa niitä, jotta istutus ei mene hukkaan”, Niclas muistuttaa.
Teksti: Anita Illi
Kuvat: Ville Männikkö
Julkaistu Terve Metsässä 2/2017

