fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right

Poimi 7 vinkkiä, kuinka metsänomistaja voi ansaita enemmän rahaa, kun hoitaa metsäasiat ajallaan ja ennakoiden.

Päätehakkuut ajoissa

Metsäomaisuuden kannattavuus perustuu oikea-aikaisiin metsänhoito- ja hakkuupäätöksiin. Usein ajatellaan että metsä se kasvaa aina vaan, mutta jossain vaiheessa se kasvukin alkaa hiipua tai alkaa lahoaminen. Hyvällä hoidolla eteläsuomalainen tuoreen kankaan kuusikko on mahdollista kasvattaa hakkuukypsäksi noin 60 vuodessa. Jos taas kuusikkoa kasvatetaan 90-vuotiaaksi, niin tuotosta menetetään noin 35 prosenttia kiertoajan aikana. Metsäomaisuuden kannattavuus perustuu oikea-aikaisiin metsänhoito- ja hakkuupäätöksiin.

Uudistamisessa nopeus ratkaisee

Normaalisti maanmuokkaus ja taimien istuttaminen tehdään keskimäärin noin 1,5 vuotta päätehakkuun jälkeen. Jos kuitenkin viivytellään vaikka viisi vuotta, vie se tuloista 18 % kiertoajan aikana (4%:n korkokannalla).

Eli kannattaa pyrkiä uudistamaan metsä mahdollisimman nopeasti, heti päätehakkuuta seuraavien parin vuoden aikana. Etenkin rehevillä mailla viivyttelijä saa riesaksi läpipääsemättömän heinikon, joka heikentää metsäomaisuuden kannattavuutta tulevaisuudessa.

Hoitamalla taimikot oikea-aikaisesti metsäomaisuuden kannattavuus paranee

Metsäomaisuuden kannattavuus kasvuun oikea-aikaisella taimikonhoidolla

Taimikon hoitaminen ajoissa nostaa tutkijoiden mukaan kiertoajan kokonaiskannattavuutta 38 prosenttia. Menot voi vielä vähentää verotuksessa ja taimikonhoitoon on tietyin edellytyksin mahdollista saada Kemera-tukea valtiolta.

Veroilmoituksen teko järkevästi

Metsäalan neuvojat kuulevat monesti metsänomistajien sanovan, etteivät he mitään menoja viitsi laittaa metsäveroilmoitukseen, kun ei ole tulojakaan. Usein metsänomistajat eivät tiedä, että tappion voi saada hyödynnettyä vähennyksenä pääomatuloista tai sitten ansiotulon veron määrästä.

New call-to-action

Puukaupparahojen sijoittaminen

Monet siirtävät puukauppapäätöstä, koska ei ole rahan tarvetta. Ei ajatella, että metsään sitoutunut pääoma voisi tuottaa enemmän jossain muualla. Tähän tarpeeseen meillä on tarjota Tähtitili, josta saa varmasti reilua tuottoa. Tähtitilin korko on usein parempi kuin vanhan metsän tuotto, koska metsän ikääntyessä sen kasvu heikkenee.

Suojaa metsäomaisuuden kannattavuus sukupolvenvaihdoksessa

Metsä vaihtaa omistajaa sukupolvelta toiselle tavallisesti perintönä ja vieläpä varsin myöhään, sillä keskimäärin metsänomistajaksi tullaan kypsässä 55 vuoden iässä. Kun sukupolvenvaihdos tehdään perinnön kautta, menetetään mahdollisuus hyödyntää lahjoitusta tai sukulaisten välistä kauppaa omistajanvaihdoksen tekemiseen, jolloin metsäomaisuuden kannattavuus on heikentynyt turhaan menetettyjen eurojen vuoksi.

Huonolla sukupolvenvaihdoksen ennakkosuunnittelulla hukataan pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen arvosta sukuvarallisuutta.

Vapaaehtoisesta suojelusta korvauksia

Yksi tapa pitää metsäomaisuuden kannattavuus hyvällä tolalla on asettaa metsäalueita suojelun piiriin. Jos metsästäsi löytyy arvokkaita elinympäristöjä, jotka usein muutenkin ovat rauhoitettuja ja ovat sinulle erityisiä paikkoja, voit saada niiden suojelusta korvausta. Voit suojella metsäsi määräaikaisesti vähintään 10 vuoden ajan, jonka jälkeen päätät itse kohteen jatkokäytöstä. Voit myös halutessasi tehdä sopimuksen yksityisestä suojelualueesta, jolloin alue säilyy omassa omistuksessasi. Myös kohteen hoidosta voi saada valtiolta korvausta.

Runkohinnoittelu auttaa ennakoimaan myyntituloja
Lue kirjoitus
Milloin on puukaupan aika?
Lue kirjoitus
Kuinka syntyy laadukas harvennusleimikko?
Lue kirjoitus