fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Muista lannoitusetumme! 10 % alennus metsälannoituksesta yli 300 m3 kesäkorjuukelpoisen harvennuspuukaupan yhteydessä. Kysy lisää metsäasiantuntijaltasi! keyboard_arrow_right

Pottiputki on omatoimisen metsänomistajan perustyökalu, jolla paakkutaimien istuttaminen sujuu näppärästi. Kestävä ja lähes huoltovapaa pottiputki on myös edullinen.

Pottiputken etuina ovat istuttamisen nopeus ja laitteen helppokäyttöisyys

Noin sata euroa maksavan perusputken halkaisija on 55 mm. Suurempia putkia tarvitaan muun muassa paksuista juuripaakuistaan tunnettujen superkuusen ja koivun istuttamiseen. 45-millinen Pikkolo-putki soveltuu männylle, jonka juuripaakku on erityisen kapea.

Pottiputki on metsäpuiden taimien istuttamiseen käytettävä työväline.

Istutustöissä putken kanssa käytetään lantion päälle sijoitettavaa taimivakkaa. Vakka kiinnitetään vyötärölle vyöllä, ja korkeutta säädetään sopivaksi olkahihnasta. Vakkaan mahtuu laatikollinen taimia eli noin 160–180 kappaletta. Istuttaja voi kantaa kädet vapaaksi jättävässä taimivakassa satoja paakkutaimia kerrallaan mukanaan, joten työ ei keskeydy usein yhtenään taimien noutamisen takia.

Pottiputki koostuu metallista valmistetusta putkesta, jonka alaosassa on kaksi metallista leukaa sekä polkimet leukojen avaamista ja maahan painamista varten. Putken yläosassa sijaitsevat kädensijat sekä liipaisin leukojen sulkemista varten.

Pottiputken valinta

Pottiputken valinnassa on tärkeää valita käytettäville paakkutaimille sopivan kokoinen putki. Istutetavien taimien on mahduttava helposti putkesta läpi.

Pienempien putkien etuna on keveys, mutta keskikokoisella putkella pärjää monen kokoisten taimien kanssa. Suurimpia putkimalleja voi suositella lähinnä erikoiskäyttöön suurien taimien kanssa.

Yksi putki kestää noin 50 000 taimen istutuksen.

Pottiputken käyttö

Istuttamisen aluksi etsitään istutuspaikka. Taimi istutetaan aina muokattuun maahan keskelle mätästä korkeimpaan kohtaan niin, että ympärille jää vähintään 15cm muokattua kivennäismaata. Ennen istutusta muokattua maata voi tiivistää hieman, jos se tuntuu liian kuohkealta.

Putken avulla istutuspaikkaa voi vaihtaa nopeasti mättään eri kohtaan, jos alkuperäinen paikka osoittautuu kiviseksi tai muuten huonoksi.

– Löydettyäsi hyvän istutuspaikan, työnnä putken kiilamainen kärki rauhallisesti maahan molemmista kahvoista painaen. Näin vaikkapa mättäässä oleva kivi ei vahingoita putken kärkeä. Työntö­liikettä tehostetaan painamalla jalalla syvyydenrajoitinta. Seuraavaksi putken sisään pudotetaan taimi.

Tämän jälkeen polkaistaan jalalla pottiputken alaosassa sijaitsevaa polkurautaa, jolloin leuat avautuvat ja taimi putoaa leukojen tekemään pieneen kuoppaan. Kun taimi on liukunut putkesta maahan, vedä putki ylös ja sulje leuat painamalla kahvan vieressä olevaa laukaisusalpaa.

Tiivistä vielä maa istutetun taimen ympäriltä polkien maata kengällä. On oleellista saada taimi kasvamaan pystysuoraan ylöspäin, joten sitä voi kevyesti suoristaa vielä tässä vaiheessa vaikka jalan kärjellä.

Kevyin tapa uudistaa metsä!

Kaikkein helpoin tie laadukkaan taimikon perustamiseen on metsänuudistamisen teettäminen ammattilaisella.

Ammattilaisen tekemän metsänuudistamisen kaikki kulut voi vähentää verotuksessa, joten työn kokonaiskustannus yllättää usein metsänomistajan positiivisesti.

Lisäksi istuttamisen välinekustannuksissa säästää merkittävästi, kun taimivakan, pottiputken, istutushanskat- ja kengät voi jättää kauppaan.

Satunnaiselle istuttajalle 500 taimea päivässä on kelpo suoritus, kun ammattilainen istuttaa pitkälle yli tuhat taimea samassa ajassa.

Uudistamispalvelut sinun metsäsi parhaaksi

Tutustu palveluumme
keyboard_arrow_right

Pottiputken huolto

Pottiputki

Istutusputki ei juuri huoltoa kaipaa. Riittää, että putkesta poistaa savi­paakut, maa-aineksen ja lian käsin tai liottamalla putkea vesi­ämpärissä.

Aika ajoin kannattaa tarkastaa putken saumat sekä leukojen avautumis- ja sulkeutumis­mekanismin toimivuus.

Pottiputki

Ennen töiden aloittamista putken syvyydenrajoitin säädetään sopivalle korkeudelle. Mäntyä istutettaessa rajoitin asennetaan alimpaan ja kuusta istutettaessa ylimpään tasoon (ns. syväistutus).

Pottiputki

Polkurautaa painettaessa leuat aukeavat ja taimi solahtaa putkesta maahan.

Pottiputki

Liipaisimen painallus sulkee putken leuat. Leukojen avausmekanismiin saa tarvittaessa varaosia.

Muistathan, että metsäverotus palkitsee palvelujen ostajat, sillä palvelujen kulut ovat lopullisessa metsäverotuksessa vähennyskelpoisia menoeriä. Asioidessasi meidän kanssamme et koe epämieluisia yllätyksiä kun työt on tehty; saat meiltä tarkan tiedon palveluidemme kustannuksista jo asiasta sovittaessa.

Kysymyksiä ja vastauksia metsälannoituksesta
Lue kirjoitus
Vinkit metsänomistajalle: Miten voin huolehtia metsäni monimuotoisuudesta?
Lue kirjoitus
Tiedätkö metsävaratiedon ja metsäsuunnitelman eron?
Lue kirjoitus