fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Oletko tuore metsänomistaja? Tervetuloa sankkaan joukkoon: yksityisiä metsänomistajia on Suomessa yli 600 000. Keräsimme tähän starttipakettiin hyödyllistä tietoa sinulle, jolle metsänomistus on vielä uusi asia tai haluat verestää tietojasi.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Metsänomistajan ensimmäinen tehtävä on hankkia osaava ja luotettava kumppani, jonka avulla metsäomaisuudesta pidetään huolta. Paikallinen metsäasiantuntija on hyvä valinta, ja paikalliset metsätyön ammattilaiset tekevät hakkuut ja hoitotyöt.

Opiskele perusasiat

Metsänomistajan kannattaa tuntea metsänhoidon perustoimenpiteet. Jos et tiedä, missä kohdassa sykliä metsäsi on, niin metsäasiantuntija tietää. Hän osaa neuvoa metsällesi juuri sopivat toimenpiteet oikeaan aikaan.

Metsän kiertokulku:

  • Uuden metsän perustaminen; maanmuokkaus, istutus tai kylvö tai luontainen uudistaminen
  • Varhaisperkaus; vesakko pois haittaamasta istutettujen puiden kasvua
  • Taimikonhoito, jossa harvennetaan ylitiheyttä
  • Ensiharvennushakkuu; joka tuo jo puukauppatuloa
  • Toinen harvennushakkuu
  • Päätehakkuu eli aloitetaan alusta – ja rahat tilille

Jännittävä ensimmäinen puukauppa

Ensimmäinen puukauppa on usein muhkea, jopa kymmenien tuhansien eurojen arvoinen. Kun puun myyminen tulee ajankohtaiseksi, metsänomistaja joutuu perehtymään uusiin asioihin. Tällöin avuksi kannattaa ottaa metsäasiantuntija ja varata kunnolla aikaa keskeisten asioiden käsittelyyn.

Puukauppa sisältää

– Suunnittelun
– Mittaukset
– Hakkuutyön
– Työnjohdon

Puukaupassa puunostaja maksaa korjuu- ja kuljetuskulut. Tulosta maksetaan pääomavero, puunostaja tekee verottajalle ennakonpidätyksen.

Ota metsäsi haltuun

Tutustu metsääsi kaikessa rauhassa. Jos mahdollista, niin ota edellinen metsänomistaja kierroksille mukaan. Näin ymmärrät metsäsi historian.

Stora Enson kaikille metsänomistajille maksuton eMetsä-verkkopalvelusta näet yhdellä silmäyksellä paljon tietoa metsistäsi. Avoimeen metsävaratietoon perustuva eMetsän Metsäsuunnitelma ehdottaa toimenpiteitä oman metsäsi hyväksi. Palvelun kautta voit myös pyytää tarjouksen puukaupasta tai metsänhoitopalveluista ja seuraat omien puukauppa- ja metsänhoitosopimusten edistymistä. Myös metsäverokirjanpito on tehty helpoksi!

New call-to-action

Metsä merkitsee eri asioita

Jokainen määrittelee itse, mitä haluaa metsältään. Joku painottaa taloudellista tulosta; toinen monimuotoisuutta ja virkistystä. Upea maisema voi myös olla sellainen arvo, josta haluaa pitää kiinni. Sinä päätät!

Diversiteetti kunniaan!

Metsäomistajana olet biodiversiteetin vaalija ja vartija. Monimuotoisuus on oleellinen osa metsäomaisuuden hoitoa ja kestävää metsänhoitoa. Erilaiset toimenpiteet taimikonhoidosta hakkuisiin varmistavat metsän elinvoiman nyt ja tulevaisuudessa.

Puhutko puuta?
Metsäterminologia voi kuulostaa merkilliseltä. Uusi metsänomistaja joutuu vääjäämättä tutustumaan uusiin käsitteisiin.

Metsäsertifikaatti kertoo vastuullisuudesta

Lähes kaikki suomalaiset metsänomistajat ovat liittyneet metsäsertifikaattijärjestelmään, jolla he osoittavat hoitavansa metsäänsä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Sertifikaatilla varmistat, että puullesi on kysyntää.

Jos metsäsi ei ole sertifioitua, tutustu niiden kriteereihin yhdessä metsäasiantuntijan kanssa. Tämän jälkeen voit liittyä PEFC- tai FSC-sertifikaattijärjestelmään. Sertifioidulle puulle on hyvä kysyntä, sillä lopputuotteita valmistavien tehtaiden asiakkaat vaativat kestävän kehityksen puuraaka-ainetta.

Verokarhu asuu metsässä

Metsäomistajan tulee tuntea metsäverotuksesta perusasiat, kuten arvonlisäveron määräytyminen. Suomalainen metsäverotus palkitsee hyvän metsänhoidon sekä aktiivisuuden. Esimerkiksi metsähoidon kulut saa kirjata verovähennyksinä.

Stora Enson eMetsän veropalvelu hoitaa puolestasi veroilmoituksen täyttämisen lähes kokonaan. Tällöin riittää, että hallitset perusasiat, ja lomakesavotta jää väliin.

Pitääkö minun maksaa arvonlisävero…

Arvonlisäverollista toimintaa harjoittavan metsänomistajan on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Alkutuottajana arvonlisäverolliseksi hakeutumista ei kuitenkaan ole pakko tehdä, jos liikevaihto jää tilikauden (12 kk) aikana alle 15 000 euron.

…ja vielä vapaaehtoisesti?

Vapaaehtoinen hakeutuminen arvonlisäverovelvollisten rekisteriin on perusteltua, koska metsätalouteen liittyy usein arvonlisäverollisia menoja. Arvonlisäverotuksen ulkopuolella toimimisesta on etua vain silloin, kun metsätalouden ostoja on vähän.

Puukaupassa sovelletaan yleistä 24 prosentin arvonlisäverokantaa. Puun ostaja maksaa myyntihinnan lisäksi 24 prosentin arvonlisäveron.

Verkostoidu ja pidä korvat auki

Uutena metsänomistajana liityt suomalaisten metsänomistajien verkostoon, jossa voit vaihtaa mielipiteitä ja saada vinkkejä. Eri verkostoja löydät messuilta, tapahtumista ja internetistä. Yhteydenpito eri metsäammattilaisiin pitää sinut ajan tasalla.

Lataa uuden metsänomistajan opas

Uuden metsänomistajan oppaasta näet selkeät askelmerkit metsänomistamisen alkutaipaleelle. Suomessa on yli 700 000 metsänomistajaa, jotka omistavat metsää yksin tai perheensä kautta.

Metsän kasvatusta koskevat päätökset kantavat sukupolvien yli, joten uuden metsänomistajan on tärkeää ymmärtää erilaisten toimenpiteiden merkitys omalle metsälleen.

Lataa opas

Stora Enson palvelut metsänomistajalle:

  • Henkilökohtainen metsäasiantuntija, oman metsätilan sijaintikunnalla neuvoo ja opastaa metsäasioissa veloituksetta
  • Asiakasohjelman edut käytössä heti, ei vaadi erillistä sopimista, vaan jo ensimmäisen kaupan yhteydessä omistaja liittyy automaattisesti ohjelman etujen piiriin
  • Avaimet käteen -puukauppaa ja metsänhoitoa (kartoitus, suunnittelu, mittaus, hakkuu- ja hoitotyöt ja työnjohto, korjuukulut hoitaa yhtiö, rahatilitykset, verojen pidätys, oheispalvelut)
  • Vaativat neuvontapalvelut kuten sukupolvenvaihdokset, tila-arviot, verosuunnittelu, omistusoikeuksien järjestelyt (esim. kuolinpesän purku)

Stora Enso Metsä kasvattaa kotimaisen energiapuun hankintaansa 

keyboard_arrow_rightLue kirjoitus

Metsänomistajien ja metsäasiantuntijan 40-vuotinen yhteistyö

keyboard_arrow_rightLue kirjoitus