
Puun taimiin kannattaa suhtautua kuin huolenpitoa vaativiin lapsiin
Tuttu tosiasia: ihmislapsi kärsii, jos ei saa riittävästi ravintoa, kaverit kiusaavat eikä lasta huomioida vaan pitää lymyillä koko ajan muiden varjossa. Heikot lähtökohdat saa sellainen ihmistaimi aikuisiän haasteisiin. Mutta jos lapsuus ja nuoruus sujuvat rakastavan ja huolehtivan kodin vaikutuspiirissä, pärjää aikuisenakin maailman myrskyissä paremmin. Jos lasten vanhempien tiedot, taidot tai aika eivät riitä tarvittavaan vanhemmuuteen, he saavat apua neuvolasta tai voivat viedä jälkikasvunsa ehkä työpäivän ajaksi lasten päivähoitoon.
Puun taimiin kannattaa suhtautua kuin huolenpitoa vaativiin lapsiin; taimet tarvitsevat läsnäoloa ja vierihoitoa kuin ihmislapset konsanaan. Varttuneemmat, teini-iän ohittaneet aikuispuut pärjäilevät jo sitten pidempiä aikoja itsekseen. Puut ovat ensimmäisinä elinvuosinaan kaikkein alttiimpia monille tuhoille ja taudeille. Rokotuksia tauteja vastaan ei puuntaimille vielä ole saatavilla, mutta huolehtimalla ajoissa taimien riittävästä elintilasta, valon ja ravinteiden saannista, ollaan tehty jo hyvin paljon. Taimesta kasvaa isona jämäkkärunkoinen maiseman komistus, joka kestää kyllä pienet vastoinkäymiset turhia nurisematta.
Taimikonhoito kannattaa tehdä ajoissa, jotta puun kriittisin ikävaihe sivuutetaan mahdollisimman nopeasti ja pienin kustannuksin. Jos metsänomistajan aika tai taidot eivät riitä nuoren taimikon hoitoon, voi turvautua tutun Stora Enson metsäammattilaisen apuun ja neuvoihin. Varhaisperkausta kannattaa harkita, kun kasvatettavan taimikon valtapituus on 0,5 – 1,5 m, ja vähemmällä pääsee, kun poistettavat puut eivät ole ehtineet karata kovin pitkiksi.
Taimikon varhaisperkauksen hyödyt:
- Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusten mukaan varhaisperkaus on tarpeellista 80 – 95 prosentilla taimikoista.
- Kuusi kasvaa parhaiten, kun latvus on vapaana, ja lehtipuusto poistetaan ajoissa.
- Varhaisperatussa kuusitaimikossa paksuuskasvu lisääntyy n. 20 – 30 %.
- Kuusitaimikkojen varhaisperkauksessa voidaan kaikki lehtipuusto poistaa. Kuusettomiin kohtiin voidaan kuitenkin jättää rauduskoivuja, jotka ovat pituudeltaan puolta lyhyempiä kuin kasvatettavat kuuset.
- Toteuttamalla varhaisperkauksen säästät merkittävästi myöhemmissä taimikonhoitokuluissa

