fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Sovi puukaupat 15.4.-31.5.2024 välisenä aikana ja saat 1 000 €:n edun metsänhoitopalveluihin. Tutustu kampanjaan ja tee kevään paras puukauppadiili! keyboard_arrow_right

Puukaupan yksikköhinnat ilmoitetaan aina ilman arvonlisäveroa ja puukaupan arvonlisäverot maksaa puun ostaja. Metsänomistajan tulee omatoimisesti tilittää arvonlisäverot valtiolle. Mistä oikein on kyse?

Puun ostaja tilittää arvonlisäverovelvolliselle metsänomistajalle puukauppamaksujen yhteydessä myös 24 % verokannan mukaisen arvonlisäveron, joka metsänomistajan on ilmoitettava ja palautettava takaisin valtiolle omatoimisesti, kun arvonlisäverosta on vähennetty menojen ja hankintojen hinnoissa maksettu arvonlisävero. Arvonlisäveron voikin nähdä olevan vain lainassa metsänomistajalla.

Arvonlisävero on vain lainassa metsänomistajalla.

Menettelyn etu on, että kun metsänomistajalla on metsätalouteen liittyviä menoja tai hankintoja, saa hän vähentää näihin menoihin liittyvät arvolisäverot palauttamastaan arvolisäverosummasta. Jos hankinta on tehty sellaisena vuonna, jolloin on ollut myös puukauppatuloja, vähentää metsänomistaja menojen ja hankintojen arvonlisäverot puukaupan arvonlisäveroista.

Mikäli metsänomistajalla ei ole ollut puukauppatuloja verovuonna, palauttaa verohallinto menojen ja hankintojen yhteydessä maksetut arvonlisäverot takaisin metsänomistajalle. Jokaisen metsänomistajan kannattaakin hakeutua lähes poikkeuksetta arvonlisäverovelvolliseksi, ja vuodessa yli 15 000 eurolla puuta myyvien osalta se on pakollista.

Puukaupan arvonlisäverot verotilille helmikuun lopussa

Arvonlisävero pähkinänkuoressa
Apua, perin metsää – mitä nyt?
Lue kirjoitus
Onko yhtymän jäsenillä velvollisuus lunastaa toisen jäsenen osuutta?
Lue kirjoitus
Metsätilan myynti lähiomaiselle
Lue kirjoitus