fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Metsäkoneen kuljettaja Aki Reittu toteutti unelmansa ja osallistui Big Brother -tv-ohjelmaan. Eräänlainen metsäkonekin seurasi miestä neljän seinän sisään.

Lieksasta Big Brotheriin

Viime syksynä toteutin pitkäaikaisen unelmani ja osallistuin Big Brother -tositelevisio-ohjelmaan. Kuvaukset olivat minulle jonkinmoinen haaste, sillä olen elänyt koko ikäni metsän keskellä Lieksassa. Olen tehnyt aina urakalla töitä, mutta samalla olen saanut nauttia luonnon rauhasta. Yhtäkkiä vietinkin kolme kuukautta neljän seinän sisällä muiden BB-talon asukkaiden seurassa.

TV-kokemus vei minut kauas normaalista arjestani. Harvesterikuskin työssä tai metsästys- ja kalastusharrastuksen parissa ei kameroiden linsseihin törmää.

BB-taloon rahdattiin yllätyksenä ”jontikan” simulaattori

Kaipuutani normaaliin arkeen helpotti BB-taloon yllätyksenä rahdattu ”jontikan” (John Deere) simulaattori. Pääsin heiluttamaan joystickiä ja näyttämään muille kilpailijoille, mistä työssäni on kyse. Kyllähän puiden kaatamisesta muutkin innostuivat, kun pääsivät kokeilemaan.

Kiinnostus metsäkoneisiin

Metsäkoneet ja traktorit ovat kiinnostaneet minua pienestä pitäen. Lähdin metsä- ja peltotöihin heti, kun ikä antoi myöten. 12–13-vuotiaana ajelin moottorisaha pyörän tarakalla metsälle polttopuita tekemään. Traktorikortin suoritin 15-kesäisenä ja pääsin heti naapuritilalle heinäpaaleja käärimään ja kuljettamaan.

Metsätraktorin ohjaimiin pääsin ensi kerran armeijan jälkeen. Traktoriin tottuneena pääsin ajokoneen kanssa helposti sinuiksi. Paljon hankalampaa oli siirtyä vuosia myöhemmin harvesterin ohjaimiin. Siinä on niin paljon enemmän toimintoja.

12–13-vuotiaana ajelin moottorisaha pyörän tarakalla metsälle polttopuita tekemään

Harvesteria pääsin kokeilemaan aluksi itsenäisesti. Minulle tarjoutui kuitenkin mahdollisuus suorittaa metsäalan perustutkinto työn ohessa. Riveria-ammattikoulun opettaja kävi ohjaamassa minua metsällä, ja koululla jouduin pistäytymään vuoden kestäneiden opintojen aikana harvakseltaan.

8 vuotta harvesterin ohjaimissa

Nyt minulla on takana kaikkiaan kahdeksan vuotta metsäkoneenkuljettajana. Välillä olen pistäytynyt tekemässä peltohommia ja ajamassa rekalla betonielementtitoimituksia. Rekkakuskin hommat tuovat arkeen mukavaa vaihtelua, mutta paremmin minä viihdyn harvesterin ohjaimissa metsällä. Tässä työssä kiehtoo luonto, oma vapaus ja mahdollisuus nähdä työnsä jäljen.

Autolla pääsen kyllä tässäkin hommassa liikkumaan, sillä työkohteeni voivat sijaita 70–80 kilometrin päässä kotoa. Vuosittain Mitsubishi L200 -pickupin mittariin rapsahtaa helposti yli 30 000 kilometriä.

Työkone on metsäkoneenkuljettajalle kuin toinen koti, sillä ohjaamossa tulee istuttua 9–10-tuntisia päiviä.

Työkone on metsäkoneenkuljettajalle kuin toinen koti, sillä ohjaamossa tulee istuttua 9–10-tuntisia päiviä. Ohjaamon mukavuus ja hyvä varustelutaso on tärkeä juttu, sillä tila toimii sekä työpisteenä että taukohuoneena. Siellä hörpitään kahvit ja nautitaan lounaat. Itse olen vahvasti Jontikan miehiä. Ne ovat viimeisen päälle ergonomisia, ohjaamoltaan hiljaisia ja kuskiystävällisiä koneita. Omassa työkoneessani on muun muassa harvesteripään ohjausta helpottava kärkiohjaus.

Big Brotherissa puhuin paljon suomalaisen metsänhoidon kestävyydestä ja metsäalan ammattilaisten huippuosaamisesta. Uskon ja toivon, että pystyin lisäämään muiden BB-asukkaiden tietoisuutta metsäalasta. Itse opin Big Brotherissa arvostamaan enemmän vapaa-aikaa ja pääsin unelmoimaan matkustelusta. Kun välillä malttaa lomailla ja käyttää viikonloput huilaamiseen, saa hakkuuhommiinkin aivan uutta virtaa.

27-vuotias lieksalainen Aki Reittu työskentelee motokuskina Metsäkuljetus Kärki Oy:ssä ja tekee hakkuutöitä mm. Stora Enson sekä Metsähallituksen kohteissa. Aki sijoittui Nelosen Big Brother -tositelevisiosarjassa toiseksi.

 

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 1/2022

Kuva: Mitja Piipponen

Mäyrä – rosvon näköinen luolaeläin

keyboard_arrow_rightLue kirjoitus

Puupohjaista hiiltä sähköautojen akkuihin

keyboard_arrow_rightLue kirjoitus

Puunkorjuun laatu on monen asian summa

keyboard_arrow_rightLue kirjoitus