eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Puukauppasopimuksien ja metsänhoitopalveluiden ostosopimuksen voi jatkossa allekirjoittaa näppärästi eMetsä-palvelussa tai älypuhelimeen ladattavassa eMetsä Mobiili -sovelluksessa.

Stora Enson eMetsä-verkkopalvelu ja sen älypuhelinversio eMetsä Mobiili täydentyvät sähköisellä allekirjoituspalvelulla. Sen avulla metsänomistaja voi hyväksyä Stora Enson kanssa tehdyt puukauppasopimukset ja metsänhoitopalveluiden ostosopimukset ajasta ja paikasta riippumatta.

Stora Enson kehityspäällikkö Jussi Köllin mukaan sopimusten sähköinen allekirjoittaminen on onnistunut aiemminkin erillisellä sovelluksella.

– Keskitämme sähköiset palvelut Stora Enson eMetsä -järjestelmään, jolloin metsänomistajan kaikki metsäasiat löytyvät samasta paikasta, helposti ja tietoturvallisesti, Kölli sanoo.

Vahva tunnistautuminen takaa tietoturvan

Kölli painottaa, että nyt tapahtuva muutos koskee vain sopimuksen allekirjoittamista. Sopimusneuvottelut käydään kuten ennenkin. Useimmat metsänomistajat haluavat tutustua sopimukseen rauhassa, itselleen sopivimpana ajankohtana. Halutessaan metsänomistaja voi kuitenkin sopia metsäasiantuntijan kanssa lähi- tai etätapaamisen sopimuksen läpikäyntiä varten. Sopimus voidaan myös allekirjoittaa perinteiseen tapaan, jos metsänomistaja niin toivoo.

Saatuaan tiedon sopimuksen saapumisesta metsänomistaja kirjautuu eMetsään tai eMetsä Mobiiliin, tutustuu yhtenä dokumenttina toimitettuun sopimuskokonaisuuteen ja hyväksyy sopimuksen pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla.

Sopimuksen valmistelu, allekirjoit­taminen sekä arkistointi tapahtuvat yhdessä järjestelmässä

Allekirjoitettu asiakirja tallentuu automaattisesti eMetsän sähköiseen arkistoon, josta se on aina helposti löydettävissä.

– Sopimuksen valmistelu, allekirjoit­taminen sekä arkistointi tapahtuvat yhdessä järjestelmässä ja tietojen lukeminen sekä allekirjoittaminen edellyttävät aina vahvaa tunnistautumista.

Tämä tekee palvelun käytöstä tietoturvallista ja vaivatonta.

– Sähköinen allekirjoittaminen helpottaa metsänomistajan arkea, sillä erillisiä salasanoja ei tarvitse muistaa, eikä sopimuksia tarvitse jatkossa säilöä mapissa tai tallentaa tietokoneen kovalevylle, Kölli summaa.

Myös yhtymille ja kuolinpesille

Yhtymien ja kuolinpesien osakkaat näkevät palveluun kirjauduttuaan, ketkä osakkaista ovat hyväksynnän jo tehneet. Yksittäinen osakas voi allekirjoittaa sopimukset myös yleisellä Signicat-palvelulla, jolloin eMetsään ei tarvitse rekisteröityä.

Näin se toimii

  1. Ilmoitus sopimuksesta

Metsäasiantuntija valmistelee ja tallentaa sopimuksen metsäjärjestelmään. Asiakas saa sähköposti- tai tekstiviestin, kun sopimus on luettavissa eMetsässä.

2. Kirjautuminen eMetsään tai eMetsä Mobiiliin

Asiakas kirjautuu emetsa.fi-palveluun turvallisesti pankkitunnuksellaan tai mobiilivarmenteellaan. Ilmoitus sopimuksesta näkyy etusivulla: ”Uusi asiakirja allekirjoitettavana”.

3. Tutustuminen sopimukseen

Metsänomistaja lukee sopimuksen tietokoneen tai mobiililaitteen näytöltä tai tulostettuna. Mukana ovat myös kartat ja liitteet.

4. Sopimuksen hyväksyminen

Asiakas allekirjoittaa sopimuksen klikkaamalla Allekirjoita asiakirja -painiketta ja tunnistautuu uudelleen henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla/mobiilivarmenteella. Allekirjoituksen onnistuessa näytölle tulee viesti: ”Olet hyväksynyt sopimuksen”. Jos sopimuksessa on puutteita tai virheitä, sen voi peruuttaa Poistu-painikkeella. Tällöin on hyvä olla yhteydessä myös metsäasiantuntijaan. Kaikki eMetsän viestit-osiossa käydyt keskustelut säilyvät tallessa.

5. Sopimus tallentuu arkistoon

Allekirjoitettu asiakirja tallentuu automaattisesti asiakkaan eMetsän sähköiseen arkistoon.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 1/2022

Teksti: Tuomas I. Lehtonen

Kuva: Adobe Stock

Uuden metsänomistajan starttipaketti
Lue kirjoitus
eMetsä-sovellus mullistaa metsäasioiden hoidon
Lue kirjoitus