
Me metsäammattilaiset puhumme metsänomistajille usein metsänhoidon tärkeydestä ja metsänhoitotöiden oikea-aikaisuudesta. Mutta miksi oikea-aikaisuus on tärkeää?
Heti alkajaisiksi on hyvä ymmärtää metsänhoitotyöt investointeina: niillä tavoitellaan nopeampaa puuston kasvua ja laatua. Samalla turvataan metsään aiemmin tehtyjen töiden onnistuminen. Taimikoiden varhaisperkaus ja taimikonhoito ovat käytännössä jatkumoa muun muassa päätehakkuun jälkeen tehdylle taimenistutukselle.
Metsänkasvatuksen taloudellinen tuotto ratkaistaan metsän kiertoajan ensimmäisinä vuosina: maanmuokkauksessa, taimien istutuksessa, varhaisperkauksessa ja taimikon raivaussahatöissä. Jos näissä epäonnistutaan tai ne jätetään tekemättä, syntynyt vahinko kulkee metsän mukana taloudellisena tappiona kymmenien vuosien päähän.
Muista siis pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus kaikissa metsänhoitotöissä.
Taimikonhoidolla on monia erittäin myönteisiä seurauksia
- Kun puut pääsevät kasvamaan ilman häiriötekijöitä, kasvu nopeutuu ja metsän kiertoaika lyhenee, minkä ansiosta metsänomistajan taloudellinen tuotto paranee.
- Taimikonhoidon ansiosta metsässä on tulevaisuudessa parempilaatuisia tukkeja, joista valmistetut tuotteet – esimerkiksi puukerrostalot – toimivat pitkäaikaisina hiilivarastoina. Oikea-aikainen metsänhoito tuottaa siis arvoa sekä metsänomistajalle että ilmastolle.
- Onnistuneilla ja oikein ajoitetuilla metsänhoitotöillä ensiharvennuksistakin saadaan kannattavampia.
- Oikein ajoitettu taimikonhoito, kuten vesakoiden raivaus, tarkoittaa metsänuudistuksessa sijoitetulle pääomalle kymmenen prosentin tuoton. Metsänuudistuskustannuksia ovat mm. maanmuokkaus- ja istutuskulut.
- Puiden laatu ja terveys paranevat.
- Taimikonhoidon avulla kasvu kohdentuu haluttuihin puuyksilöihin. Kannattaa kasvattaa mieluummin tukkipuita kuin pusikoita.
- Varhaisperkauksen ja taimikonhoidon siirtäminen tulevaisuuteen on kallista. Taimikonhoidon kustannukset nousevat kuusikoiden varhaisperkausvaiheessa 10−15 prosenttia vuodessa. Myöhemmässä taimikonhoidossa kustannusten nousu on 5−10 prosenttia vuodessa.
Alkuvuosi onkin erinomaista aikaa katsastaa oman metsän metsänhoitotarpeet. Stora Enson metsäasiantuntijat auttavat ja neuvovat metsänomistajaa.
Jos haluat, hoidamme taimikot kuntoon ammattitaitoisten yrittäjiemme avulla. Samalla hoidamme metsänomistajan puolesta hoitotöihin saatavilla olevien metsänhoitotukien haun, helposti ja ammattitaitoisesti.
Lue lisää palveluistamme metsänomistajalle