fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Muista lannoitusetumme! 10 % alennus metsälannoituksesta yli 300 m3 kesäkorjuukelpoisen harvennuspuukaupan yhteydessä. Kysy lisää metsäasiantuntijaltasi! keyboard_arrow_right

Onnistuneessa sukupolvenvaihdoksessa sovitetaan luopujien ja saajien näkökohdat tavalla, joka takaa sovun säilymisen perillisten kesken.

Aloituskeskustelussa eri osapuolten intressit selville

Jotta lähtökohdat onnistuneelle sukupolvenvaihdokselle olisivat olemassa, on hyvä selvittää luopujien ja saajien ajatukset ennen varsinaista työn aloittamista. Joskus eri osapuolilla on varsin selkeät näkemykset, välillä taas voidaan aloittaa asiantuntijan kanssa aivan puhtaalta pöydältä. Tärkeää on kuitenkin saada selvä kokonaiskuva, jotta voidaan luontevasti edetä seuraaviin vaiheisiin.

Omaisuuserät ja arvonmääritys

Kun aloituskeskustelu on pidetty ja edellytykset sukupolvenvaihdoksen toteutukselle ovat olemassa, Stora Enson neuvonta-asiantuntijat listaavat sukupolvenvaihdokseen sisältyvät omaisuuserät ja käynnistävät niiden arvonmäärityksen. Metsän lisäksi selvitetään tarvittaessa käypä arvo pelloille, kesämökeille ym. omaisuuserille. Stora Enson neuvonta-asiantuntijat määrittävät metsien arvon. Muiden omaisuuserien määrityksissä käytetään muita asiantuntijoita, esim. kiinteistövälittäjiä tai verottajan arvostamisohjeita.

Metsän arvo – miten se määritetään?

Metsän arvon määrittäminen alkaa metsäsuunnitelmasta. Jos se ei ole ajan tasalla, vaatii puustotietojen päivittäminen metsäammattilaisen suorittaman maastokäynnin tilalla. Ajantasaisten puustotietojen pohjalta Stora Enson neuvonta-asiantuntija voi laatia arvion metsäkiinteistön arvosta.
Mikäli ajantasaisia puustotietoja ei tilalta ole käytössä, voidaan metsien arvostuksessa hyödyntää myös verohallinnon arvostamisohjeen maakuntakohtaisia metsämaan taulukkoarvoja.

Vaihtoehdoista laskelmat – laskelmat lopullisen päätöksen tukena

Kun omaisuuserien arvot on selvitetty, tehdään vaihtoehtoisia laskelmia verovaikutuksista ja pääoman tarpeesta. Siinä vaiheessa eri osapuolet saavat käyttöönsä eri vaihtoehtoihin liittyvät taloudelliset seikat eli niin luopujat kuin saajat voivat pohjata lopullisen päätöksen näihin laskelmiin.

Luovutustavoiksi on useita eri vaihtoehtoja

Luovutustapoja on useita kuten esim. kauppa, lahja tai lahjanluontoinen kauppa. Vaihtoehdoista pystytään kartoittamaan juuri kyseiseen tapaukseen parhaiten sopiva vaihtoehto. Mieleisin luopumistapa löytyy laskelmien ja yhdessä asetettujen tavoitteiden pohjalta.

Alustavan luopumistavan valinnan jälkeen Stora Enson neuvonta-asiantuntija valmistelee verottajalle ennakkoratkaisuhakemuksen liitteineen, jos se tuntuu olevan tarpeen. Ennakkoratkaisulla varmistetaan, että jälkikäteen ei tule yllätyksiä. Se antaa varman pohjan sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen.

Stora Ensolta kokonaisvaltaista palvelua metsäomaisuuden omistusjärjestelyihin

Koska metsänomistajat haluavat siirtää metsäomaisuuden hallitusti sukupolvelta toiselle, on omaisuusjärjestelypalveluiden kysyntä lisääntynyt merkittävästi parin viime vuoden aikana. Stora Ensolla on tällä hetkellä kolme neuvonta-asiantuntijaa, jotka palvelevat metsänomistajia omistusjärjestelypalveluihin liittyen.

Turvaa metsätilan tulevaisuus hallitulla sukupolvenvaihdoksella

Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu – tilaa maksuton asiantuntijakeskustelu.

Tutustu palveluumme
keyboard_arrow_right
Puukaupan arvonlisäverot ja niiden tilitykset
Lue kirjoitus
Miten metsätilan sukupolvenvaihdos kannattaa tehdä?
Lue kirjoitus
eMetsä veroilmoitus – usein kysyttyä
Lue kirjoitus