
Veli-Pekka Toivainen on tuttu näky metsäkoneen puikoissa ympäri Kanta-Hämettä. Työvuosia hakkuukoneenkuljettajana onkin kertynyt jo kaksikymmentäviisi ja työ tuntuu edelleen mielenkiintoiselta. Parasta työssä on metsänomistajilta saatu hyvä palaute, jota V-P:lle kertyykin vuoden mittaan runsaasti.
Puunkorjuu vei mukanaan
Isäni teki päivätyönsä metsurina ja molempien veljien myös suunnatessa metsäalalle oli omakin alanvalinta melko selvää. Ensimmäisistä askeleista metsäalalla ei voida puhua, vanhempien puheiden mukaan ensimmäiset vierailut leimikolla tehtiin aikanaan kontaten alle vuoden ikäisenä. Metsäkonetöissä aloitin oppisopimuksella vuonna 1995 ja siitä asti on koneella puuta korjattu. Nykyään työpäivät kuluvat pääsääntöisesti Kanta-Hämeessä, Hämeenlinnan ympäristössä.
Metsässä olosuhteet vaihtelevat – joka päivä
Meillä työpäivät alkavat aikaisin ja liikkeelle lähdetään usein hämärässä. Jokainen päivä on erilainen ja siitä pitävät huolen erilaisten työmaiden erilaiset olosuhteet. Matka töihin taitetaan autolla, olipa keli millainen tahansa. Oman lisänsä näihin työmatkoihin tuovat myös hirvet, peurat ja muut metsäneläimet, joita näkee aina silloin tällöin.
”Matka töihin taitetaan autolla, olipa keli millainen tahansa”
Jokaisella metsällä on oma tarinansa ja historiansa. Meille työmaat alkavat useimmiten työmaaohjeiden tarkastamisella, jonka saamme ennen koneen siirtoa hakkuukoneen tietokoneelle. Työmaaohjeessa on myös tietoa työmaan turvallisuuteen liittyvistä seikoista, kuten sähkölinjoista tai vaikkapa jyrkänteistä. Toisinaan on myös hyvä käydä tarkastamassa työmaata myös jalan.
Puunkorjuutyömaalle ei ilman suojavarusteita
Ensimmäisinä töinämme puunkorjuutyömaalle tullessamme asetamme työmaataulun maastoon näkyville. Työmaalla vieraileva henkilö voi tutustua tämän taulun avulla niihin vaatimuksiin ja sääntöihin, joita vaadimme työmaavierailulle tulijalta. Asetamme myös lähelle kyseistä turvataulua pussin, josta löytyvät kypärä, huomioliivi ja suojalasit. Näin vierailija voi tarvittaessa lainata näitä turvavarusteita. Turvavarusteiden käyttö on ehdotonta, jos vierailet puunkorjuutyömaalla.
”Turvavarusteiden käyttö on ehdotonta, jos vierailet puunkorjuutyömaalla”
Tärkeää on myös soittaa meille metsäkoneeseen ja kertoa vierailusta etukäteen. Kaikkein ikävimpiä tilanteita menneinä vuosina minulle kuljettajana ovat olleet ne, joissa en ole huomannut työmaavierailijaa etukäteen eikä vierailusta ole ollut tietoa. Näissä on todella suuri riski myös isommille henkilövahingoille. Soitto koneeseen etukäteen auttaa tässäkin asiassa. Pieni juttu, mutta suuri vaikutus turvallisuudelle.
Työmaalla on paljon erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat turvallisuuteen. Kannot, risut, hakkuutähteet ja liukkaat maassa olevat puut voivat aiheuttaa kaatumisen, joten tarkkana kannattaa olla liikkuessaan. Myös suojalasien käytölle on perusteensa juuri esimerkiksi risujen vuoksi.
Koneen siirroissa tarkkana – suunnittelu korostuu
”Siirrot suunnitellaan huolellisesti ja tässä onkin paikallistuntemuksesta varsin paljon apua”
Kun leimikko saadaan valmiiksi, on aika siirtää hakkuukone uudelle työmaalle. Työmaiden välillä siirrot tapahtuvat lavetti- ja siirtoautoja käyttäen. Lavetti, jonka kyydissä on metsäkone, on suuri yhdistelmä. Koneet sidotaan aina asianmukaisesti kuljetuksen ajaksi. Siirrot suunnitellaan huolellisesti ja tässä onkin paikallistuntemuksesta varsin paljon apua. Oman mausteensa siirtoihin tuovat esimerkiksi kapeat sillat, matalalla olevat sähkö- tai puhelinlinjat sekä kapeat kylätiet ahtaine mutkineen. Mutta hyvin näistäkin on aina selvitty – ja selvitään myös jatkossa.
Vaikka kiire tuntuukin olevat nykyään melko tuttu käsite meidän kaikkien arjessa, sitä kannattaisi aina välttää. Rauhallinen työskentely antaa aikaa ennakoinnille ja tällä useimmiten säästytään turhilta haavereilta. Turvallisuus koostuu pienistä arkisista teoista, joista meidän jokaisen tulee kantaa kantaa kortemme kekoon.
Pidetään huolta toisistamme.
Veli-Pekka Toivainen
Kirjoittaja on hakkuukoneenkuljettaja Kanta-Hämeestä