
Mahtavat korjuukelit jatkuvat koko maassa. Tänä vuonna saamme nauttia hienosta talvesta. Puu liikkuu pakkaskelien ansiosta metsästä tehtaille ja näin myös talvileimikoiden korjuu onnistuu hyvin.
Puukauppa on lähtenyt hyvin liikkeelle – kiitokset metsänomistajille!
Tammikuu on jo takanapäin vuoden 2021 osalta. Puumarkkinoilla mennyt tammikuu oli kohtuullinen puukauppakuukausi. Esimerkiksi tänä vuonna viikolla 4 Metsäteollisuus ry:n jäsenten puun ostot yksityismetsistä olivat noin 747 000 kuutiota. Vuonna 2020 vastaava määrä viikolla 4 oli noin 508 000 kuutiota ja vuonna 2019 taas 892 000 kuutiota. Haluan kiittää hyvin alkaneesta puukauppavuodesta Teitä, arvoisat metsänomistajat, sekä kaikkia Stora Enson metsäasiantuntijoita ympäri Suomen.
Puun kysyntä jatkuu hyvänä. Ostamme kaikkia puutavaralajeja niin pysty- kuin hankintakaupallakin. Ostoslistamme kärjessä ovat sulanmaan aikana korjattavat harvennus- ja uudistushakkuuleimikot. Hankintapuiden osalta kannattaa aina varmistaa kysyntätilanne paikalliselta metsäasiantuntijalta. Myös hankintasopimus kannattaa aina laatia ennen savottaan lähtöä yhdessä Stora Enson metsäasiantuntijan kanssa. Ota siis yhteyttä, vaikka heti!
”Yhtenä eMetsän osana on metsäveropalvelu, josta olemme saaneet erittäin paljon kiitosta metsänomistajilta”
Metsäverotuksen loppukiri – eMetsästä apua metsäverotuksen koukeroihin
Metsäverotus on ajankohtaista vielä näin helmikuussa. eMetsä-palvelumme auttaa metsänomistajaa kaikissa metsäomaisuuden hallintaan liittyvissä asioissa. Yhtenä eMetsän osana on metsäveropalvelu, josta olemme saaneet erittäin paljon kiitosta metsänomistajilta. eMetsän helppokäyttöisyys on koettu metsänomistajien piirissä hyvänä ja näin on myös eMetsän veropalvelun osalta. Myös eMetsän mobiilin toiminnallisuudet esimerkiksi tositteiden tallentamisessa on tervetullut ratkaisu. Oletko jo eMetsän käyttäjä? Ota eMetsä ja eMetsä Mobiili helposti käyttöösi osoitteessa emetsa.fi
Toimi vastuullisesti – sovi kevään metsänhoitotöistä jo nyt
Kuten olen jo usein todennut puumarkkinakatsauksissani, metsänhoito on aina ajankohtaista. Metsä kasvaa Suomessa vuosittain yli 100 miljoonaa kuutiota. Myös sinun metsäsi on tuossa kasvussa mukana. Jotta metsän kasvu jatkuu tasaisena läpi metsikön kiertoajan, tulee sitä myös hoitaa. Erityisen tärkeää on nuoren metsän hoito eli ne toimenpiteet, joita metsä vaatii kasvaakseen juuri uudistamisen jälkeen. Tällaisia työvaiheita ovat esimerkiksi heiniminen, taimikon varhaisperkaus ja taimikon harvennus. Taimikon varhaisperkauksessa varmistetaan uudistettujen taimien kasvuun lähtö. Taimikon harvennuksessa taas varttunut taimikko harvennetaan tiheyteen, jossa se seuraavan kerran kohtaa metsänkäsittelyssä ensiharvennuksen.
Kannattavan metsätalouden perusedellytys onkin se, että eri metsänhoitotyöt tehdään oikea-aikaisesti. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan voit tilata työt myös Stora Enson metsäasiantuntijalta. Kevään metsäpalvelutöistä kannattaa keskustella jo nyt oman metsäasiantuntijan kanssa. Näin varmistat, että työt ehtivät vielä kevään ja alkukesän toteutuksiin. Samalla myös selviävät mahdollisuudet Kemera-tukiin, niistä metsäasiantuntijamme kertovat myös mielellään lisää.
”Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan voit tilata työt myös Stora Enson metsäasiantuntijalta”
Metsänhoidossa on myös tärkeää ottaa huomioon metsän monimuotoisuus. Nuoren metsän alkutaipaleella metsänhoitotoimenpiteiden yhteydessä voidaan perustaa mm. riistatiheikköjä, jotka antavat suojaa niin riistalle kuin linnuille ja hyönteisillekin. Riistatiheikköjen perustamisessa kannattaa vaali lehtipuita ja myös kerroksellisuutta puuston latvuston osalta. Toki näitä asioita on hyvä huomioida jo hakkuissakin ennen metsän uudistamista. Vastuullisuutta ovat ne pienetkin teot eri metsänkäsittelyvaiheiden yhteydessä, eivätkä ne vaadi juuri ponnisteluja metsänomistajalta.
Hyvää helmikuuta metsänomistajat!
Sami Honkanen
ostojohtaja
Stora Enso Metsä