fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Nyt saat 1 €/m3 lisäedun harvennuspuukaupoille 15.10.2024 asti. Lue lisää edusta keyboard_arrow_right

Harva meistä tulee ajatelleeksi, missä kaikessa puu onkaan mukana. Tavallinen arkipäivä puupohjaisten tuotteiden parissa voisi näyttää vaikkapa tältä.

Heräilet uuteen aamuun modernissa puutalossa. Tutkimukset ovat osoittaneet todeksi sen, minkä moni meistä jo tietääkin: puutalossa on hyvä hengittää, kun luonnon materiaali tasaa sisäilman kosteutta. Elävä pinta miellyttää silmää, ja tutkimusten mukaan puurakennuksessa myös keskittymiskyky ja luovuus lisääntyvät, stressi vähenee ja verenpaine laskee.

Puupohjaiset tuotteet jokapäiväisessä elämässämme ovat oikea ilmastoteko. Uusiutuvana puu kasvaa aina takaisin ja tänä päivänä se voi teknisesti korvata jo lähes kaiken fossiilisen raaka-aineen.

Ei ihme, että puurakentaminen on vahvasti pinnalla kaikkialla maailmassa, vielä kun uudet puuelementit mahdollistavat tehokkaan rakentamisen. Muun hyvän lisäksi puu sitoo hiilidioksidia kasvaessaan ja puurakennus toimii hiilivarastona koko elinkaarensa ajan.

Haparoit yöpöydältä silmälaseja, jotka lopulta löytyvät syksyn uutuuskirjan päältä. Sitä olikin miellyttävä lukea, kun kirjaimet erottuvat selkeinä Anjalan tehtaiden laadukkaalta, sileältä kirjapaperilta.

Silmälasien sangat eivät suinkaan ole muovia, vaan selluloosa-asetaattia. Tämä kaikkein laadukkaimpana pidetty kehysmateriaali on puukuitupohjainen polymeeri. Samaa materiaalia käytetään muun muassa matkapuhelinten LCD-näytöissä ja ruuvimeisseleiden kahvoissa.

Selluloosa, kasvien soluseinien rakennusaine ja maapallon yleisin orgaaninen polymeeri, onkin mielenkiintoinen ainesosa. Uusien teknologioiden ansiosta siitä tehdään nykyään vaikka mitä. Esimerkiksi mikrokuituselluloosaa käytetään elintarvikepakkauksiin, tuoteturvallisiin nestepakkauskartonkeihin ja noutoruokapakkauksiin. Mehu- ja maitotölkkien muovilta näyttävät pinnoitteet tehdään nykyään kierrätettävistä, puupohjaisista materiaaleista.

Aamiaispöydässä kahisee paperi

Aamiaispöydässä puutuotteet ovat vahvasti mukana. Ruokapöydällä kahisee aamun paperilehti, ja kartonkitölkkien lisäksi puuta löytyy munakennoista, suodatinpusseista ja lämpömuovattavasta paperista valmistetuista leikkelepakkauksista.

Lapsen jugurtissakin saattaa olla sakeuttamisaineena nanoselluloosaa. Selluloosananomateriaaleja käytetään laajalti korvaamaan muovia myös pakkauksissa ja erilaisissa komposiittimateriaaleissa. Muovia korvaavasta biokomposiitista voi valmistaa vaikka juustohöylän.

Kylpyhuoneessa edelläkävijä istahtaa puukomposiitista valmistetulle wc-pöntölle, joka näyttää tavalliselta posliinilta ja on käytännössä särkymätön. Suomalaisinnovaation valmistaminen on lähes kokonaan hiilineutraalia. Tulevaisuudessa erilaisia puukomposiitteja voidaan käyttää rakentamisen lisäksi jopa autonosissa.

Pehmopaperit ovat hygieeninen ja ihoystävällinen valinta

Kylpyhuoneessa metsä elää isosti mukana. Puu on pehmopaperin, hygieniatuotteiden, kosmetiikan ja puukomposiitista valmistetun särkymättömän wc-istuimen raaka-aine.

Pehmopapereita kuluu keittiössä ja kylpyhuoneessa, mutta tiesitkö, että myös hammastahnassa on selluloosaa, tarkemmin sanottuna karboksimetyyliselluloosaa? Se takaa, että hammastahna on harjaan laitettaessa jähmeää, mutta harjatessa se levittyy ja vaahtoutuu hampaiden pinnalle. Samaa ainetta käytetään haluttujen ominaisuuksien saavuttamiseksi myös ketsupissa ja sinapissa sekä sadoissa muissa arkisissa käyttökohteissa. Hammastahnatuubikin voi tänä päivänä olla tehty kartonkipohjaisesta materiaalista.

Myös kosmetiikassa käytetään puupohjaisia raaka-aineita. Esimerkiksi sellunkeiton yhteydessä saatavaa mäntyöljyä jatkojalostetaan tisleeksi, jota käytetään maalien ja lakkojen lisäksi myös hajuvesissä. Mäntyöljystä saadaan myös tärpättiä, tai toisen sukupolven etanolia fossiilista bensiiniä korvaamaan.

Pukeudu puuhun – vaatteet viskoosista

Vaatteita pukiessasi pukeudut ehkä viskoosiin, selluloosasta tehty muuntokuitu sekin, jonka tyypilliset raaka-aineet ovat koivu ja kuusi. Tekstiilinvalmistuksen seuraava aste on sellun käsittely erittäin pieneksi, mikrofibrilloiduksi selluksi, josta saadaan valmistettua kuitua suoraan ilman liuottimia.

Ohi mennessäsi sipaiset koiran haavaan pihkasalvaa, johon käytetään kylmäpuristettua kuusenpihkaa. Myös lääketablettien ja haavasidosten pohjana käytetään puun ainesosia ja puupohjaisia materiaaleja. Eteisessä olet kompastua äitiyspakkaukseen, joka jalostetaan kotimaisesta puusta, ja jonka korkealaatuinen painatus on Lahden tehtaan taidonnäyte.

Eväitä pakatessasi muistat lukeneesi, että ensi vuonna kauppoihin tulee sellusta muotoon puristettu biohajoava puupullo.  Sen voi kierrättää keräyspaperin tai -kartongin joukossa. Ensi vuodesta alkaen puupulloilla on tarkoitus korvata 750 miljoonaa muovi- ja lasipulloa vuodessa.

Myrkytön ligniini ottaa niskalenkkiä vanhasta fossiillisesta teollisuudesta

Selluloosan lisäksi toinen ihmeaine on ligniini, luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen. Siitä on kovaa vauhtia tulossa yhä yleisempi raaka-aine teollisuustuotteille kuten hartseille, liimoille, biomuoveille ja polyuretaaneille. Puupohjaisesta ligniinistä tehtyä myrkytöntä sidosainetta käytetään muun muassa lastulevy- ja eristemateriaaleissa, mikä tervehdyttää kotien ja toimistojen sisäilmaa.

Sähköautoa pihalla startatessasi ajattelet, että kohta näidenkin akkujen välittäjäaineena saatetaan käyttää ligniinipohjaista biohiiltä Stora Enson Sunilan tehtailta. Uusiutuvalla materiaalilla on tarkoitus korvata grafiitti tai synteettinen grafiitti, jotka ovat fossiilipohjaisia aineita. Puuhiiltä voitaisiin käyttää myös kännyköiden akkuun.

Lounaan käyt tänään noutamassa mukaan. Se on pakattu täysin muovittomaan, muotoonpuristettuun kuitupakkaukseen, jonka hiilijalanjälki on 75 prosenttia pienempi kuin muovisen ateriapakkauksen. Korona-ajan etätyökaudella tällä on varmasti ollut suuri merkitys. Aterimetkin ovat puupohjaisia, onhan EU kieltänyt muoviset kertakäyttöaterimet ja pillit.

Verkkokauppatuotteet matkustavat halki maailman pahvilaatikoissa

Suurin osa maailman tavaroista kiertää aaltopahvilaatikoissa, joita saadaan muun muassa Oulun tehtaalta.

Kotimatkalla käyt noutamassa muutamat verkkokauppaostokset noutopisteeltä. Suurin osa maailman tavaroista kiertää aaltopahvilaatikoissa, jotka ovatkin nerokas keksintö. Kevyt ja kestävä rakenne saadaan aallottamalla kartonki kahden Oulun tehtaan valmistaman pintakartonkikerroksen väliin.

Tänä päivänä jopa pakkausten pehmustemateriaalit voidaan tehdä kuitupohjaisista, biohajoavista vaahtomateriaaleista. Puupohjaisilla materiaaleilla voidaan korvata jopa vanha tuttu styroksi, ja kalalaatikoitakin tehdään nykyään kartongista. Ne on helppo kierrättää uusiokäyttöön.

Kartonkipakkaukset voidaan kierrättää jopa seitsemän kertaa

Tänä päivänä puun eri ainesosat hyödynnetään tarkasti, eikä tehtailla mene puruakaan hukkaan.

Nykyajan kartonkipakkaukset ovat jalostuneet pakkausratkaisuiksi: niihin kiinnitettävät RFID-tunnisteet ohjaavat laatikoita oikeisiin osoitteisiin globaalin verkkokaupan reiteillä. Kestävyyttä sillä matkalla tarvitaan, ja käytön jälkeenkin pakkauksen kartonki voidaan kierrättää keskimäärin vielä seitsemän kertaa. Sen jälkeen pakkauksen kuitu hyödynnetään bioenergiana.

Tänä päivänä puun eri ainesosat hyödynnetään tarkasti, eikä tehtailla mene puruakaan hukkaan. Järeimmistä osista rungon alaosasta saadaan tukkipuuta rakentamiseen, kun taas latvaosasta saadaan kuitupuuta, joka jalostuu selluksi ja sitä kautta monenlaisiksi biopohjaisiksi tuotteiksi. Kuoret ja oksat hyödynnetään uusiutuvana energiana. Teknisesti puupohjaisilla materiaaleilla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita jo lähes kaikessa.

Metsä tarjoaa myös henkistä hyvää

Työpäivän jälkeen metsästä sopii nauttia ihan metsässä. Talvipäivän makkaranpaistossakin puutuotteet ovat mukana, sillä selluloosaa on myös makkarankuorissa. Metsä ja siitä jalostetut moninaiset tuotteet ovat joka päivä elämässämme mukana.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 4/2021

Teksti: Minna Kalajoki

Kuvitus: Tomi Sunnarborg

Sovi tapaaminen eMetsä-palvelussa
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Metsänomistaja ja ryijytaiteen lähettiläs
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Kirje metsätilan kuolinpesälle
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus