eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Nyt on oikea aika sopia kesän puukaupat ja metsänhoitotyöt. Hyödynnä hintatakuu – etu voimassa 31.5.2023 saakka! Katso lisätietoja keyboard_arrow_right

Metsäverotus on yksi niistä asioista, jonka soisi sujuvan nopeasti ja vaivattomasti. Kokosimme viisi vinkkiä helpompaan metsäverotukseen.

Säännöllinen kirjanpito: Talleta puukauppatulo- ja menotositteet säännöllisesti kirjanpitoon, sillä joka tapauksessa joudut tekemään muistiinpanot jossain vaiheessa. Mikäli olet Stora Enson asiakas, eMetsässä saat tallennuksen vaivanpalkaksi ja järjestelmä summaa summat oikeisiin sarakkaisiin. Säännöllisellä kirjanpidolla säästät paljon vaivaa ja…

  1. saat selkeät muistiinpanot sähköiseen arkistoon tai paperitulosteena
  2. sinun on helppo tallentaa oikea summa verolomakkeen oikeaan kohtaan.
  3. Myös ALV-vero on helppo summata kausiverolomakkeen oikeaan kohtaan.

Alkuperäiset tositteet mappiin:  Tallennuksen jälkeen numeroi alkuperäinen tositteet ja mapita mahdollisen verotarkastuksen varalle.

Merkiste metsämatkat viikottain kirjanpitoon: Lisää metsämatkat viikoittain kirjanpitoon. Näin saat selkeän sähköisen ja paperisen matkapäiväkirjan. Matkakulut ovat valmiina odottamassa joulukuussa verottajan vahvistamaa snt/km korvausta, joka päivittyy kirjanpitoon automaattisesti. Sähköisessä kirjanpidossa tulee varmemmin ja oikeammin huomioitua matkakulut vähennyksinä.

Hyödynnä metsävähennys: Hyödynnä metsävähennys, sillä se on merkittävin metsäverotuksen etuus. Mikäli sinulla on käytössä Stora Enson eMetsä-palvelu, metsävähennyspohjan tallennus tehdään yhden kerran kirjanpitoon ja tämän jälkeen järjestelmä huolehtii vähennyksen verolomakkeelle vuodesta toiseen. Sillä edellytyksellä, että on muistettu tehdä myös puukauppaa ja saatu tuloa.

Metsätalouden harjoittaja saa vähentää verotuksessaan metsätalouden harjoittamiseen liittyvät menot. Metsätalouden harjoittajan kannattaa ilmoittautua tai hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, sillä tällöin hän voi vähentää menoihin liittyvät arvonlisäverot täysimääräisenä. Normaaliin kuluttajaan verrattuna tämä on suuri etu ja siitä kaikkien metsänomistajien olisi oltava tyytyväinen. Pääomaverotuksessa vähennetään sitten kaikki arvonlisäverottomat menot, jotka liittyvät metsätalouden harjoittamiseen.

Apua, perin metsää – mitä nyt?
Lue kirjoitus
Metsätalouden verotus – usein kysyttyä
Lue kirjoitus
Huolella tehty sukupolvenvaihdos säilyttää sovun
Lue kirjoitus