eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Kännykkä kulkee povitaskussani kaikkialle; metsään, markettiin ja bensa-asemalle. Voin hoitaa luurilla kaikki metsään liittyvät konttorihommat, ja toimiihan se myös huokeana henkivakuutuksena.

Kun lähden metsälle raivaushommiin, bensakanisteri on harmillisen usein tyhjä. Matkalla onkin tarpeen koukata huoltoasemalle hankkimaan einestä raivaussahan tarpeisiin. 98:n taivaisiin kohonnut hinta riipii mieltä. Oloa kuitenkin helpottaa aika tavalla, että voin napata puhelimellani kuvan kuitista ja passittaa hankintakulun sekä alvit suoraa päätä metsätalouteni kirjanpitoon. Epämääräiset kulukuitit eivät pyöri perinteiseen malliin auton kojelaudalla, vaan kuitit säilyvät tallessa sähköisessä arkistossa ja verovähennykset tulevat saman tien tehdyksi veroilmoituksille.

”Voin napata puhelimellani kuvan kuitista ja passittaa hankintakulun sekä alvit suoraa päätä metsätalouteni kirjanpitoon.”

Yhtä helposti onnistuu myös maaseutureissuun käytettyjen ajokilometrien kirjaaminen. Muutama matkapuhelimen kosketusnäytön pyyhkäisy ja homma on selvä. Kuluvan vuoden kilometrikorvausta ei tarvitse kaivaa netin syövereistä, sillä luurini tietää sen jo. Suttuinen ruutuvihko ja kuivahtanut kuivamustekynä eivät enää koidu matka­päiväkirjan pidon esteeksi, eikä laskukonettakaan tarvita.

Rajan oikealla puolen

Kun auto on parkissa metsätiellä ja raivaussaha tanassa, voin vilkaista puhelimesta tarkan sijaintini. Kännykän ruudulle avautuvasta kartasta on näppärä tarkastaa muun muassa työstettävän kuvion ja tilan rajat sekä säilytettävät luontokohteet. Nyt ei ole vaarana, että eksyisin harvennus­puuhiin naapurin maille tai että sahaisin vahingossa riistatiheikön maan tasalle.

Taannoin poikain saunaillassa pääsin esittelemään kavereille, miten talkooporukalla vuosikymmen sitten istutettu taimikko kasvaa ja kukoistaa. Luuriin avautuva ilmakuva kertoo enemmän kuin tuhat kasvutarinaa.

Luurista näen halutessani myös kuvioiden puustotiedot selkeästi ja maalaisjärkisesti esitettynä. Mikä parasta, saan tiedot myös omatoimisesti päivitettyä ajan tasalle. Raivaussahan heleän laulun tauottua vain naputtelen luuriini muistiin päivän aikana aherretut puolen hehtaarin metsänhoitotyöt.

eMetsä Mobiilista hälytys vaimolle

Unelmointi kannon nokassa on näköjään ottanut pidemmän tovin, sillä puhelin pirahtaa ja rakas vaimoni kyselee kuulumisia. Olen viivähtänyt metsällä yli kahdeksan tuntia ja luuristani on lähtenyt viesti vaimolle tiedoksi. Jos olisin sattunut sahaamaan itseäni jalkaan ja estynyt vastaamasta soittoon, olisi vaimo hälyttänyt paikalle ambulanssin, pelastuslaitoksen ja puolustusvoimat. Turvallinen ja lämmin tunne valtaa sydämen. Varsinkin, kun vaimo kertoo valmistavansa päivälliseksi lihapullia kera muussin.

Puhelimeen ladattavissa oleva eMetsä Mobiili näyttää muun muassa kartat, paikannuksen ja kuvion puustotiedot.

Metsässä istuessa ajatus lentää ja mieleen muistuvat myös naapurikuviolle kaavailemani männyn taimien istutustyöt. Luuri muistuttaa myös ystävällisesti, että metsäpalstallani olisi kiireellistä tarvetta 16 metrin mittaan hujahtaneen kuusikon ensiharvennukseen. Jotta asia ei jää miettimisen tasolle, lähetän oikopäätä Stora Ensolle tarjouspyynnöt kyseisten metsänhoitotöiden tekemisestä.

Siirränpä samalla myös pienen tukun riihikuivaa Tähtitililtä pankkitililleni. Eteneepä sitten se vaimon havitteleman kulmasohvankin hankinta. Leinos-Jarin, meidän metsäasiantuntijamme, kanssa sovin huomenissa vielä länsileimikon puukaupoista. Tällä kertaa voisi sopia asiasta ihan etäyhteydellä. Samalla pääsisi kokeilemaan, miten sopimuksen sähköinen allekirjoittaminen luonnistuu kännykällä.

Ai, mitenkö minun luurini taipuu tällaisiin manöövereihin? No, latasin siihen Stora Enson eMetsä Mobiili -sovelluksen luurini sovelluskaupasta.

Näin lataat eMetsä Mobiilin puhelimeesi

  • Kirjaudu Stora Enson eMetsä-palveluun selaimessa. Kirjautumiseen tarvitset pankkitunnuksesi.
  • Lataa eMetsä Mobiili iPhonelle Applen App Storesta, Androidille Googlen Playstä tai Huaweihin AppGallerystä.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 4/2022

Teksti: Tuomas I. Lehtonen 

Kuva: iStock

eMetsä – Helpompaa metsänomistamista

Suunnittele metsänhoitotyöt ja pysy ajan tasalla metsäsi tapahtumista.

Siirry eMetsään
Mikä on eMetsä?
keyboard_arrow_right
6 metsänhoidon perustyölajia
Lue kirjoitus
Nuorten ammattilaisten suhde metsään
Lue kirjoitus
Kokeile, inspiroidu ja osallistu! Metsän maut -reseptikilpailu
Lue kirjoitus