fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right
9.11.2021

Stora Enson uusiutuvien tuotteiden tarina alkaa metsästä – samoin turvallisuusajattelun. Erityisesti korjuutyömailla ja puukuljetuksissa turvallisuus on etusijalla kaikessa tekemisessä. Ennen kuin yhtäkään puuta on sahattu tai kuljetettu metsästä tehtaalle, turvallisuutta on mietitty jo moneen otteeseen.

Stora Enso viettää maailmanlaajuista turvallisuusviikkoa 8.–12.11.2021 ja se näkyy paitsi tehtailla ja toimistoissa, myös yhtiön metsätyömailla ympäri Suomen. Stora Enson turvallisuusviikon teemana on ”Turvallisuus alkaa minusta”.

”Teemaviikolla tuomme turvallisuutta esille monella eri foorumilla. Stora Enson henkilöstöä osallistuu turvallisen ajon koulutukseen, järjestämme paikallisten sopimusyrittäjien kanssa turvallisuuskeskusteluita korjuu- ja metsänhoitotyömailla, ja tehtaiden puuterminaaleissa puolestaan jututamme puutavara-autojen kuljettajia liikenneturvallisuudesta ja henkilösuojainten merkityksestä. Turvallisuus koostuu pienistä arkisista teoista, joissa meidän jokaisen pitää kantaa kortemme kekoon”, sanoo Stora Enso Metsän turvallisuuspäällikkö Kari Kellokoski.

Metsätyömailla ja liikenteessä turvallisuuden merkitys korostuu, koska työskennellessä kohdataan muita liikkujia. Metsänomistajien kanssa keskustellessaan Stora Enson metsäasiantuntijat kertovat, miten oman metsän korjuutyömaalla vieraillaan turvallisesti. Stora Enso työskentelee vuosittain tuhansissa metsäkohteissa eri puolilla Suomea.

Kolme turvallisuuden tärkeää vaihetta metsätyömailla

1. Ensimmäiseksi työmaan turvallisuutta suunnittelee puun ostaja eli Stora Enson metsäasiantuntija. Puunostotarjousta metsänomistajalle tehdessään metsäasiantuntija katsoo maastossa ja kartalta, mistä on parhaat ja turvallisimmat kulkuyhteydet, mihin puukasat saadaan varastoitua, pääseekö rekka turvallisesti hakemaan puita ja miten muita liikkujia varoitetaan työmaasta.

2. Korjuun käynnistyttyä metsäkoneenkuljettajalla on monia asioita huomioitavana. Missä kulkevat sähkölinjat, onko metsässä jyrkänteitä, kulkeeko lähistöllä lenkkipolkuja. Kuljettaja asettaa tien varteen turvallisuustaulun, johon on koottu työmaan tärkeimmät turvallisuusohjeet. Siinä muistutetaan mm. näkyvyydestä ja etäisyydestä työskenteleviin koneisiin. Suurista koneista näkyvyys on usein rajallinen, minkä vuoksi työmaalla ei saa vierailla ilmoittamatta siitä koneen kuljettajalle. Kuljettajan puhelinnumero löytyy turvataulusta.

3. Puukuljetuksissa korostuu liikenneturvallisuus ja ison ajoneuvon huomioiminen osana muuta liikennettä. Puiden lastaamiseen sopiva paikka tien varrelta on mietitty jo puukauppaa tehdessä, mutta lastaustilanteeseen vaikuttavat myös pimeys, talviolosuhteet sekä muu liikenne. Liukkailla jarrutusmatkat pitenevät ja liikkeellelähdöt hidastuvat. Kuljettajan tavoitteena on toimia sujuvasti ja luonnollisena osana muuta liikennettä.

Stora Enso viettää maailmanlaajuista turvallisuusviikkoa ja se näkyy muun muassa monilla korjuutyömailla ympäri Suomea.
Stora Enso, Tornator ja WWF paransivat metsäpurojen monimuotoisuutta liki 90 vapaaehtoisen voimin vuonna 2023
Lue kirjoitus
Stora Enso, Tornator ja WWF ennallistavat virtavesiä yhteistyössä jo kolmatta kesää
Lue kirjoitus
Stora Enso rekrytoi 14 metsäasiantuntijaa ja perustaa kaksi uutta toimipistettä
Lue kirjoitus