Metsän uudistamisessa istuttaminen on kaikista varmin ja kustannustehokkain tapa kasvattaa uusi metsä. Keväisiin tai syksyisiin istutustöihin on mukava lähteä, kun alkuvalmistelut on tehty huolella.
Metsän istuttaja – muistitko nämä?
- Käytä istuttaessa oikeita välineitä. Istutusputki ja oikein säädetty taimivakka helpottavat työtä ja vähentävät selkäkipuja huomattavasti. Suojakäsineet on oltava käsiteltäessä taimia. Malta alussa säätää työvälineet ja huolellinen ergonominen työskentelytapa, niin et väsy ja kipeydy.
- Tarkista työvälineiden kunto jo kotona hyvissä ajoin, eikä vasta istutuspalstalla: toimivatko istutusputken liikkuvat osat ja ovatko vakan remmit kunnossa.
- Huomioi, että taimet jaetaan jakeluauton aikataulujen mukaan. Varaa työväkeä ja –aikaa taimien siirtelyyn ja käsittelyyn sekä myöhemmin istutustyölle. Keskimääräinen (2 ha:n alue ja istutusvauhti 1000 tainta päivässä + siirtelyt päälle) istutustyömaa vie noin 5 päivää yhdeltä henkilöltä.
- Älä istuta taimia jäiseen tai kylmään maahan. Odota, että kevät tekee tehtävänsä.
- Huolehdi taimien varastoinnista ja sulattamisesta. Avaa pahvipakkausten sivuluukut, jotta taimet alkavat sulaa. Älä koskaan istuta jäisiä taimia. Varastoi taimet varjoisaan paikkaan, jotta ne eivät ehdi kuivua ennen istutusta. Varaa sulamiseen muutama päivä riippuen ulkoilman lämpötilasta ja varastopaikasta.
- 500-1000 tainta päivässä on hyvä istutusvauhti. Määrä riippuu tosin istutusalan ominaisuuksista: kivisyydestä, kaltevuudesta, kuvion muodosta ja etäisyyksistä sekä maanmuokkauksesta. Älä yritä pitkittää päivää liikaa, jos olet suunnitellut istuttavasi myös huomenna. Se kostautuu seuraavan päivän hitautena.
- Istuttaja ei ole kantojuhta. Jos istutuskuviolle on tieltä pitkä matka, pyri mahdollisuuksien mukaan toimittamaan taimet lähemmäksi istutusalaa esim. traktorilla tai mönkijällä.
- Suunnittele istutustyö etukäteen. Ripottele taimilaatikot palstan laidoille siten, että pääset lyhyillä etäisyyksillä täyttämään taimivakan. Ja istuta siten, että viimeisen taimen hävitessä taimivakasta olet jo mahdollisimman lähellä taimilaatikoita täyttöä varten.
- Käytä jalkojasi istutusputken painamisessa maahan. Älä lyö kädellä sitä maahan. Saat vain olkapään kipeäksi, kun putki kopsahtaa kuitenkin jossain vaiheessa kiveen tai kallioon.
- Varmista, että juuripaakun kosteus. Testaa: Purista paakku kasaan nyrkissäsi. Jos kevyesti puristettaessa taimesta tippuu hieman vettä, on paakku tarpeeksi märkä. Jos ei, niin kastele paakut ennen istutusta.
- Valitse istutuspaikka huolella. Mätästyksessä istuta mättäisiin. Laikutuksessa istuta laikun korkeimpaan kohtaan. Varmista, että taimen ympärillä on vähintään 15cm muokattua kivennäismaata, jotta säästyt tukkimiehentäin tuhoilta.
- Istuta taimet riittävän syvään. Muutama sentti maata paakun päälle riittää. Tiivistä maa hyvin taimen ympäriltä, jotta se ei pääse kuivumaan ennen kuin sen juuret ovat juurtuneet ympäröivään maahan. Testaa: yritä sormillasi nostaa taimi kevyesti maasta. Jos se nousee ylös, olet istuttanut taimen liian pintaan tai tiivistänyt sen huonosti.
- Tutki jo alkuvaiheessa istutustiheyttä. Mittaa neljän metrin kepin avulla montako tainta osuu ympyräkoealalle. Kerro saatu taimimäärä kahdella sadalla ja saat taimien hehtaarimäärän (8 x 200 = 1600). Tavoitetiheys koivulla 1600 kpl/ha, kuusella 1800 kpl/ha ja männyllä 2000 kpl/ha.
- Muista pitää taukoja ja juoda hyvin. Näin pidät työtehosi korkealla. Istutusalat ovat paahteisia ja nestettä haihtuu kropasta tehokkaasti.
- Kerää taimilaatikot pois palstalta ja toimita kierrätykseen. Älä roskaa luontoa.