fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right

Kännykkä kulkee povitaskussani kaikkialle; metsään, markettiin ja bensa-asemalle. Voin hoitaa luurilla kaikki metsään liittyvät konttorihommat, ja toimiihan se myös huokeana henkivakuutuksena.

Kun lähden metsälle raivaushommiin, bensakanisteri on harmillisen usein tyhjä. Matkalla onkin tarpeen koukata huoltoasemalle hankkimaan einestä raivaussahan tarpeisiin. 98:n taivaisiin kohonnut hinta riipii mieltä. Oloa kuitenkin helpottaa aika tavalla, että voin napata puhelimellani kuvan kuitista ja passittaa hankintakulun sekä alvit suoraa päätä metsätalouteni kirjanpitoon. Epämääräiset kulukuitit eivät pyöri perinteiseen malliin auton kojelaudalla, vaan kuitit säilyvät tallessa sähköisessä arkistossa ja verovähennykset tulevat saman tien tehdyksi veroilmoituksille.

”Voin napata puhelimellani kuvan kuitista ja passittaa hankintakulun sekä alvit suoraa päätä metsätalouteni kirjanpitoon.”

Yhtä helposti onnistuu myös maaseutureissuun käytettyjen ajokilometrien kirjaaminen. Muutama matkapuhelimen kosketusnäytön pyyhkäisy ja homma on selvä. Kuluvan vuoden kilometrikorvausta ei tarvitse kaivaa netin syövereistä, sillä luurini tietää sen jo. Suttuinen ruutuvihko ja kuivahtanut kuivamustekynä eivät enää koidu matka­päiväkirjan pidon esteeksi, eikä laskukonettakaan tarvita.

Rajan oikealla puolen

Kun auto on parkissa metsätiellä ja raivaussaha tanassa, voin vilkaista puhelimesta tarkan sijaintini. Kännykän ruudulle avautuvasta kartasta on näppärä tarkastaa muun muassa työstettävän kuvion ja tilan rajat sekä säilytettävät luontokohteet. Nyt ei ole vaarana, että eksyisin harvennus­puuhiin naapurin maille tai että sahaisin vahingossa riistatiheikön maan tasalle.

Taannoin poikain saunaillassa pääsin esittelemään kavereille, miten talkooporukalla vuosikymmen sitten istutettu taimikko kasvaa ja kukoistaa. Luuriin avautuva ilmakuva kertoo enemmän kuin tuhat kasvutarinaa.

Luurista näen halutessani myös kuvioiden puustotiedot selkeästi ja maalaisjärkisesti esitettynä. Mikä parasta, saan tiedot myös omatoimisesti päivitettyä ajan tasalle. Raivaussahan heleän laulun tauottua vain naputtelen luuriini muistiin päivän aikana aherretut puolen hehtaarin metsänhoitotyöt. Lisäänpä muistiin kuvan kera myös löytämäni salaisen kanttarellipaikan.

eMetsä Mobiilista hälytys vaimolle

Unelmointi kannon nokassa on näköjään ottanut pidemmän tovin, sillä puhelin pirahtaa ja rakas vaimoni kyselee kuulumisia. Olen viivähtänyt metsällä yli kahdeksan tuntia ja luuristani on lähtenyt viesti vaimolle tiedoksi. Jos olisin sattunut sahaamaan itseäni jalkaan ja estynyt vastaamasta soittoon, olisi vaimo hälyttänyt paikalle ambulanssin, pelastuslaitoksen ja puolustusvoimat. Turvallinen ja lämmin tunne valtaa sydämen. Varsinkin, kun vaimo kertoo valmistavansa päivälliseksi lihapullia kera muussin.

Turvallisuustyökalu puhelimessa tuo turvaa metsässä yksin liikkuvalle.

Puukauppatarjous ja ajanvaraus kannonnokasta käsin

Metsässä istuessa ajatus lentää ja mieleen muistuvat myös naapurikuviolle kaavailemani männyn taimien istutustyöt. Luuri muistuttaa myös ystävällisesti, että metsäpalstallani olisi kiireellistä tarvetta 16 metrin mittaan hujahtaneen kuusikon ensiharvennukseen. Jotta asia ei jää miettimisen tasolle, lähetän oikopäätä Stora Ensolle tarjouspyynnöt kyseisten metsänhoitotöiden tekemisestä.

Puhelimeen ladattavissa oleva eMetsä Mobiili näyttää muun muassa kartat, paikannuksen ja kuvion puustotiedot.

Siirränpä samalla myös pienen tukun riihikuivaa Tähtitililtä pankkitililleni. Eteneepä sitten se vaimon havitteleman kulmasohvankin hankinta. Leinos-Jarin, meidän metsäasiantuntijamme, kanssa sovin huomenissa vielä länsileimikon puukaupoista. Tällä kertaa voisi sopia asiasta ihan etäyhteydellä. Samalla pääsisi kokeilemaan, miten sopimuksen sähköinen allekirjoittaminen luonnistuu kännykällä.

Ai, mitenkö minun luurini taipuu tällaisiin manöövereihin? No, latasin siihen maksutta Stora Enson eMetsä Mobiili -sovelluksen luurini sovelluskaupasta.

Kartta

eMetsä Mobiili

eMetsä toimii myös kännykässä ja tabletilla. Sovelluksen avulla kartat, ilmakuvat ja metsävaratieto kulkevat mukanasi metsään asti ja GPS-paikannus auttaa pysymään aina kartalla. Kuitit arkistoit hetkessä valokuvaamalla ne talteen vero-kirjanpitoon.

eMetsä Mobiili on ladattavissa Android ja iOS laitteille.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 4/2022

Teksti: Tuomas I. Lehtonen 

Kuva: iStock

Pyydä tarjous puukaupasta helposti verkossa

Luo tarjouspyyntö eMetsästä löytyvän metsäsuunnitelman avulla ja klikkaa haluamasi kuvio ostoskoriin.

Siirry eMetsään
Mikä on eMetsä?
keyboard_arrow_right
Mitä sähkölinjojen siirtyminen merkitsee metsänomistajalle?
Lue kirjoitus
Tähtitilin korko kipusi viiteen prosenttiin
Lue kirjoitus
Tuoko kantava tela hankikannon keskelle kesää?
Lue kirjoitus