fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Sovi puukaupat 15.4.-31.5.2024 välisenä aikana ja saat 1 000 €:n edun metsänhoitopalveluihin. Tutustu kampanjaan ja tee kevään paras puukauppadiili! keyboard_arrow_right

Jos metsäpinta-alaa on omistuksessa selvästi keskimääräistä enemmän tai oma metsäpalsta sijaitsee hankalien kulkuyhteyksien päässä, saattaa mönkijän hankinta metsätöitä helpottamaan olla harkitsemisen arvoinen asia.

Ennen mönkijäkaupoille suuntaamista kannattaa miettiä tarkkaan, millaiseen käyttöön mönkijää tarkalleen ottaen ollaan hankkimassa. Takavetoiset mönkijät ovat yleisesti metsäkäyttöön huonosti sopivia, ellei tarkoitus ole vain siirtyä paikasta toiseen kohtalaisen helppokulkuisia teitä ja polkuja pitkin.

Kaikkein monikäyttöisimpiä metsätalouskäytössä ovat nelivetoiset, keskikokoiset mönkijät. Niillä pääsee kulkemaan vaikeammassakin maastossa, eikä niiden koko aseta vielä suuria rajoituksia käsiteltävyydelle. Suuresta moottoritehosta ei metsässä ole hyötyä, vaan ensisijaista on kiinnittää huomiota mönkijän voimansiirron sopivuuteen. Moottorissa pitää olla riittävästi vääntöä alakierroksilla ja voimansiirrossa mahdollisuus hitaaseen ryömintäajoon.

Metsätöissä maavaraa ei ole ikinä liikaa.

Mönkijän maavaran riittävyyteen kannattaa kiinnittää ostohetkellä huomiota. Metsätöissä maavaraa ei yleensä ikinä ole liikaa. Erillisjousitettu taka-akseli parantaa käsiteltävyyttä maastossa, koska tällöin molemmat takapyörät seuraavat paremmin alustan pinnanmuotoja.

Mönkijän varustelu metsäkäyttöön

Ilman sopivia lisävarusteita mönkijällä ei ole paljoakaan käyttöä metsätöissä. Vasta lisävarustelun myötä mönkijästä tulee metsäntalouden tehokkuutta parantava työkalu. Käyttötarve ja -ympäristö määrittävät sen, mitä lisävarusteita mönkijässä tarvitaan.

Eniten metsätöissä tarvittavia varusteita mönkijässä ovat vetokoukku ja siihen kiinnitettävät varusteet, kuten erilaiset peräkärryt. Usein lisävarustelistalta kannattaa valita myös vinssit eteen ja taakse. Vinssillä saa mönkijän vedettyä pois hankalista paikoista ja tarvittaessa nostettua raskaita kuormia kyytiin.

Eniten metsätöissä tarvittavia varusteita mönkijässä ovat vinssi, vetokoukku ja siihen kiinnitettävät varusteet.

Mönkijä metsäverotuksessa

Mönkijän metsätalouskäytöstä aiheutuneet kulut vähennetään pääsääntöisesti käyttötuntien perusteella laskettuna osuutena niiden kokonaiskuluista. Lisätietoja saa verottajan verkkosivuilta.

Jotta mönkijä laskettaisiin verottajan silmissä metsätalouden kalustoon kuuluvaksi, tulee sen metsätalouskäyttö osoittaa selkeästi. Mönkijän pääasiallinen käyttö (vähintään 50 prosenttia) tulee olla jatkuvasti metsätalouskäyttöä. Mönkijän pitää olla tyypiltään metsätöihin sopiva ja siinä on oltava tarpeelliset lisävarusteet töiden tekemiseksi.

Käytännössä verottaja aina edellyttää, että metsänomistajalla on riittävän paljon metsää ja metsätalouden harjoittaminen on aktiivista, jotta mönkijä voidaan nähdä vähennyskelpoisena työkaluna metsätöissä. Asiaan ei voi antaa yksiselitteistä ohjetta esimerkiksi metsäpinta-alan perusteella ja mönkijän tarve pitääkin perustella verottajalle tapauskohtaisesti.

Kysymyksiä ja vastauksia metsälannoituksesta
Lue kirjoitus
Vesistön suojakaista vähentää rehevöitymistä, mutta lisää monimuotoisuutta 
Lue kirjoitus
Tiedätkö metsävaratiedon ja metsäsuunnitelman eron?
Lue kirjoitus