
Pasi Poikolainen on kokenut, pitkänlinjan metsäammattilainen Päijät-Hämeestä. Pasi toimii Stora Enson metsäasiantuntijana Sysmässä ja Asikkalassa. Turvallisuusasiat ovat korostuneet vuosi vuodelta enemmän Pasin yli viisitoistavuotisen työuran aikana.
Turvallisuusasiat ovat korostuneet
Työuraa on ehtinyt jo kertyä kohtuullisen paljon ja myös Suomi on tullut tutuksi. Olen ollut Stora Ensolla metsäasiantuntijana Saarijärvellä, Ruovedellä ja nyt tällä hetkellä Sysmässä ja Asikkalassa. Maailma on muuttunut jo tämän viidentoista työvuoden aikana ja myös turvallisuusasiat siinä mukana. Työturvallisuuteen on panostettu meillä Stora Ensossa vuosi vuodelta enemmän ja tämä työ kantaa hedelmää. Se näkyy meidän jokaisen arjessa, työskentelimmepä missä puunhankinnan tehtävässä tahansa. Havainnoimme työskentely-ympäristöämme, teemme tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä turvallisuusasioissa ja noudatamme annettuja ohjeistuksia.
Turvallisuus – sitä vaalitaan joka päivä
Meillä metsäasiantuntijoilla suurin yksittäinen tekijä turvallisuuteen liittyen on luonnollisesti liikenne. Ajamme työajoja jopa liki pari tuhatta kilometriä kuukaudessa. Näin olemme liikenteessä lähes viikon jokaisena arkipäivänä ja myös olosuhteet vaihtelevat vuodenaikojenkin mukaan. Liikenneturvallisuuteen meillä Stora Ensossa panostetaan ja se näkyy esimerkiksi liukkaankelin ajoharjoitteluna, johon olemme saaneet koulutusta. Tärkeintä myös liikenteessä on kuitenkin mielestäni riittävä ennakointi ja kiire tulee olla asia, jota vältetään. Niillä pääsee jo pitkälle.
”Työturvallisuuteen on panostettu meillä Stora Ensossa vuosi vuodelta enemmän”
Myös säännölliset ensiapukoulutukset luovat pohjaa pahimman varalle. Niissä olemme melko usein myös keskustelleet erilaisista kokemuksista, mitä olemme kollegoiden kanssa kohdanneet ja ehkä jopa joutuneet näitä ensiaputaitoja käyttämään. Nämä ovat hyviä keskusteluja ja uskallan väittää, että niistä jokaiselle jää jotakin ajatuksia myös jatkoon.
Meidän jokaisen turvallisuuteen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi meidän jokaisen asenne. Pienet arkiset asiat auttavat meitä jokaista siinä, miten voimme omaa ja työyhteisömme turvallisuutta parantaa.
Metsäasiantuntijan päätöksillä iso vaikutus turvallisuuteen
Liikenteen lisäksi toinen merkittävä meidän työssämme turvallisuuteen liittyvä asia ovat puunkorjuutyömaat. Meillä metsäasiantuntijoilla on suuri rooli siinä, millaisia olosuhteita tarjoamme puunhankintaketjun muille lenkeille eli metsäkoneenkuljettajille ja puutavara-autoilijoille. Meidän tekemillä päätöksillä leimikoiden suunnitteluvaiheessa vaikutetaan paljon siihen, miten turvallinen työympäristö tulee olemaan. Puunkorjuutyömaalla vaaratekijöitä ovat sähkölinjat ja esimerkiksi jyrkänteet.
”Meille on tärkeää, että jokainen pääsee työpäivänsä jälkeen turvallisesti kotiin”
Myös iso vaikutus on sillä, millaisiin paikkoihin puita varastoidaan. Tarvittaessa rakennamme liittymän puutavaran varastointiin, jos olosuhteet sitä vaativat. Hyvällä yhteistyöllä vaikeistakin paikoista selvitään ja tämä puunhankintahan on mitä suurimmassa määrin tiimityötä. Pienillä teoilla voidaan siis vaikuttaa meidän kaikkien turvallisuuteen.
Vierailu puunkorjuutyömaalla – noudata antamiamme ohjeita
Meille on tärkeää, että jokainen pääsee työpäivänsä jälkeen turvallisesti kotiin. Tämä sama koskee myös teitä metsänomistajia. Puunkorjuutyömaalla vierailu on aina jännittävä kokemus ja varsinkin omassa metsässä työskentelevä hakkuukone ja metsätraktori ovatkin mielenkiintoista seurattavaa.
Meille on kuitenkin tärkeää, että jokainen puunkorjuutyömaalla vieraileva henkilö noudattaa antamiamme turvallisuusohjeita. Käytämme aina vierailun aikana huomioliiviä, kypärää ja suojalaseja. Samoin on tärkeää ilmoittaa hakkuukoneeseen vierailuaikeistaan. Näin hakkuukoneenkuljettaja osaa ottaa työmaavierailijan huomioon.
Nämä ohjeet ovat meitä kaikkia varten ja niiden tarkoituksena on sujuva, turvallinen työpäivä meille kaikille. Turvallisuus lähtee meistä kaikista!
Pidetään huolta toisistamme.
Pasi Poikolainen
Kirjoittaja on Stora Enson metsäasiantuntija Päijät-Hämeestä