
Matemaatikot laskevat, että todennäköisyys voittaa Lotossa on noin 0,0000065 %:n luokkaa. Kemeratukea hakeneen taimikon mahdollisuus päätyä tarkastettavaksi on selvästi parempi. Pari prosenttia tukea hakeneista taimikoista tarkastetaan.
Metsäneuvoja Jari Härkönen Kaakkois-Suomen Metsäkeskuksesta lähtee tarkistusmatkalle. Toteutusilmoituksen jättäneiden nuoren metsän hoidon hankelistasta on tietokone arponut tietyllä otannalla 3,1 hehtaarin taimikon. Kohde on ilmoitettu ennen Kemera-tukiehtojen muutoksia 18.4.2016, joten se arvioidaan vielä vanhojen kriteerien pohjalta. Jari hakee kohteen tiedot ja kartan kenttätietokoneensa ruutuun. Tietokoneohjelma tekee valmiiksi koealaruudukon ja valitsee ympyräkoealojen keskipisteet, joihin tarkistaja suunnistaa gps:n avulla. Koealatkin ovat siten täysin systemaattisella otannalla, eikä maastossa valittuja.
”Pinta-ala määrää koealojen lukumäärän. Maksimissaan niitä on 10 kappaletta. Tällä alalla on 3 – 4 kappaletta, sillä tämä oli niin selvä tapaus”, Jari kertoo. Nuori metsä saa arvosanaksi hyvä. Keskipituus on vaadittavat yli 3 metriä ja käsitellyn puuston keskiläpimitta jää reilusti alle 16 senttimetrin. Poistuma on riittävä, selvästi yli 1 000 runkoa hehtaarille, samoin kasvatuskelpoisen puuston määrä. Tavoite on 2 000 runkoa hehtaarille, mutta esimerkiksi hirvituhoille alttiilla kohteilla voi tiheyden jättää ylärajalle eli 3 000 runkoon hehtaarille.
Metsänomistajalle ilmoitetaan etukäteen
Metsänomistaja saa ilmoituksen tarkastuksesta etukäteen. Tarkastukseen voi mennä mukaan, jos haluaa, mutta Jarin mukaan harva käyttää tätä mahdollisuutta hyväksi. ”Pyydän metsänomistajaa mukaan erityisesti silloin, jos tapaus on syystä tai toisesta hankala tai kohde on ensimmäisellä käynnillä hylätty. Toisella käynnillä voimme omistajan kanssa yhdessä katsoa mitä siellä pitäisi tehdä”, Jari selvittää. Härkönen kehuu Kaakkois-Suomen metsänomistajia. Koko kesänä ei hänen kohdalleen osunut yhtään hylättyä taimikkoa tai nuoren metsän hoitokohdetta.
”Se mikä on tehty, on tehty yleensä hyvin. Tekemätöntä työtä on kuitenkin vaikka kuinka paljon.”
Tämäkin nuoren metsän hoitokohde saa arvosanaksi hyvä. Metsäkeskuksen maastotarkastusluokittelussa muut vaihtoehdot ovat: hyväksytty, mutta huomautettavaa tai hylätty eli ei täytä lainsäätäjän asettamia vaatimuksia. Ylitiheys ja liian järeä puusto on Jarin mukaan yleisimmät ongelmat. Etenkin metsänomistajien itse hoitamissa kohteissa jää kasvatettavia runkoja helposti liian paljon. Ylijäreys taas kielii siitä, että hoito on tehty lainsäätäjän – ja yleensä myös metsän – kannalta liian myöhään. Härkönen kantaisi enemmän huolta siitä, että taimikonhoito- ja nuoren metsän hoitotöitä on runsaasti rästissä. Se mikä on tehty, on tehty yleensä hyvin. Tekemätöntä työtä on kuitenkin vaikka kuinka paljon.
Ympyräkoealat noin 4 metrin säteellä
”Hyväkasvuinen, hyvä puusto” Jari sanoo ja harppoo kohti koealaa 3,99 metrin mittainen koealakeppi kädessä. Rajatapauksissa tarvitaan mukaan myös Talmeter-läpimitta-mittanauha, jolla voi tarkistaa puiden paksuuden. Tässä sitä ei tarvita, sillä silmällä näkee heti, että käsitellyn puuston paksuus ei yllä 16 senttimetriin. Mittakeppi on hyvä apu myös puiden keskipituutta arvioidessa. Ympyräkoealalta Jari laskee kaikki kasvatuskelpoiset puut ja kantoläpimitaltaan yli 3 senttimetriä paksummat kannot. Tulokset – koealan puuston keskipituuksineen – merkitään tietokoneelle, joka laskee yhteenvedon. Kun koealan säde on 3,99 metriä kerrotaan luvut 200:llä, jolloin saadaan hehtaarikohtaiset tiedot. Myös metsänomistaja saa tarkastuksesta raportin.
Tarkastuskohteet arvotaan toteutusilmoituksen jättäneistä Kemera-hankkeista. Ilmoituksen tehnyt on vastuussa siitä, että työt on todellakin tehty. Lumettomana aikana Jari käyttää noin yhden päivän viikossa Kemera-tarkistuksiin. Taimikoiden lisäksi metsäkeskus tarkistaa luonnonhoito- ja metsänparannushankkeita, joihin on haettu Kemera-tukea. Talviaikaan ei tarkastuksia yleensä tehdä.
Kemera-toteutusilmoitus sähköisesti
Taimikon varhaishoidon (= varhaisperkaus) ja nuoren metsän hoidon Kemera-asiat voi hoitaa itse sähköisesti ilman ulkopuolista apua. Nyt myös toteutusilmoituksen voi lähettää Metsään.fi palvelun kautta. Tukirahat tulevat nopeammin tilille, kun Kemera-hankkeen (varhaishoito ja nuoren metsän hoito) toteutusilmoituksen tekee ja lähettää sähköisesti Metsään.fi-palvelun kautta metsäkeskukseen.
Metsään.fi-palveluun voit kirjautua omilla pankkitunnuksilla, jolloin pääset katsomaan kaikkia metsäomistuksiasi. Toteutusilmoitus löytyy Asiointi-kohdasta ”Lähetä Kemera- toteutusilmoitus”. Palvelu opastaa ilmoituksen täytössä. Valitse metsäkuvio tai piirrä kartalle alue, jonka olet hoitanut. Valitse oikea työlaji ja täytä lisätiedot. Kun kaikki on valmista, tarkista ja lähetä ilmoitus.
Julkaistu Terve Metsässä 4/2016
Teksti: Anita Illi

