fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Osta perintösi vanhemmilta? Voi kuulostaa hullulta ajatukselta, mutta metsätilan osalta kauppa lähiomaiselle on fiksu ratkaisu. Verohyödyt ovat merkittävät.

Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä moni metsänomistaja tuskailee eri vaihtoehtojen välillä; lahjoittaako metsä perillisille, antaako perintönä vai myydäkö se jälkipolvelle. Suunnitteluvaiheessa perheen toiveet ja tavoitteet ohjaavat päätöksentekoa. Verotusnäkökulmasta metsätilan arvo ja rakenne usein määrittelevät kannattavimman vaihtoehdon ja lisäksi luopujan rahantarve voi myös johdatella valintaa. Arvokas metsätila kannattaa usein myydä lähisukulaiselle. Varsinkin silloin, kun luopuja tarvitsee rahaa esimerkiksi asuntoon ja metsätila on puustoinen eli se sisältää hakkuumahdollisuuksia.

Metsätilan voi myydä lähiomaiselle hieman yli 75%:lla sen käyvästä arvosta. Silloin sen myynnistä ei muodostu lahjaa, joten lahjaverolta vältytään.

Tilan voi myydä myös jaoteltuna lahjaksi ja kaupaksi esimerkiksi niin, että 50 % metsätilasta lahjoitetaan perillisille ja 50 % myydään. Tällöin 50 % metsätilan arvosta on lahjaveron alaista.

Vältä luovutusvoittovero

Kun kaupat on kätelty, ja metsätila siirtynyt lähiomaisen haltuun, tulee uuden omistajan maksaa varainsiirtoveroa 3 % kauppahinnasta seuraavien kuuden kuukauden aikana. Myyjän ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa, mikäli hän on omistanut metsätilan vähintään 10 vuotta, ja ostaja on lähisukulainen kuten myyjän lapsi, lapsenlapsi, sisar tai veli.

Uuden omistajan kannattaa huomioida, että luovutusvoittovero sen sijaan tulee maksuun takautuvasti, jos metsätila onkin aikeena myydä alle viiden vuoden sisällä luovutusvoittoverovapaasta kaupanteosta.

Metsävähennyksestä isoja etuja uudelle omistajalle

Jos metsätilalla on verotettavaa tuloa, eli puukauppoja, saa lähiomainen uutena omistajana nauttia metsävähennysoikeudesta. Se tuo hänelle huomattavan veroedun. Metsävähennysoikeus syntyy silloin, kun metsä on siirtynyt uudelle omistajalle vastikkeellisesti, eli siitä on maksettu riihikuivaa rahaa. Lisäksi metsävähennyspohjaan voi lisätä kaikki ostajan maksamat kaupantekoon liittyvät kulut, kuten lainhuudatusmaksu, tila-arvio ja varainsiirtovero.

Metsätilan ostajat voivat vähentää metsävähennyksellä tulevien vuosien metsätuloista summan, joka on 60 prosenttia metsätilan hankintamenosta. Jos siis metsätila on maksanut 100 000 euroa, voi siitä vähentää 60 000 euroa verovähennyksinä. Metsävähennys keventää puunmyyntituloverotusta, joten sukuun jää enemmän varallisuutta.

Siksi sukupolvenvaihdoksen yhteydessä ei vanhan omistajan kannattaisi tehdä puukauppoja juuri ennen myyntiä, vaan antaa puukauppojen teon siirtyä uudelle omistajalle metsätilakauppojen jälkeen.

Maksusuunnitelmalla tilakaupat

Metsän voi ostaa myös tilanteessa, jossa raha ei heti liiku. Tällöin ostaja ja myyjä tekevät keskinäisen maksujärjestelysopimuksen, jolla uudelle omistajalle annetaan maksuaikaa, eli tavallaan korotonta lainaa.

Metsätilan kauppaan voidaan tehdä maksusuunnitelma ja velkakirja. Ostoa voidaan rahoittaa esimerkiksi metsistä saatavilla puukauppatuloilla vaikkapa 7-10 vuoden aikana. Tällöin ostaja esimerkiksi siirtää rahat kerran vuodessa myyjän tilille. Näin metsä ikään kuin maksaa itse itsensä takaisin, ja säilyy arvokkaana omaisuutena sukupolvelta toiselle.

Turvaa metsätilan tulevaisuus hallitulla sukupolvenvaihdoksella

Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu – tilaa maksuton asiantuntijakeskustelu.

Tutustu palveluumme
keyboard_arrow_right
Metsäverotus: 5 vinkkiä metsäverotukseen
Lue kirjoitus
Kuka voi hakea yhtymän purkua?
Lue kirjoitus
Apua, perin metsää – mitä nyt?
Lue kirjoitus