eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
28.6.2023

Stora Enso on aloittanut puun uiton uudelleen 14 vuoden tauon jälkeen. Yhtiö kuljettaa puuta nippu-uittona Iisalmen ja Nurmeksen suunnilta Imatran tehtaille, missä valmistetaan erilaisia kartonkilaatuja Suomen ja maailman markkinoille. Uittamisen ohella Stora Enso kuljettaa puuta junilla, puutavara-autoilla ja aluksilla.

Aiemmin Stora Enso uitti puuta vuoteen 2009 asti, mutta sen jälkeen yhtiön uittotoiminta on ollut tauolla ja kesäkaudella puuta on kuljetettu vesitse proomuilla. Nyt uudelleenkäynnistynyt uitto on paitsi tehokas keino pienentää yhtiön hiilijalanjälkeä puukuljetuksissa, se myös vahvistaa puun kysyntää yksityismetsänomistajien metsissä Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.Samalla Stora Enso luo edellytyksiä kotimaan kasvavaa puunhankintaa varten, kun kuljetusvaihtoehtoja on enemmän.

”Uitto on tervetullut lisä Stora Enson puukuljetuksiin. Kun verrataan eri kuljetusmuotojen päästöjä ja hiilijalanjälkeä, uiton tuomat hyödyt ovat ylivertaiset. Tutkimusten mukaan uittaminen vähentää kuljetuksen hiilidioksidipäästöjä jopa 75 prosenttia verrattuna rautatie- ja aluskuljetuksiin”, sanoo metsäjohtaja Janne Partanen Stora Enson Suomen puunhankinnasta.

Nipun pudotus
Kuitupuunippuja laskettiin veteen Iisalmen Peltosalmen laskupaikalla keskiviikkona 28. kesäkuuta.

Stora Enso on koko yhtiön laajuisissa vastuullisuustavoitteissaan sitoutunut puolittamaan toiminnastaan syntyvät kasvihuonekaasupäästönsä vuoteen 2030 mennessä. Näihin lukuihin sisältyvät myös puukuljetuksista aiheutuneet päästöt.

Uitolla on muitakin positiivisia vaikutuksia ympäristölle. Vedessä oleva puu tarjoaa kasvualustan pieneliöstölle, joka suodattaa vettä samaan tapaan kuin tehtaiden biologisissa vedenpuhdistamoissa. Puun uittaminen pienentää myös potentiaalisten hyönteistuhojen riskiä. Kuivalla maalla havupuupino voi edesauttaa esimerkiksi kaarnakuoriaisten leviämistä, mutta vedessä varastoitavan puutavaran osalta vastaavaa riskiä ei ole.

Stora Enso ottaa käyttöön uuden menetelmän, jolla turvataan lintujen pesintää
Lue kirjoitus
Historiaa: Metsäomaisuuden kasvattaminen vastasi puunhankinnan haasteisiin 1890-luvulla
Lue kirjoitus
Stora Enson Kaustisen toimipiste avattiin
Lue kirjoitus