fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right

Meillä on metsäyhtymä, jossa kolme osakasta ja nyt osakkaista yksi haluaa eroon omasta osuudestaan. Voiko hän pakottaa muut osakkaat lunastamaan hänen osuutensa?

Metsäyhtymässä omaisuus omistetaan yhteisesti määräosuuksin. Omistus kohdistuu siis koko kiinteistöön, eikä osaomistajille kuuluvia alueita ole erotettu maastossa. Vasta kun yhtymä on jaettu osakkaiden kesken, kullakin osakkaalla on oma itsenäinen kiinteistö.

Kysyjän tapauksessa osakkailla ei ole mitään velvollisuutta lunastaa jonkun osakkaan osuutta. Jokainen voi myös myydä osuutensa kenelle haluaa. Yhtymäosuuden myynti ulkopuoliselle on kuitenkin varsin harvinaista ja ostajaa voi olla hankalaa löytää.

Käytännössä yhtymän osakkaaksi saattaisi tulla tuntematon taho, jonka suhtautumista yhteisten asioiden hoitoon on vaikea ennustaa. Yhtymään jäävillä osakkailla on tavallaan riski siitä, että päätöksenteko yhtymässä voi uuden osakkaan myötä vaikeutua.

Jos yksi osakkaista haluaa luopua osuudestaan, eivätkä muut osakkaat halua lunastaa sitä, ratkaisuna voisi olla kyseisen osuuden lohkominen erilliseksi määräalaksi. Eli yhtymäosuutta vastaava alue lohkottaisiin erilleen muusta kiinteistöstä.

Tällöin luopuva osakas saa oman osuutensa erilleen yhtymästä ja hän voi päättää tämän jälkeen omaisuudestaan itsenäisesti ja myydä sen kenelle haluaa. Tällöin kyseisen määräalan ostaja ei myöskään tulisi osakkaaksi metsäyhtymään.

Stora Enson neuvonta-asiantuntijat auttavat yhteisomistusten omistusjärjestelyissä.

Neuvonta-asiantuntijoihimme saat yhteyttä asiakaspalvelun kautta, puh 020 461 478 arkisin 7.30–16.30

eMetsä veroilmoitus – usein kysyttyä
Lue kirjoitus
Apua, perin metsää – mitä nyt?
Lue kirjoitus
Hallintaoikeus voi olla riippakivi
Lue kirjoitus