eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Nyt on oikea aika sopia kesän puukaupat ja metsänhoitotyöt. Hyödynnä hintatakuu – etu voimassa 31.5.2023 saakka! Katso lisätietoja keyboard_arrow_right
30.11.2022

Stora Enso aloittaa puun uittamisen Imatran tehtaille. Uitto on tehokas keino pienentää yhtiön hiilijalanjälkeä puukuljetuksissa. Samalla Stora Enso luo edellytyksiä kotimaan kasvavaa puunhankintaa varten.

Tiedote: 30.11.2022

Uitto on perinteinen tapa kuljettaa puuta pidemmillä matkoilla Itä-Suomen järvimaisemissa. Stora Enso uitti aiemmin puuta vuoteen 2009 asti, mutta sen jälkeen yhtiön uittotoiminta on ollut tauolla ja kesäkaudella puuta on kuljetettu vesitse proomuilla. Nyt Stora Enson suunnitelmissa on aloittaa puun uitto uudelleen. Uitettavan puun määränpää on Imatran tehtailla, jossa valmistetaan erilaisia kartonkilaatuja Suomen ja maailman markkinoille.

”Uitto on tervetullut lisä Stora Enson puukuljetuksiin. Kun verrataan eri kuljetusmuotojen päästöjä ja hiilijalanjälkeä, uiton tuomat hyödyt ovat ylivertaiset. Tutkimusten mukaan uittaminen vähentää kuljetuksen hiilidioksidipäästöjä jopa 75 prosenttia verrattuna rautatie- ja aluskuljetuksiin”, sanoo Stora Enson Suomen puunhankinnan operaatiojohtaja Lauri Kuusisto.

Stora Enso on koko yhtiön laajuisissa vastuullisuustavoitteissaan sitoutunut puolittamaan toiminnastaan syntyvät kasvihuonekaasupäästönsä vuoteen 2030 mennessä. Näihin lukuihin sisältyvät myös puukuljetuksista aiheutuneet päästöt.

Uitolla on muitakin positiivisia vaikutuksia ympäristölle. Vedessä kelluva puu parantaa vettä suodattavien pieneliöiden elinmahdollisuuksia. Periaate on sama kuin tehtaiden biologisissa vedenpuhdistamoissa.

”Lisäksi puun uittaminen pienentää potentiaalisten hyönteistuhojen riskiä. Kuivalla maalla havupuupino voi edesauttaa esimerkiksi kaarnakuoriaisten leviämistä, mutta vedessä varastoitavan puutavaran osalta ei vastaavaa riskiä ole”, Lauri Kuusisto kertoo.

Kotimaan puunhankinnan kasvaessa Stora Enson tavoitteena on myös ratkaista uiton avulla logistisia pullonkauloja, kun kuljetusvaihtoehtoja on jatkossa enemmän. Uittamisen ohella Stora Enso kuljettaa puuta junilla, puutavara-autoilla ja aluksilla.

Stora Enson tavoitteena on kuljettaa puuta nippu-uittona Iisalmen ja Nurmeksen suunnilta kohti Imatraa. Uiton käynnistäminen vahvistaa puun kysyntää yksityismetsänomistajien metsissä Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Uiton aloittamisen aikataulu tarkentuu suunnittelun edetessä.

Stora Enso, Tornator ja WWF yhteistyöhön metsäpurojen puolesta
Lue kirjoitus
Stora Enso Metsä ja Lapin AMK yhteistyössä kehittämään vastuullisen metsäteollisuuden ratkaisuja
Lue kirjoitus
Stora Enson Kaustisen toimipiste avattiin
Lue kirjoitus