
Stora Enso on Lahdessa 2017 järjestettävien MM-hiihtojen pääyhteistyökumppani. Tässä juttusarjassa kerromme, miten hiihto ja Stora Enso kuuluvat yhteen.
”Urheilu se kehoamme aina voimistavi ja ylehensä olemusta kovin kohentavi. Mutt’ siisteys ja puhtaus on osa urhelusta, kun sitä muistaa harrastaa ei tunne sairautta.”
Näillä sanoilla alkoi eräs 1950-luvun Enso-Gutzeitin mainoksista. Vuosikymmenien ajan Enso Gutzeitin mainonnan kärki oli suunnattu kotitalouksille ja erityisesti perheen emännille. Vastaavasti naapurissa Ruotsissa Storan tuotteet näkyivät suorastaan poikkeuksellisen laajasti nimenomaan ihmisten arjessa ja kodeissa. Kun metsäjättien päätuotteina oli rautamalmia, sellua, paperia ja sahatavaraa, kuulostaa tämä yhtälö vähintäänkin omituiselta.
Mitä tekemistä perheenemännillä oli metsäteollisuuden tuotteiden kanssa? Vastausta voidaan lähteä etsimään jatkamalla edellä lainattu mainosloru loppuun:
”Ja siisteyteen, puhtauteen parahimmin tie taas mäntyöljyvernissan ja -suovan kautta vie.” Enso-Gutzeitin henkilöstölehti 1951
Sahateollisuuden ylijäämäpuusta saatiin alusta alkaen energiaa sekä puuhiomoiden ja sellunkeiton raaka-aineita. Jälkimmäisten tuotannosta puolestaan syntyi sivutuotteina monia puukemian komponentteja. Enso-Gutzeitin ja Storan puukemian tuotelistoilta löytyi 1900-luvun alussa tervaa, tärpättiä, metyylialkoholia ja hartsia. Suomessa yksi tuotantolinja oli kuitenkin ylitse muiden: mäntyöljy ja siitä tuotettu mäntysuopa.
”Ja siisteyteen, puhtauteen parahimmin tie taas mäntyöljyvernissan ja -suovan kautta vie”
Mäntysuopa oli ehdottomasti Enso-Gutzeitin tunnetuin kuluttajatuote vuosikymmenien ajan. Sulfaattiteollisuuden sivutuotteeksi 1920-luvun alussa kehitetty tuote saavutti Suomessa suorastaan ikonisen aseman kotitalouksien pesuaineena. 1950-luvun mainoksissa mäntysuovalla pestiin niin iltapuvut kuin retkivaatteetkin – ja mikä tärkeintä, mäntysuopa toimi myös hyvänä luistovoiteena suksien pohjissa!
”Se on ensonoitu” -mainoslause lanseerattiin 1930-luvulla. Se puolestaan viittasi jo vuonna 1916 aloitetun rakennuspahvin valmistukseen. Aluksi Enson tuotantoon kuuluivat monenlaiset rakennuspahvit, kuten Ensopahvi-niminen pinkopahvi ja Ensoniitti-niminen monikerroskartonki sekä erilaiset rakennuslevyt. Toisen maailmansodan jälkeen tuotevalikoimaan tulivat Lahdessa valmistetut Inso-ovet ja Enso-keittiöt. Pian rakennuskomponenttien ohella tuotevalikoimaan tulivat myös valmistalopaketit. 1970-luvulla kisamainoksien vieressä saatettiin mainostaa Enso-omakotitaloarvontaa. Kisavuoden Enso-Gutzeitin omissa markkinointimateriaaleissa mainostettiin myös Enson levyistä tehtyjä Squash-kenttiä.
Pahvia tarvittiin myös kotien seinien sisäpuolella. Ensosäilytyslaatikoita mainostettiin kotien perustarvikkeina, joidenavulla tavarat pysyisivät järjestyksessä ja ehjinä. ”Pakatkaa hyvin – pakatkaa Enso-laatikkoon”-kuului 1950-luvun mainoslause. Lopulta Enso-Gutzeitin tuotteet tulivat suomalaisten ja myös naapurimaiden asukkaiden ruokapöytiin. Lahdessa valmistetut Tetra-Pak-tölkit tekivät läpimurtonsa 1960-luvun aikana, eikä suosio ole tuon jälkeen laantunut.
”Kopparbergin kaivoksen sivutuotteena on keitetty punamultaa jo 1500-luvulta lähtien”
Entä Stora ja ruotsalaiskodit? Tyypillistä ruotsalaista kylämaisemaa ei voi kuvata ilman punamullalla maalattuja taloja. Tunnetuimman punamultasävyn nimi on Faluröd, mikä jo sisältääkin vastauksen kysymykseen. Kopparbergin kaivoksen sivutuotteena on keitetty punamultaa jo 1500-luvulta lähtien. Varsinainen läpimurto tapahtui 1700-luvun jälkipuoliskolla ja 1800-luvun aikana, jolloin lähes koko Ruotsi punastui – Stora Kopparbergin maalit antoivat värin ruotsalaiselle maisemalle. Enso Gutzeitin tavoin Storan tuotteita löytyi myös punamullalla maalattujen kotien keittiöistä: Falu-etikka kuului eri käyttömuodoissaan ruotsalaiskotien arkeen 1900-luvun ensimmäisiltä vuosilta lähtien.
Stora Enson kuluttajille suunnattu tuotevalikoima on elänyt vuosisatojen ja vuosikymmenien aikana. Mäntysuopaa yhtiö ei enää valmista, mutta pakkausteollisuus on edelleen yksi yhtiön kivijaloista. Esimerkiksi monet vuonna 2016 syntyneet suomalaiset nukkuivat ensimmäiset kuukautensa Stora Enson tuotteessa. Äitiyspakkaus, paljon kansainvälistä huomiota vuosikymmenien aikana saanut suomalainen innovaatio, oli valmistettu Stora Enson Lahden pakkaustehtaalla.
Juttu on julkaistu Lahti2017-MM hiihtoja varten kirjoitetussa historiikissa ”Metsä, sukset ja metsäsukset”
Lue muut osat:
1938 – Maailman suurimmat hiihtokilpailut
Kirjoittaja: Samu Nyström
Kuva: ELKA/Lusto

