Onnistunut maanmuokkaus turvaa taimikon tulevaisuuden
Uudistushakkuuta seuraavat metsänuudistamistyöt, jotka aloitetaan hakkuualan raivauksella ja kasvupaikalle sopivalla maanmuokkauksella. Maanmuokkauksella on ratkaiseva merkitys uudistumisen onnistumiselle sekä luontaisessa uudistamisessa että metsänviljelyssä. Maanmuokkausmenetelmä valitaan kasvupaikan paikan mukaan. Muokkausmenetelmän valintaan vaikuttavat kasvupaikan rehevyys, maalaji ja kosteusolot. Normaalisti maanmuokkaus ja taimien istuttaminen tehdään keskimäärin noin puolitoista vuotta päätehakkuun jälkeen.
Maanmuokkaus parantaa maan taimettumiskuntoa ja taimien kasvuolosuhteita sekä helpottaa viljelytyötä. Maanmuokkaus myös vähentää kilpailua kasvutekijöistä ja turvaa kasvattamillesi puille hyvän elinympäristön, sillä muokkaus osaltaan torjuu pintakasvillisuuden kasvamista. Hieman ympäröivää maata korkeammilla kohoumilla taimet saavat enemmän valoa ja lämpöä ja ne menestyvät paremmin kilpailussa muun kasvillisuuden kanssa. Lisäksi muokkaus vähentää tukkimiehentäi- ja myyrätuhoja.
Sekä luontaisen uudistamisen että viljelyn tulokset paranevat ratkaisevasti metsämaanmuokkauksella. Paljastettu kivennäismaa on humusta monin verroin parempi itämis- ja kasvualusta. Siemenet ja taimet pääsevät suoraan yhteyteen kivennäismaan vesivarojen kanssa ja taimettumisalustan lämpöolot paranevat. Muokkaus myös helpottaa istutustyötä ja vähentää sen kustannuksia merkittävästi. Maanmuokkaus myös parantaa ravinteiden vapautumista ja saatavuutta, mikä nopeuttaa taimien kasvua ja parantaa niiden elinvoimaisuutta. Kattavat metsänhoitopalvelut ovat vahvuutemme. Kohdevalinnassa ja toteutuksen suunnittelussa kannattaa kääntyä meidän puoleemme.
Ota yhteyttä metsäsi asiantuntijaan
ONKO TAIMIKONHOIDON AIKA? LUE VINKIT OPPAASTA!
Taimikonhoito on tarpeen, jotta uusi puusukupolvi kasvaisi mahdollisimman hyvin ja aikanaan saatava puuraaka-aine olisi mahdollisimman korkealaatuista tukkipuuta. Järeän ja laadukkaan puun määrä ratkaisee, millaiset tulot uudistushakkuu metsänomistajalle tuottaa.
Taimikkoa hoitamalla tehdään metsikön parhaille puille tilaa kasvaa ja kehittyä. Hoidettu taimikko pärjää hoitamatonta paremmin taistelussa tuhonaiheuttajia vastaan. Taimikonhoito-oppaassa käymme läpi sekä taimikon varhaisperkausta että varsinaista taimikonhoitoa, ja oppaan lukemisen jälkeen on sinulla valmiudet hoitaa taimikkoasi niin, että siitä aikanaan syntyy tuottava metsikkö.